PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
607
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Varsamhet

 

 

I Kapstaden är det allvarlig vattenbrist. Detta livselixir är på upphällning och kraftfull ransonering står för dörren. Varje invånare och besökare uppmanas nu att inte göra av med mer än 87 liter vatten per person och dag. 500 miljoner liter vatten förbrukas dagligen men det är likväl hälften så mycket som för två år sedan - denna miljonstad har hörsammat budskapet. Inte alla men många.

 

När jag senast besökte Kapstaden kunde jag notera tydligt att vatten är viktigt. Jag ombads att på hotellet duscha kort tid. Det fanns skyltar och uppmaningar att spara på vattnet. Tidningarna delade budskapet i stora artiklar. En uppenbar krismentalitet fanns.Samtidigt i en fattigare stadsdel, Langa, som jag besökte köade människor vid en vattenpump som hade två öppna kranar där vattnet rann konstant. Man valde att fylla sina kärl från den ena medan den andra rann rakt ut - vattnet forsade längs med gatans kant. Här fanns inget sådant ansvar för vattenbristen. Varför?

 

 

Svaret finns i människors mentalitet. Är du fattig och saknar framtidstro men även självkänsla kan du tycka att det inte spelar någon roll vad du gör eller inte gör. Du kan till och med känna att du inte förtjänar bättre. Svaret går också att översätta till svenska förhållanden: Sverige blir alltmer ett politikerexperiment utan förankring i folklagren - vad vi vill är ointressant men våra röster i valen vill de ha.

 

Att spara på de gemensamma resurserna och att använda dessa på ett så bra sätt som möjligt är ett uppdrag våra folkvalda har. Men vad är det vi ser? Vidlyftiga och dyra projekt eller experiment med stora belopp av våra skattemedel. Ett slappt och ointresserat slösande utan goda kontrollmedel. Vad får vi höra? Jo, att nu satsar regeringen si eller så många miljarder på det ena eller det andra området eller så sparar man in ett annat enormt belopp någon annanstans. Vad vi däremot sällan eller aldrig hör är att man ska spara och samtidigt helga medlena - att använda dem effektivare och med större varsamhet.

 

Svenska politiker är idélösa med ett undantag - att tillföra större medel, läs skattepengar, för att lösa problem eller uppgifter. Motsvarigheten skulle i Kapstaden vara att avsalta haven för att mer vatten skulle kunna rinna rakt ut i rännstenen. Vi skattebetalare har oss själva till stor del att skylla på grund av vårt ointresse för politiken - istället ägnar vi oss åt att konsolidera det goda livet men med skygglappar på.

 

Mina öron skulle spetsas om jag hörde en partiledare som någon gång sa att nu behöver vi använda våra skattemedel mer varsamt och effektivt, att man hade respekt för alla oss skattebetalare som varje morgon tar oss ur sängen och går till jobbet för att ännu en dag betala för samhällskontraktet.

 

Att låta skattemedel rinna ut i rännstenen, varje dag, utan ett äkta syfte och med en god avkastning och hävstång är ett vansinnigt slöseri. Låt detta få ett slut. Det är nog nu. Vi som är de goda krafterna, samhällsbärarna och som skapar förutsättningarna för staten att verka - det är dags att uppmärksamma oss för vi är inte nöjda med vad vi ser. Förtroendet ni borde ha för att förvalta våra pengar är rejält urholkat.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

TACK gode gud, det finns tydligen fler helt vanliga människor, som tycker exakt som jag! Nedan citat är genialiskt:

"...Mina öron skulle spetsas om jag hörde en partiledare som någon gång sa att nu behöver vi använda våra skattemedel mer varsamt och effektivt, att man hade respekt för alla oss skattebetalare. ..."

Varför har vi valt in de partier som nu sitter, för inget av dem arbetar enligt ovan självklara principer. Inget! Moderaterna försöker nu göra sitt bästa för att låssas, precis som Centerpartiet (även om Centern aldrig lyckas dölja sina vansinnigheter). Fler än jag har väl noterat vad som skett sista 5-10 åren? De etablerade koncentrerar sig på riktigt otäcka förtalskampanjer, trakasserier mm av "oliktänkande". Det är allt de förmår, bevisligen. De sänker nivån allt lägre istället för att satsa på rationella lösningar. Varför?

Lösningen är att vanliga människor reser sig upp och säger ifrån. Det är inte politikerna som ska "uppfostra oss till rätt "värdegrund". Det är vi som måste ryta tillbaks, det räcker nu. Därför arbetar jag för att Medborgerlig Samling ska in i Riksdagen. Vanligt folk, vettig och sakligt baserad politik igen, är det som behövs.

Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

PerPenning's picture
252
607
53
0
PerPenning

Tack Investeraren. Samtliga av våra riksdagspartier av idag har lämnat medborgarna långt bakom sig - de lever sitt eget elitiska leverne.

Anonymous's picture
Nilsson (ej registrerad)

Kan lägga till att även jag är utomordentligt trött på detta slöseri med pengar. Inkompetenta politiker som strör skettepengar omkring sig skall bort, bort, bort! Några exempel:

"Investering" i Nuon 2009: 89 miljarder kr. 2014 hade Vattenfall skrivit ner värdet med 54 miljarder kr. Det finns ca 5 miljoner förvärsarbetande i Sverige, dessa fick alltså betala ca 10 000 kr var för detta politiska beslut. 

Norra Karolinska sjukhuset kostar 23 miljarder kr att bygga. De tyska motsvarigheterna kostar en tiondel så mycket. Överpriset motsvarar då ca 17 000 kr per förvärsarbetande i Stockholms län. 

Flera politiska partier är positiva till att bygga höghastighetståg. Det är jag också, om det inte vore så otroligt dyrt! 230 miljarder kr enligt Trafikverket, och frågan är om det stannar där. 2015 beräknades Ostlänken kosta 35 miljarder, ett år senare var kostnaden 55 miljarder kr. Men det stannade inte där, i maj 2016 angavs kostnaden bli 70 miljarder kr, alltså en fördubblad investeringskostnad på bara ett år! Men om man tänker att nuvarande investeringskostnad håller så blir det ändå nästan 50 000 kr per förvärsarbetande.

Jag instämmer med ovanstående, det behövs nytänkande inom politiken. Sannolikt kommer även min röst att läggas på Medbroglig samlig senare i år.  

PerPenning's picture
252
607
53
0
PerPenning

Tack Nilsson, MS:s partiprogram ligger nära min egen värdegrund och uppfattning - men kan de nå Riksdagen i år, tro?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (20)

Taggar