PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Usla dagar

Många är det som drömmer om pengar. En förmögenhet byggd att rymma alla våra önskningar och förhoppningar kring ett annorlunda liv. Det är extra påtagligt nu när jag skriver detta då forum och sociala medier fullständigt översvämmas av otaliga nya småsparare som vill skaffa sig en prima avkastning på sina slantar, sådana slantar som oftast dras in i lönearbetets långa timmar. 

Man kan förledas av att snabba pengar är enkelt och riskfritt. Tyvärr är världen full av tappade sugar och förlorade besparingar. Men nu spelar optimistorkestern högt och ljudligt och överröstar alla röster som har sans och reson - för den här gången kan inte aktien gå ned. Den här gången är det annorlunda för nu är den nya ekonomin här. Vi med lite historia i ryggen på grund av bistra erfarenheter vet att så inte är fallet. Inget är annorlunda den här gången heller. Allt tycks upprepa sig och alla lär sig något nytt på kuppen, ibland dyrköpt. 

Samtidigt - vad är egentligen pengar mer än ett verktyg för att göra tillvaron enklare och bekvämare? Konsumtion skapar ingen beständig lycka, den lärdomen har jag dragit. Lycka, den bor inte i skattkammaren. Jag har själv haft några riktigt usla dagar med tragedier på jobbet och förpassande av en lurvig familjemedlem till himlen - och allt skedde på min födelsedag som också blev den sämsta av födelsedagar jag kan minnas. Inga besparingar eller frihetsfonder hade kunnat rädda den dagen utan blev blott en lång dags färd mot natt, en natt jag längtade till för att få lov att sova bort upplevelserna.

Pengar är alltid en buffert i något hänseende. Mot skuldsättning, mot oro, mot oförutsett, mot en fattig ålders höst. Det finns ingen tröst i pengar men däremot en potential att förverkliga drömmar, idéer och frihetslängtan. Så att göra något bra av sin privatekonomi är absolut rätt väg att gå - inledningsvis. På sikt behöver man däremot fundera ut vart den här vägen ska leda. För pengar i sig räddar dig inte från usla dagar.

Efter ett par riktigt usla dagar fann jag tröst i att boka en semesterresa efter ett tips från en god vän som bestod i att den svenska resebyrån Ving och den danska Spies har samma ägare. Att resa bort på höstlovet är hutlöst dyrt med Ving - men prisvärt med Spies. Exakt samma resa - flyg, hotell och tillval - bokades idag på Spies hemsida, som så klart är en kopia av Vings. Istället för 37 025 kronor blev prislappen 27 155 kronor, en skillnad på nästan tiotusen kronor. Lite billigare köpte vi oss några bättre dagar, är min förhoppning.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Beklagar sorgen och önskar er all lycka.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar