PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
626
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spenderbyxor

 

Det finns inte en endaste krona i vår familjs ekonomi som inte har en lupp på sig. Att detta ens är möjligt beror på vårt eminenta verktyg för modern budgethantering - You Need A Budget - som tittar på allt ifrån plånbokens kontanter till bolånens galna mastodontbelopp. Familjen Penning är inte rik men vi har koll. Och med koll så har ekonomin stadigt blivit allt bättre och fortsätter i den riktningen. Varje år minskar våra skulder och tillgångarna ökar. Vi har inte valt att spendera mera för att räntorna är låga och för att vi tjänar ganska bra, istället så har vi tagit det gyllene tillfället att jobba mot skuldfrihet.

 

Senast igår blev jag lite glad då jag hörde att elpriset kommer att vara lågt framöver då det var en bra regnig sommar. Se där, allt var inte dåligt med semestern! Inom kort så hakar min lön upp med 25 procent, bensinpriset sjunker och räntebanan ter sig trevlig fram till åtminstone 2018 då vi hunnit med att amortera bort ytterligare 7 % av lånen. Jag undrar när läget blir bättre än så här under min livstid?

 

Alla slantar vi får in i vår privatekonomi ska ha ett jobb. De är alla små arbetare och tjänstemän som på ett eller annat sätt ska bidra till den Penningska maktsfären. En del ska rekrytera nya pengar, andra ska förnöja sitt herrskap och en annan grupp ska sköta markservicen. Grundregeln är att fler penningar ska marschera in genom stadsporten än knalla iväg ut i landskapet. Inga slantar tillåts att softa bort sig via veckotidningar eller skräpinköp.

 

Jag känner mig rejält nöjd med att jag alltmer kommenderar pengar till att utföra upplevelser framför att bytas mot konsumtion. Prylar ger kortvarig lycka, det är min erfarenhet. Minnen av resor och äventyr, däremot, hänger kvar som underbara minnen och formar en person framåt i livet. Galet är att ständigt byta bil, platt-TV, garderob och kök - det är visserligen kul men blott en stund. Prislappen är däremot gräslig.

 

Mycket bättre är att investera i litteratur, god mat, fantastiska viner och underbara filmer. Ännu bättre är att köpa sig ett musikinstrument och att lära sig spela och sjunga eller börja en utbildning och vidga sina vyer, lära sig nya språk eller färdigheter. Och att att resa till New York, månen eller Flen eller vartsomhelst. Roligare, värdefullare men inte nödvändigvis dyrare.

Taggar (blogg): 
SpreZZaturian's picture
236
228
67
0
SpreZZaturian

"Galet är att ständigt byta bil, platt-TV, garderob och kök"

Jag kunde inte sagt det bättre själv. Det är sorgligt att så många kastar bort sitt liv på att slita för pengar för att köpa prylar och drömma om pension...

 

Oj, vänta, nu pratar jag om mig själv igen... Tur att jag kom på bättre tankar till slut.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (33)

Taggar