PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spara till en dröm

Det är lätt att låna till vad helst nuförtiden. Villa, bostadsrätt, bil, semester eller ny TV-apparat. Ja, det finns ju faktiskt inga begränsningar alls mer än möjligen kring kriminella aktiviteter. Men allt som du lånar till är egentligen inget annat än ett köp där du lånar pengar från dina framtida inkomster - men med en räntekostnad i de flesta fall. Du av idag har roligt på bekostnad av ditt framtida jag, helt enkelt. Det är väl bara att hoppas på att ditt jag i framtiden tycker det är i sin ordning att gå och betala för dina utsvävningar utan knot?

 

Alternativet är ju att vara sjysst mot ditt jag av imorgon och istället spara ihop till det kuliga i förväg. I You Need A Budget så används en regel som kallas Spara till regniga dagar och den fungerar utmärkt till att sätta upp sparmål till drömmar och målsättningar. I vanliga fall är det sådant som buffert till bilreparationen eller ny värmepanna som ska ligga här men alla poster som behöver sparas ihop till fungerar.

 

Består din dröm av flera komponenter som exempelvis flygbiljetter, boende, hyrbilskostnad med mera kan man skapa underkategorier för dessa för att kanske öka på motivationen? Då kan du se att du alltefter faktiskt kan bocka av sparmålet och komma framåt punkt efter punkt.

 

Sparmålet kan ju behöva revideras. Kanske blir biljetterna dyrare över tid? Förhoppningsvis blir något annat lite billigare? Precis som en budget så måste ett sparmål vara levande och flexibelt. Oavsett så bör allt du spenderar pengar på nu eller i framtiden vara sådana pengar som du faktiskt har. Annars är du en taskig kompis till ditt dig själv, din familj och dina barn - men även till ditt framtida jag och dina framtida nära och kära.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar