PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
607
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Var god

 

Det finns helt uppenbart människor som njuter av uppmärksamhet och bekräftelse. Ja, de inte bara njuter utan tycks behöva det. Själv anser jag att detta bara är en social konstruktion som man göder inifrån men det är så jag ser det. Därför blir jag, även om jag försöker att låta bli, lätt irriterad över självförhävelse, ryggdunk och handhjärtan - något som flödar i det sociala nätverket på min arbetsplats. Oh, Ah och Oj vad du, vi, alla är bra!

 

Det sägs att vi alla är olika personligheter som har skiljda egenskaper - men även detta anser jag vara konstruerat. Jag tror att självkänsla är essensen av skillnaderna. Den inre trygghetens nivå avgör behovet av att vara utåtagerande och bullrig. Kanske är det så?

 

Ibland vill jag tysta alla dessa röster av gruppsykos - men jag låter bli. Jag har inget att vinna med det och jag har inte energin att debattera den. Likväl skulle jag vilja lägga in Warren Buffets ord i Yammerflödet:

 

Work hard in silence, do what you have to do 

and ignore the drama and negativity surrounding you. 

Let your success be your noise.

 

Att alla våra upplevelser kommer inifrån - det är fakta och också en tröst. Det innebär att vi alla har makten över våra känslor. Att känna förnöjsamhet i alla de situationer man befinner sig i är en av dessa självförverkligande känslor. Att leva sitt liv baserat på det humör man är i för stunden är enligt mig kontraproduktivt. Därför kommer jag osökt in på stoicism.

 

Stoicism kan grovt förenklat översättas med självbehärskning. Ett bra exempel är nedan ko stående i regnet. Den är inte nödvändigtvis glad men heller inte deppad - den är bara i sin situation.

 

En stoisk ko

Att vara stoisk är att vara lugn, sansad, harmonisk, balanserad och ej misströstande. Den stoiska filosofin fokuserar på två saker: hur kan vi leva ett fullbordat, lyckligt liv? Och hur kan vi bli bättre människor?

 

Målet med stoicism är att uppnå inre frid genom att överkomma motgångar, praktisera självkontroll, vara medvetna om våra impulser, förstå hur korta våra liv är och hur lite tid vi är tilldelade. Det är viktigt att vi förstår de hinder vi ställs inför i stället för att fly från dem.

 

We suffer more often in imagination that in reality.

 

Seneca

 

Ofta vill vi lägga skulden och ansvaret på utomstående orsaker eftersom det är bekvämast så - men sanningen är att alla konflikter startar inuti oss, i våra tankar och hur vi tänker om våra tankar. När vi flyr från verkligheten - en deadline, ett brådskande mejl - skadar vi bara oss själva och släpper på vår självdisciplin. Ett blankt papper, en tom canvas eller en oskriven att-göra-lista är inte stressande i sig - det är dina egna tankar som stressar dig. Det är inte utomstående krafter som gör att vi känner något, det är vad vi intalar oss som skapar våra känslor.

 

Hindrar det som hänt dig från att handla rättvist, generöst, med självkontroll, sunt förnuft och visdom, med ärlighet, ödmjukhet, öppenhet och alla andra kvaliteter som är viktiga för att en persons natur ska komma till sin rätt? Kom ihåg den här principen när du riskerar smärta: själva händelsen i sig var ingen olycka alls; för att uthärda och vinna över den är en stor lycka.

 

Marcus Aurelius, Meditations.

Jag anser att vi måste driva på oss själva och ta de obekväma, svåra besluten och ta tag i dess tillhörande uppgifter. Påminn dig själv om att tiden är din mest dyrbara tillgång. Lev inte som om du har ändlösa år framför dig. Döden ligger över dig. Medan du lever och kan - var god.

 

När du arbetar, var hänsynslöst närvarande. Påminn dig själv: det var inte meningen att du skulle skjuta upp detta. Om du känner motstånd, använd det då som tecken på att fortsätta. Om du aldrig misslyckas, så lär du dig inget.

 

Det som är livet, Upplevelse, Lycka, Medkänsla, intressant?

Anonymous's picture
J (ej registrerad)

Gillar dina inlägg om psykologi, det är mycket intressant att fundera över varför man gör det man gör! Känns som många bara går igenom livet utan att reflektera över dessa saker och sen undrar man varför man är olycklig. Med det sagt tror jag alltid att man kommer ha nåt att lära sig när det gäller detta, känns som att det inte kommer naturlig för oss människor. Tur att man börjar i hyfsat god tid i alla fall.

/25-åringen

Anonymous's picture
Rosen (ej registrerad)

Fantastisk text. Skulle verkligen behöva vara lite stoisk istället ligger jag sömnlös. Har precis blivit kallad rasist för att jag har förklarat att det i svensk lag som gäller i Sverige. Det kan lika gärna vara en svensk som till varje pris ska ha sin vilja igenom.och blir otrevlig. Jag brukar stå på mig i det sammanhang jag befinner mig i, men det kostar på ibland. Människor har krav men inge tanke på att det finns andra att ta hänsyn till eller att de själva skulle ge en hjälpande hand. Kan ju bero på människors oförmåga, men lika gärna egoism. Samtidigt är människor väldigt krävande, oftast  de som ställer upp minst. Tänker att jag flyr skeppet och låter det förlisa men det innebär att jag kommet att bli tvungen att överge en del människor som jag tycker om.  För att fixa det här skulle jag helt enkelt behöva bli stoisk, för att kunna klara av skitjobbiga och ego personerna, så att jag  inte överger dem som  verkligen behöver mig. Helst vill jag bara fly från allt. Det är verkligen inte jag, hur blir jag stoisk?

PerPenning's picture
252
608
53
0
PerPenning

Tack J, jag tror som du - filosofi är inte lika mycket i ropet längre men att det finns mycket att lära från den, det är jag övertygad om. Lyckan är inom räckhåll för alla men man behöver läsa kartan. :)

Tack Rosen, det är en delikat fråga: hur blir jag stoisk? Jag ser det som en läroprocess och att mogna som människa. Självkänslan är en viktig del och så även självförtroendet - och båda kommer inifrån, något som inte många insett. Vill du introducera dig till stoicism så titta på https://dailystoic.com. Samtidigt så läser jag mellan raderna att du känner frustration. Glädjande nog så kommer också den inifrån. Lyssna gärna på denna podd och ge den åtminstone fyra avsnitt från  början: https://tomasochdennis.se/podcast/

Anonymous's picture
Stenkryparen (ej registrerad)

"En bild säger mer än tusen ord" Den stoiska kossan säger allt.

Dina visdoms ord kommer väl till pass i pågående börskorrigering.

Håll i pengarna!

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (20)

Taggar