PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Trösterikt

 

Jag ska inte beklaga mig eller ens tycka synd om mig. Men det är rätt tunga dagar. Samtidigt tror jag på bättre tider, snart. När jag äntligen får lov att byta jobb och arbetsplats. Under tiden så låter jag tröst komma från guldhönans kackel om att det går bra med värpandet.

 

Lite flax har jag haft. Tog in Tobii i portföljen i veckan, den där aktien som jag försökte att köpa i noteringen men inte fick någon tilldelning. Cantargia har fått revansch och från att ha varit ett av mina svartaste får stoltserar pappret nu med svarta siffror istället. Den ljuva Starbreeze fläktar mig skönt med nya överraskande höjder. Denna dag driven av samarbetet med Acer och Imax. Jag är tacksam för lite medgång. Tack, tack.

 

Biluslingen som vi köpte härförleden ger ingen sinnesro och konstigt vore annars. Vi behövde den och det var troligen en god affär relativt sett. Men guldhönan fick ta smällen och önskan är nu stark att återhämta de tappade stegen i målet mot ekonomiskt oberoende. En del i detta är att tänka än mer på vår budget - det finns utrymme, tveklöst.

 

Att prioriteringar i en privatekonomi är viktig är inget nytt. De gånger jag har svårt att välja bland dessa prioriteringar så brukar jag välja de eller den som gör mig gladast. Det fungerar dock inte på elräkningen, måhända. Men i det stora hela - gladast kostnad vinner av två sådana som kan jämföras. Men det krävs eftertanke. Finansiella beslut tål att tänkas på och ju större de är desto mer tänkande bör stoppas in i det. Vill vi verkligen betala för det här?

 

John D. Rockefeller, känd som en elaking men samtidigt en filantrop, var en person som tänkte till om pengar. Han blev också oförskämt rik. Han var mycket tävlingsinriktad och såg till att få saker gjort. Utöver detta så förde han kassabok och skötte en budget. Aha? Jodå, att hålla koll på inkomster och utgifter kan betyda något i en strävan att bli förmögen. Och mannen ifråga började ju faktiskt sin karriär som bokhållare så en viss förståelse fanns, så klart.

 

Slutligen, han prioriterade noga, noga. I vilken riktning skulle slantarna spenderas? Och hur mycket skulle betalas för än det ena eller andra? Varje krona var av värde och det skulle inte tas lätt på.

 

Att genomlysa sin budget och att titta på var pengar spenderas och i vilken omfattning är en nyttug övning. Det finns ingen skam i kostnader och livet ska faktiskt levas här och nu - det finns inget annat. Men att prioritera, det är det som ger oss penningkontroll och lugn. Det finns så mycket som vi egentligen inte behöver. Och det är i sig en tröst.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
m96 (ej registrerad)

Rockefeller var duktig på att FRAMSTÅ som en filantrop när han ställt till med lite för mkt jävelskap.. Vanligt förekommande metod.

Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

Guldhöna, kackel, värpande... Trodde ett tag att jag hamnat hos Fattigbonddräng :-).

Hur ska du reta upp chefen innan du slutar då? Laddar du på med ett groteskt stötande t-shirtbudskap eller något annat kul?

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

M96, det var mest troligt på grund av hans mormonska villfarelser. :)

Sparo, är lite under isen med det hela. Vill bara där ifrån. Men när jag väl slutat och fått min slutlön så får vi se.

Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

Vi får hoppas på islossning innan du lämnar in passerkortet.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar