PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
546
Följare
54
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Uppskjuten konsumtion

 

Skatt är intressant. Vi betalar alla skatt i olika omfattning, både direkta skatter och indirekta. Spännande nog är att skatt är en lagstadgad skyldighet att betala till samhället utan direkt koppling till motprestationer. Vad pengarna i sig används till är bortom köparens kontroll - att köpa grisen i säcken är ett passande uttryck till skattebetalning fast du är under pistolhot likväl tvingad att genomföra affären.

 

Direkta skatter ligger på våra inkomster till större del och betalas oftast av din arbetsgivare utan din direkta inblandning - det finns inte något du kan göra i det hänseendet. På din lönelapp ser du en del av den skatt som betalas men inte all. Arbetsgivaravgiften, också kallas löneskatt, gör att exempelvis jag själv betalar 52% av de slantar som min arbetsgivare betalar för mig och min arbetsinsats. Totalt utgör skatt på arbete ungefär 60% av statens skatteintäkter - ju fler som arbetar desto bättre, kort sagt.

 

Indirekt skatt ligger på det som vi konsumerar. Här finns det punktskatter som exempelvis ligger på akohol, energi, fordon och avfall. Punktskatter definieras så som ett sätt att styra konsumtion i en viss riktning. Samtidigt så finns mervärdesskatten ,oftast kallad moms, med i princip överallt på all konsumtion. 25% är den vanliga momssatsen - av allt du köper är 20% skatt - och Sverige leder den tävlingen tillsammans med Danmark och Ungern inom EU. Viss konsumtion ha lägre moms. Momsen utgör c:a 20% av de totala skatteintäkterna. Det enda sättet att undkomma indirekt skatt är att handla med svarta tjänster och varor eller att inte handla alls.

 

Vid en schablonberäkning på Ekonomifakta så betalar jag ungefär 76% i skatt om jag räknar in konsumtionsskatterna. Om jag inte räknar med dessa hamnar jag på 62%. Det är nu man inser vikten av att försöka skjuta upp sin konsumtion för att istället konsumera omedelbart - eller ännu sämre: låna till den. All konsumtion går inte att vänta med. Men mycket är samtidigt heller inte av nöd och tvång.

 

Kan jag halvera min konsumtionsskatt och istället investera det belopp jag inte konsumerar (förenklat 25% moms) till 12% årlig avkastning så har jag skapat en köpkraft som är 75% större än om jag årligen förslösade detta belopp direkt. Konsumentskatten kommer vi aldrig undan oavsett om vi shoppar nu eller senare men ränta-på-ränta-effekten verkar även här - uppskjuten konsumtion har en hävstång i minskad skattekostnad.

 

Det finns bara vinster - för din plånbok, för miljön och för ditt välmående. Att statens intäkter minskar något kompenseras alltid av någon annan shopoholic.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Bra artikel. Tyvär tror de flesta i Sverige dessutom att skatt är bra då våra politiker nyttjar pengarna så bra. En sanning med enorm modifikation. Det bästa är att lämna det ruttnande landet Sverige, absolut senast vid pensionen. Ska man starta bolag så blir det nästan omöjligt i Sverige. Vi har ett skattesystem där politiierna mjökar hårt med skatt, allt i tron att utländska konsumenter ska vara villiga att bekosta svenska skatter (betydligt högre kostnadsläge).

Det är dessutom farligt att våra politiker bygger upp allt fler utgifter baserade på dessa skatter. Vad händer när digitaliseringen slår ut jobben på allvar? Sverige i bankrutt?

Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

PerPenning's picture
252
546
54
0
PerPenning

Tack, Investeraren, skatt är bra men inte motsvarande det skattetryck vi har i Sverige. Som du säger så kväver man snarare än göder den svenska ekonomin. Det finns ingen gratislunch - allt ska betalas av någon. Det är häftigt att betala skatt, sa ju en av svensk socialdemokratis största skattesmitare. Siste man släcker ljuset.

Anonymous's picture
Fattibonddräng (ej registrerad)

Skatter är en djungel, särskilt om man som jag är egenföretagare.

Har ju en "date" med revisorn i morgon. tänkte försöka att periodisera så mycket som möjligt för att betala skatt senare. Enbart för att jag tycker att våra politiker hanterar "våra" pengar på ett sätt som borde vara kriminellt.

Det kan innebära högre skatt senare, och hoppet står i så fall till att det i framtiden kommer politiker som blir tvugna att ta ansvar....men fan trot! Hoppas pengarna gör bättre nytta då.

Periodiserngsfonderna kan ju också rullas framåt, och lyftas fram lite i taget när man väljer att jobba mindre och har lägre inkomster och därmed per atomatik har lägre skattetryck.

Helt enkelt skjuta upp skatten. Förhoppningsvis till bättre användning.

Hälsningar Fattigbonddräng

PerPenning's picture
252
546
54
0
PerPenning

Tack, FattigBondDräng. Mitt egen prövotid så som egen företagare fick mig avskräckt. Sverige kunde vara betydligt mer vänligt mot de som vill offra både blod, svett, tårar och kanske sin privatekonomi i att driva hjulen framåt. Och, det är sorgligt att det finns behov av att skatteplanera för att få det att gå ihop. 

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Hej, en uppmaning. Om man vill veta hur stor andel man betalar i skatt ska man titta i deklarationen. Man använder divisionsmetoden, skatt genom inkomst. Då kan man konstatera att man inte betalar i närheten av 50. Det beror på de avdrag som finns i deklarationen för alla. En glad påsk överraskning. Ha en skön påsk! :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (128)
Nov (10)

Taggar