PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Värdet i sig

 

Min tuffa arbetsperiod börjar nu klinga av. Fina övertidspengar kommer att ramla in under både februari och mars. Men det har kostat. Jag är trött och sliten, jag har försakat familj, nöjen, hobbies och återhämtning. De lediga stunder jag haft har jag hålögd legat i soffan framför TV:n eller sovit drömlöst. Inget liv i sig utan mer av ekorrhjul än vad en genomsnittlig hamster klarar av. Frukten av slitet är lite fler slantar som har ett tydligt värde då de kommer - för de har kostat på, som sagt.

 

Men vad är ett värde? Vem avgör det och enligt vems mätstock? Tiggaren utanför ICA värdesätter mynten hon får högt. Mina mynt i plånboken brukar hamna i ett höganäskrus i köket där de ligger tills någon behöver en femma eller en tia till kundvagn eller majblommeförsäljare. För mig börjar värdesättningen vid en hundralapp, tror jag - mindre kontanter kan konsumera utan större eftertanke. Något jag borde bearbeta mentalt, tror jag.

 

Jag tror också att det stora flertalet svenskar inte kopplar samman sitt dagliga arbete med sin lön i tillräckligt stor grad. Timmarna vid bandet, över bokföringen eller under motorhuven, de timmarna vi försakar för att tjäna in lönekuvertet glöms lätt bort i konsumtionsrus efter den tjugofemte dagen i månaden. Ett evigt kretslopp där för lite blir över oavsett lönenivå och intjäningsförmåga.

 

Jag mötte en konsult på jobbet häromdagen som lite nedstämd berättade att han nu tvingas i pension vid 66 års ålder, han som helst velar fortsätta ett tag till. Jag vet ganska väl hur kulturen ser ut på hans firma där nya, fina leasingvagnar står på parad och där personalen gärna jämför sina statusmarkörer med varandra. Sådant kostar, så klart, och har man inte samlat i ladan i tid behöver man fortsätta att jobba trots närheten till sjuttio års ålder. För mig är detta dock helt främmande. Jag struntar i statusbilar utan istället sjöng jag i duschen häromdagen när båda våra gamla skrothögar klarade sig genom besiktningen åter en gång - ren förtjänst och mer pengar till frihetsfonden.

 

Intjäningsförmåga är ett intressant ord. Betydelsen är resultat före kreditförluster och det får mig att le en gnutta. I en privatekonomi med hög belåning - som kan tolkas som kreditförluster - krävs det friska, starka arbetare som förmår att dra in slantar nog för att täcka räntorna.

 

Men jag är av den åsikten att pengar ska omsättas, de är inget alls utan ett syfte. Att enbart samla på dem är lika meningslöst som att samla på frimärken, stenar eller kapsyler. Pengar ska omsättas så att de ger så mycket nytta det bara går, så mycket nöje och glädje de kan prestera och så som stöd och hjälp till de som behöver. Det är enbart när i tiden detta ska ske som är väsentligt att planera för. Jag säljer min tid för pengar och därför ska de värdesättas därefter. När slantar ska betalas ut ska det vara i god ordning och med planering.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Well, pengar är inte bara till för konsumtion.... ganska självklart?

Många mjuka värden är förknippade med "pengar", typ Frihet, Säkerhet, Oberoende, Glädje....

Så därför är "en välskött privatekonomi" alltid "bra att ha", oberoende vad man använder sina pengar till. Man behöver alltså inte "använda sina pengar" för att ha glädje av dem...

Besser

Anonymous's picture
Investeraren (ej registrerad)

Bra talat av ovanstående Besser! Pengars värde ligger definitit inte i att konsumera för mig del, för det är jag nästan likgilitig inför. Däremot så är det oerhört värdefullt att ha fuck-off pengar, att inte vara beroende av ett allt mer galet samhälle. Utan att kunna göra det jag vill, när jag vill, för att jag vill det. Det skänker mig ett inre lugn och en avsaknad av stress. Jag är så glad att inte behöva ta del av hetsjakten på status. Jag har nästan svårt för att begripa hur lite folk tycks värdesätta sin egen tid. De arbetar ch sliter, men slösar sedan bort pengar på ren dynga. Hur kommer det sig?   http://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Gammeldags (ej registrerad)

Är 50 och äger två obelånade boenden i Malmöregionen med ett sammanlagt marknadsvärde på 4,5 MSEK, lättsålda objekt. Äger för övrigt i princip ingenting men sparar ca 8000 i månaden. Hur galet är det att ha 100 procent investerat på Malmös bostadsmarknad? Borde jag belåna mig och placera pengar i annat för att få riskspridning? 

Anonymous's picture
Läsaren (ej registrerad)

Hej Per Penning!

Jag har läst din blogg en tid och vill passa på att berömma den. Jag gillar dina filosofiska spörsmål och funderingar kring livet. Jag gillar att du inte som en hel del andra bloggare använder reklam. Reklam förstör och tar udden av det genuina. För vad i en reklamfinansierad blogg är äkta, genuint och vad är reklamfinansierade inlägg?

Förtsätt så! Tack!

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Besser, point taken - det finns ett värde i att 'ha' pengar, absolut.

Investeraren, så sant.

Gammeldags, tack för kommentaren. Min korta returkommentar är att bostadsmarknaden sett sina bästa dagar den här gången undantaget storstadsregionerna. De närmsta 4-5 åren är säkerligen lugnt.

Tack Läsaren, det glädjer mig. :)

Anonymous's picture
Gameldags (ej registrerad)

Tack för svar. Håller med läsaren, din blogg har flera dimensioner. Uppskattas!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar