PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
626
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spendera mera

Vi är många som älskar att läsa rapporter eller att skapa dem. Den största anledningen är förmodligen att de berättar en historia för oss - de visar oss vad vi pysslar med, helt enkelt. 

 

Jag själv, som förenklat min privatekonomiska tillvaro och tillika familjens med hjälp av budgetverktyget You Need A Budget, njuter av att titta på min Net Worth-rapport och se hur de röda skuldstaplarna minskar i höjd och de blå tillgångsstaplarna växer till sig.

 

 

Men rapporter i all ära så är ändå det viktigaste själva budgeten. Det är dina slantar och hur du spenderar dem som spelar huvudrollen.

 

Vi kan titta på trenden - hur mycket stod matinköpen för under de senaste sex månaderna, exempelvis. Men i all ärlighet så påverkar detta inte de faktiska inköpen, eller hur? Du påverkar faktiskt inte din finansiella situation genom att konstatera att elräkningen går upp på vintern och ned under sommaren, det är bara så årstider fungerar.

 

Så historiska värden för alla utgifter som skapar trenden är inte så jätteintressant för mig. Vad som däremot intresserar mig mycket är var jag väljer att spenderar pengar - sker det inom områden som är viktiga för mig? På barnen? På familjen? På en framtida god ekonomi? Eller på skräp?

 

Att filtrera på de kostnadskategorier i YNAB som du inte vill ska kosta pengar - då ska du helst se att dessa sjunker över tid. Och de kategorier du vill spendera på, de får lämpligen öka. En bra budget ska tala om för dig var du ska spendera mera - inom områden som betyder mest för dig. Och ja - sparande är en kostnad i YNAB, så det inte förvirrar dig.

 

Det gäller att nagelfara fulkostnaderna, sedan är resten lätt, enkelt och riktigt, riktigt roligt.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (33)

Taggar