PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
626
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Tudelat

Cigg, läsk och online-casino. Det tycks vara tre attribut som går igenom hos de flesta av deltagarna i TV-programmet Lyxfällan. Stora belopp handlar det om varje år. Mer än etthundratusen kronor om året på sockervatten, tobak och spel är inte alls ovanligt. Eller varför inte nya bröst för trettio laxar? Det är märkligt vad pengar gör med oss oavsett om vi har dem eller inte. Omedelbar belöning och en holk dopamin är så lätt att falla för.

Om man får en omedelbar belöning när man ägnar sig åt en viss aktivitet är det mer troligt att man medvetet väljer att ägna sig åt den även i framöver. Det är evolutionens fel - belöningssystemet uppmuntrar till aktiviteter som ökar vår chans till överlevnad. Frågan jag ställer mig är om vi alla är lika i det här fallet och om det är renodlad rationalitet som gör att vi gör olika val?

För inte så länge sedan var jag i London, jag bodde i Peckham men rörde mig i Westminister. Kontrasterna var slående. Grönsaksmarknader, svarta människor - många med grav övervikt och en relativ slum. Vita människor och vita hus, rena gator och miljonbeloppsbilar. Samma stad och några kilometer ifrån varandra men helt utan likheter. Sådant här oroar mig. Ju större samhällsklyftor desto sämre framtidsförutsättningar för oss alla.

Jag läste en artikel kring dagens dataspelande generationer och deras behov av omedelbara belöningar. Nintendogenerationen som den ibland kallas lever av positiv förstärkning och har svårt för uteblivna belöningar. Dopaminresistens och otålighet i en giftig cocktail? Kommer det att bli värre än vad det redan är? Kommer än fler att bli kunder hos fogden?

Att träna på att skjuta upp belöningar är troligen en klok övning. Att kunna vänta på en framtida belöning kräver att man kan föreställa sig vad denna belöning innebär, ju mer detaljerat man kan föreställa sig de framtida alternativen, desto mer positiva anses de vara. Med andra ord, förmågan att avstå från en omedelbar belöning till förmån för en senare handlar inte bara om intelligens eller ens förmåga att hämma impulser - det handlar även om hur väl man kan visualisera den framtida belöningen.

Börsen är en tummelplats för otålighet och omedelbara belöningar. Det finns bland många inte en tillstymmelse till långsiktighet eller planering utan man lever på lösa rykten, rena fantasier och tokiga påståenden utan grund. Jag orkar snart inte med Avanzas forum som tycks vara helt omodererade och utan en uns av kvalitet. Flashback ter sig nästan som Mensas medlemsforum i jämförelse. Att människor inte längre varken kan stava eller avstava höjer inte nivån direkt, för den delen. 

Att förlora pengar på börsen är inte överdrivet annorlunda än att överkonsumera - det hänger allt samman med otålighet och omedelbar belöning. Dax att lära sig visualiserandets konst? Att ta kontroll över impuls till fördel för analys?

Taggar (blogg): 
nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Poesi, rakt igenom.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (33)

Taggar