PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Världens kornbod

 

När jag var barn så kallades Skåne, min hemtrakt, för Sveriges kornbod. Det var så att min landsände försåg landet i övrigt med mycket av de livsmedel som behövdes. Och sådant duger ju - vi skåningar fick annat av värde tillbaka. Vad minns jag visserligen inte. Vad som inte är lika bra, enligt min uppfattning, är att Sverige i allmänhet och Skåne i synnerhet tycks ses som hela världens kornbod. En falang av dessa är tiggare från öst.

 

Nu kanske någon inom sig ropar på rasistmonstret. Men jag är lugn, trygg och djupt förvissad om att jag inte är någon rasist. Det finns en ryggmärgsreflex hos många att tjuta rasist då åsikter kring icke-svenska människor förs på tal. Och det finns en ryggradslös politikerkår som visar på sann oförmåga i sina ämbeten. Det här handlar om tiggeri. Om tiggeri tycker jag inte. Tiggeri bör förbjudas.

 

Att andra EU-medborgare kan resa till Sverige och ägna sig åt tiggeri är förkastligt. De länder vars medborgare som finns här har ett ansvar som vår regering borde utställt för länge sedan. Det finns påtryckningsmedel och det kallas pengar och bidrag. Men inget sker och vem är förvånad? En så här svag regering har vi nog inte sett på mannaminne.

 

Sverige och Finland är de enda länderna i Europa som helt saknar en tiggeriförbudslag. Jag frågar vår regering varför? Att fattiga människor inte ser någon annan utväg än att tigga på andra länders gator kan jag till viss del förstå. Dessvärre är tiggeriet synnerligen organiserat och mest troligt innefattar kriminella nätverk. Jag behöver inte titta så långt.

 

En personbil kör varje morgon ut en kvinna och en man till vår lilla by. Dessa båda marscherar sedan iväg till varsin av de två livsmedelbutiker som finns här och placerar sig där. Runt fem på eftermiddagen traskar de tillbaka till en upphämtningsplats där personbilen återigen plockar upp dem. Det verkar som om de inte jobbar kväll eller helg, nu när jag funderar. Men de kanske är någon annanstans och tigger då.

 

Jag ger aldrig några pengar till romska tiggare, vilket de flesta är. Däremot gav jag en hundring till en svensk, alkoholiserad man på Burger King härom veckan. I Sverige är vi dåliga på att ta hand om våra egna först. Vad gör vi och samhället för dessa? Sverigebilden är märkligt nog viktigare än att ta tag i de faktiska problemen.

 

Jag har, rätt eller fel, dessutom svårt för människor som är helt passiva. Att sitta rätt upp och ned och förvänta sig pengar. Det gäller tiggare, arbetslösa och alla andra som bara vill nyttja systemet. Människor som alltid ser sig själva som offer och dessutom påtalar det kommer heller aldrig att ens försöka något. All heder till den romske man som åtminstone spelade dragspel utanför pressbyrå. Men det finns så klart och skrupelfria människor i Sverige som utnyttjar dessa fattiga människor på olika sätt, riktiga svin.

 

I min kommun finns det gott om organisationer som hjälper utländska tiggare på olika sätt. Det kan tyckas hedervärt. Jag anser det vara kontraproduktivt. Tiggeriet tar nämligen numera otäcka vändningar - det finns både hot och trakasserier mot folk från dessa grupper. Desperation kring att få pengar skapar dessa situationer. Tiggeriförbud är en del, om än liten, i lösningen.

 

De stora delarna i lösningarna måste vara politiska, både i Sverige men i högsta grad inom EU. Men så länge miljöpartister och kommunister tillåts styra en svag socialdemokrati så lär inte mycket hända. Jag har tyvärr inga stora förhoppningar kring nästa val heller då SD kommer att växa sig större - ett parti som har enkla lösningar på allt och oduglingar i sina led. Hur en ny regering kommer att te sig är svårt att sia om men syltryggar finns det gott om i alla partier.

 

Vår regering det fulla ansvaret för den uppkomna situationen. Man har låtit Sverige bli världens kornbod. Men som sagt, Sverigebilden är viktigare än vad de egna medborgarna vill och önskar. I den riktning vi är på väg ter sig inte rolig alls.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Det står helt klart vilka som har orsakat den situation vi har idag. De ansvariga lär knappast plötsligt vända på kappan och erkänna sina fel, det kommer aldrig hända. Vi måste rösta bort just de som sitter i Rikdagen idag. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Ja att en kvinna och man skjutsas med bil till din by är ju ett vattentätt bevis på att tiggare är organiserade nätverk. Skönt med fördomsfria människor som inte har förutfattade meningar om sina medmänniskor...

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Anonymous, det är härligt med människor likt du som älskar att peka finger bakom.. ..ja, anonymitet.

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Tja, jag tycker nog det är härligare med anonyma människor som pekar finger åt en annan anonym, än anonyma människor som pekar ut en hel grupp människor som att de "mest troligt innefattar kriminella nätverk". Och detta baserat på, vad det verkar som, långtgångna slutsatser grundade på anekdotiska observationer.

Personligen är jag mycket ambivalent till tiggeriet, det för med sig mycket dåligheter. Men att förbjuda är en ganska stor inskränkning i den personliga friheten.

Jag förstår inte heller riktigt hur du kan ge pengar till en alkoholiserad svensk, men vilja förbjuda tiggeri. Ska förbudet inte rikta sig mot alkoholister, eller mot svenska medborgare? Eller är du bara lite ambivalent som jag?

Anonymous's picture
Anon 10:44 (ej registrerad)

För övrigt bor jag också i en mindre skåns by och de tre tiggare som vi har här känner jag så pass bra att jag kan garantera att de inte ingår i något kriminellt nätverk. Så klart betyder det inte att de i "din" by inte kan göra det. Men jag tycker nog man bör ha lite mer på fötterna innan man pekar ut folk som kriminella.

Anonymous's picture
Anna (ej registrerad)

Du är lika anonym som de som svarar, Per. Om du nu heter Per. 

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack, Anonym, att tigga på svenska gator är enligt mig ingen personlig frihet som inte kan inskränkas. Du får naturligvis vara hur ambivalent du önskar men jag har efter långa funderingar kommit fram till att ett förbud vore bäst. Att tro att det inte finns nätverk bakom stora delar av tiggeriet är naivt. Naturligvis inte alla men det existerar om du läser på - den finns många med åsikter men lite kunskap. Om du tror att mina slutsatser beror av enbart vad jag ser så har du fel.

Anon, så bra att du kan garantera det. Jag har heller inte pekat på de som sitter och tigger om det nu varit oklart utan att de nyttjas av kriminella - något som i sig är förfärligt. Men vad tror du? Är fortsatt tiggeri en gångbar väg för att få fattiga människor ur fattigdom och misär?

Anna, tack. Jag förmodar att du heter Anna? Det är ett ganska vanligt namn som borgar för synnerlig anonymitet. 

 

Anonymous's picture
Henrik (ej registrerad)

Sök på "tiggare göteborg" på youtube så kommer det upp en Bulgarisk domumentär om just tiggare från Bulgarien i Göteborg. Där kommer det fram intressanta fakta om hur tiggeriet är upplagt.

Anonymous's picture
Anon 10:44 (ej registrerad)

Hej igen Per, det låter vettigt att du inte baserar dina slutsatser enbart på vad du ser, man kan lätt tro det när man läser din artikel. Om man tittar på vad polisen säger (https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/M%C3%A4nniskohandel/Rap... ) så säger de att en del av tiggeriet har koppling till organiserad brottslighet, men att de flest bedömt tigger frivilligt utan koppling till kriminella nätverk. Hur var det nu det här med åsikter och kunskap? Eller råkar du ha bättre kunskap än polisen, i så fall får du gärna dela med dig. Jag tror inte heller att tiggeri är en gångbar väg för att få människor ur fattigdom och misär. Men jag är osäker på om förbud är rätta lösningen. Även jag har funderat mycket kring detta, men tyvärr har jag inte kommit till någon slutsats ännu.

Anonymous's picture
Pär (ej registrerad)

Jag har länge varit en flitig läsare av PerPenning. Förutom dina intressanta inlägg om privatekonomi så har jag också uppskattat dina mer livsfilosofiska sådana om bland annat vikten av att inte leva för att jobba.

Men det här inlägget ger uttryck för åsikter som jag inte ställer upp på: en uppdelning av människor i vi och dom. "Tiggare från öst" ställs mot att vi ska "ta hand om våra egna [hemlösa] först". Medkänsla med människor som har det svårt är viktigt oavsett vilket land dom kommer ifrån. I senaste Faktum finns en bra artikel om hur riskkapitalister hjälper rika svenskar att undvika att betala skatt i Sverige. Det är något som gör mig upprörd: hur kan man agera så när man redan tillhör en så priviligerad grupp och när det finns människor som har det så tufft?

Jag blir också oerhört förvånad över att du bakom PerPenning väljer att länka till artikeln om tiggeri av högerextrema Ingrid Carlqvist som ligger ute på Gatestone Institutes hemsida. GI som har "vigt sina krafter åt att upplysa allmänheten om det som de traditionella medierna undviker att rapportera om". Det är källor som har ett starkt intresse av att presentera saker ur sitt perspektiv, det är det viktigt att vara medveten om.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar