PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
21 augusti 2017

Skeendena

Jag skrev nedan strax innan semesterns slut 2013 - lika aktuellt som då.

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

 

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt jag aldrig upplevt. Skeenden som jag missar om jag inte landat.

 

Ett skeende. Det är ett vackert ord. En aning mystiskt och med en lätt dimma av fantasi svept kring sig. Dess synonymer ter sig klumpiga och fula. Som att jämföra lätta andetag med ett tungt flåsande. Eller en mild, nästan ohörbar bris med luft från en blåsbälg. Förlopp och processer finns på jobbet men skeenden är för älvlika för att ens märkas där. När vi inte är i nuet kan ett skeende aldrig hävda sig.

 

Imorgon kommer min väckarklocka att tvinga mig ur mitt slummer inför min första arbetsdag efter semestern. Jag bävar, inte inför arbetsuppgifterna eller tiden som åtgår, utan inför det som jag vet kommer att ske. Kanske inte direkt men avklingande. Inte allt på en gång men definitivt allt ändå. Jag kommer att tappa bort och missa skeendena.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

8 februari 2017

Köpmonstret

 

Konsumtion är lycka. Konsumtion blir gärna ångest strax efter euforin. Känner du igen det? En kortsiktig belöning i ett rus av lyckohormon övergår i ett tillstånd av depressiva tankar kring varför köpet gjordes. Och än värre blir det om köpet är på krita.

 

Jag är då inte annorlunda funtad. Jag vill alltid köpa. Köpa något nytt. Det är en ständig kamp med köpmonstret. Spontana och oöverlagda köp måste motas i grind. Knepen att göra detta är många, vissa är bättre medan andra funkar illa. Långsiktigt planerade inköp är enligt min erfarenhet det som fungerar för mig.

 

Jag vill inte leva minimalistiskt, det passar inte mig. Däremot vill jag ha ordning och stringens i tillvaron. Produkter jag äger ska vara både funktionella och ha en elegans. Form och funktion i balans. En stol är till både för ögat och rumpan, så som enkel jämförelse. Utöver det vill jag att saker och ting i sin tur interagerar med varandra, de bör trivas tillsammans på samma sätt både avseende funktion, färg och form. Jag ogillar skeva linjer och oförutsägbara konstellationer - jag undrar om det går att diagnostisera mig för detta?

 

Ett långsiktigt planerande och finansierande har nu lett till inköp av nya högtalare för musik i vårt hem. Varför nya? Jo, de gamla lät illa, var fula, av dålig kvalitet, fel färg och passande inte in alls. Alla dessa dåliga egenskaper är nu utbytta mot utmärkta. Jag är nöjd.

 

Men köpångesten? Uteblev den. Ja, det blev den faktiskt. Planeringen för inköpet har varit över två år. Kostnaden för produkterna finansierades över tid. Men jag hade ju kunnat spara pengarna för en ekonomisk frihet i framtiden? Ja, absolut. Men allt handlar om en avvägning som bara var och en kan göra på den egna kammaren - vad skjuta på framtiden och vad göra nu?

 

Jag älskar musik, den är en stor del av mitt liv. Så som John Miles sjöng redan 1975 i sitt stycke Music - music was my first loveHär framför han den åter under 2008, en klassiker. Eller som Hifi-klubbens reklam - bad sound kills good music. Min snåltarm har gjort att jag lyssnat länge på musik på ett erbarmligt sätt men det är över nu. Mina öron är glada. Dessa högtalare kommer aldrig att bytas ut, de är för evigt.

 

Men köpmonstret lever. Så det gäller att vara på sin vakt. Alltid.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

25 december 2016

Blott ett år

 

Jag vill tillönska dig en god fortsättning. Vi får hoppas på en sådan för i stort sett har året 2016 varit en trist historia världen kring. Att din juletid har varit gynnsam hoppas jag också på. Men nu får det räcka med hopp och övergång till realism.

 

Ute blåser det och regnet flödar. Imorgon ska stormen Urd dra in över Skåneland och det kan bli dramatiskt. Vi lär huka i vår hydda och invänta solen som följer i vindarnas spår. Jullunchen vi planerar kan bli inställd för säkerhets skull. Under tiden så sitter jag i ett varmt och skönt utrymme och går genom årets sista räkningar. Då jag är något av sämst i världen, typ, på att planera just julens inköp så blir också december samt januari dyra månader. Samtidigt har vi en ovanlig och delikat situation där frun är arbetsbefriad med full lön men inte kunnat låta bli att arbeta lite extra hos en kamrat. Inkomstsidan blev därför magiskt bra för årets sista månad.

 

I YNAB, You Need A Budget, har påbörjat planeringen för 2017. Det finns gott om osäkerhetsfaktorer för den ännu men i kort handlar det likväl att försöka korta utgifterna med ett antal procent per post. Jag tänker inte blotta halsen och ens nämna vilka belopp det handlar om, familjen Penning har egentligen sanslösa utgifter.

 

Min paradgren som jag oftast brister i är att använda min tid på ett bättre sätt. 2016 blev det år då jag insett att jag inte ska investera medelst aktier alls. Mycket av min fina uppgång raderades bort i slutet av året och jag hade lika gärna kunnat ha pengarna på ett högräntekonto. På tre års sikt har jag dock presterat betydligt bättre än index men hur mycket det beror på tur och avsaknad av skicklighet, det lämnar jag till historien.

 

2017 blir ett fondinvesteringsår. I huvudsak investerar jag i Spiltans fonder som jag har tilltro till och som är relativt sett billiga. Jag frigör tid för annat, inte minst att jobba, och kan investera månatligen på ett enklare sätt. Spiltans Högräntefond utgör en icke oansenlig del och därutöver är det StabilSverigeGlobalfond Investmentbolag samt Aktiefond Investmentbolag som ingår. Jag ser det här som en mer passiv och defensiv strategi för det kommande året. Dessutom är jag trött på att ständigt läsa om och kring aktier samt följa alla de kanaler där information och desinformation flödar. Jag behöver mer ro och avkoppling.

 

Jag har inte aktier eller investeringar som något fritidsintresse. Inte heller pengar intresserar mig mer än så som ett medel att frigöra tid - den vanliga konsumtionen är blott ett nödvändigt ok på mitt kreatur. Att investera kan ge mer frihet. Amorteringar gör det definitivt. Beloppen för de olika spar- och amorteringsmålen färdigställer jag någon dag in på det nya året. Det kommer ingen krasch under 2017 men riktningen är däremot mer tveksam.

 

Jag är ledig få dagar kring juletid, endast de som jag erhåller gratis. Nästa vecka väntar fyra arbetsdagar före nyår men därefter tar vår familj 3 dagar i ro tillsammans. 3 semesterdagar är många av mina trettio dagar på året. Men så ser det ut tills jag finner andra lösningar. När ska Sverige lagstadga rätt att gå ned i tid? Det är en fråga jag intresserar mig för.

 

Njut av juldagen och annandagen. Gå ned i varv. Låt livet bara vara. Då kommer du bäst till sin rätt.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

20 september 2016

Köksöde

 

 

Ytterst lite ont, men mycket gott, är det att inte ta sig tid att titta på vad börsen ägnar sig åt. Jag har börjat mitt nya jobb och en ny känsla har nämligen infunnit sig - att det är roligt. Det var allt ett tag sedan jag varit med om det - om överhuvudtaget. Jag kan då inte minnas det. Och jag hoppas att det håller i sig. Dessutom så sköter sig värdepapper med kvalitet sig själva ändå.

 

Jag har funderat lite stunder emellan kring det här med att köpa nya saker. Ja, jag tror att det kom upp när frugan sålde av lite begagnade kläder men i mycket fint skick. 20 kronor, 40 kronor, en tia. Begagnat betingar inte alls samma prislapp som nytt men värdet i nyttan gör det många gånger om. Det finns allt många ting som inte behöver vara nya när det ska inhandlas. Dessutom finns det många miljövinster, inte minst, med att återanvända och återvinna.

 

Ämnet kring galenskapen med nya bilar har vi klarat av sedan länge. Nu vände jag istället blicken mot bostadsrenoveringar. Byter inte folk ut sina kök och badrum långt tidigare än av nöd? Och golv och tapeter och möbler likaså? Varför lägger man stora pengar på att försöka få alla slitytor i hemmet att se nya ut, blott för en stund? Speciellt då när man har kund, katt och ungar som spelar fotboll inomhus?

 

Så, varför byter man ut hela sitt kök då det är fortsatt funktionellt och helt? Just köket är en plats som slits, det är jag medveten om. Men om det är helt och rent? Allt fungerar även om en och annan repa eller skavank finnes? Varför vill svenskar bo i en bostad som liknar en utställning?

 

Även om jag tittar på budgetkök på nätet så rasslar pengarna på. Ett enkelt kök från exempelvis IKEA, där du själv sätter det mesta på plats, kostar minst fyrtio lakan. Tar du in hjälp från en köksfirma för montering får du räkna med att det kostar mellan trettio och hundratusen kronor extra. Ett kök i mellanprisklassen där hantverkare anlitas för byggnation och montering kostar cirka 250 000 kronor - ett kök i lyxklass kanske 400 000. Gåshuden sprider sig över min arma kropp!

 

Jag tror inte ett skvatt på att renoveringar av kök eller badrum, som sedan används ett eller ett par år, kan hämtas hem i en värdeökning. Nä, nya ägare vill ändå inte ha din färg på kakel, lucka eller golv - de vill sätta sin egen prägel. Och betänk vad några hundratusenlappar istället på sikt kan göra för en ekonomisk frihet.

 

Nej, vi väljer att behålla vårt gamla kök och inte investera i någon köksö med granitskiva. Det finns så många andra öar jag hellre njuter av och på. Lyckan bor inte i blänkande vitvaror eller ny ugn från Dachau. Eller det gör den kanske för alla ni statusjägare?

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
5 augusti 2016

Fokus på jobbet

 

Det är kanske inte rätt tid på året, med sommarsol och lata dagar i skuggan, att tala om effektivitet. Bara ordet kan kännas stressande. Att göra inget alls är också att göra något enligt min mening - vila, kontemplation, funderingar och vilande hjärna är viktigt att ha med i sitt liv. Det är inget svårt alls att få en dag att passera utan att ha gjort något av det som kallas vettigt. Men samtidigt så är det bara du som kan avgöra vad det är. Mina tankar kring effektivitet handlar mer om att fokusera.

 

Fokus är viktigt. I det finns produktivitet och passion och glädje. Då går tiden också snabbt, märkligt nog. Vår hjärna får arbeta på det sätt den är ämnad. Att inte förmå sig att fokusera gör däremot att tiden förslösas och blir syfteslös.

 

Ett utmärkt exempel är arbetslivet. En arbetsdag är för enkelhetens skull 8 timmar med lunchpaus och kanske en eller två kafferaster. Utan fokus, och därmed effektivitet, kan det dessvärre bli så att vi får svårt att hinna med allt som behöver göras. Kanske någon timme på kvällen behövs och kanske även ett par eller fler på helgen? Ekorrhjulet blir än mer stressande att löpa i. Frihet kommer inte med flexibel arbetstid utan med hjälp av fokus, effektivitet och maximalt 40 timmars arbetsvecka - oavsett om du har övertidsersättning eller ej.

 

Det är kanske till och med så att du kan arbeta mindre än så. Det handlar ju numera mer om att leverera resultat än att sitta av timmar på en kontorstol. Det är modernt att i arbetslivet se flexibilitet som något positivt - att medarbetare jobbar när de vill och har möjlighet under dygnet för att få ihop livspusslet. Jag håller med - men det kräver mer av den enskilde i form av struktur och planering. Annars tenderar arbetstiden att bli längre och längre. Detta säger dessvärre verkligheten alltför ofta.

 

Det kan bli som så att du arbetar jämnt och att gränsen mellan jobb och fritid suddas ut. Eftersom det alltid finns något att göra i sin yrkesroll så kan en press skapas att du borde göra det - ständigt och jämnt. Avkoppling försvinner, stressnivåer höjs och livet blir belastande.

 

Bättre är att jobba när man jobbar. Inga distraktioner så som sociala medier eller bloggar. Strävan är att nå sina mål under arbetstid - eller på kortare tid. Åtminstone fungerar jag så. Om jag vet att jag har ett begränsat antal timmar för att slutföra arbetet är det lättare att fokusera. Struktur, förutsägbarhet och gränser. Klart!

 

Mitt schema ser ut som så att jag arbetar fyra timmar på morgonen och fyra timmar på eftermiddagen - oavsett vad. Om jag väljer att ta en längre eller kortare lunchrast så kan jag lämna arbetet tidigare eller senare. Om jag väljer att ta en promenad på eftermiddagen så justerar jag tiden därefter.

 

Jag håller mig strikt till antalet arbetade timmar vilket hjälper mig att inte stressa eller bli överansträngd. En liten inbyggd flexibilitet hjälper mig att inte tappa mitt fokus. Att vara lite förlåtande mot mig själv gör stor skillnad för magen.

 

Naturligtvis - det finns dagar när jag måste arbeta mer än åtta timmar. Om jag tar en fredag ​​ledig för en långhelg eller försöker få in lite slack på grund av semester - då arbetar jag mer än åtta timmar.

Tanken är att skapa ett strukturerat schema där jag inte arbetar för mycket och heller inte producerar för litet.

 

Jag använder mig av pomodorotekniken - arbetar ungefär 50 minuter med 10 minuters paus. Fokusera är litet personligt och vissa människor kan göra det lite längre tid medan andra kortare. Denna teknik är oerhört effektiv och bra för hjärnan. Vetenskapen visar att kortare pauser skapar energi, återställer möjligheten till att fokusera och därmed fortsätta att arbeta effektivt.

 

Du får betalt mot tid och inte mer. Bli fokuserad. Bli effektiv. Ta ledigt.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
21 december 2015

Julen är här

Nu rusar tiden snabbt mot juletid. Julefrid? Ja, den får vi inte gratis utan den måste vi se till att förtjäna. Idag jobbat jag galet mycket och tokigt fel. Stressade på och hoppade över lunchen. Kom hem sent och var trött, hungrig och tung till sinnet. Skulle gått på gymmet men förmådde inte att få huvudet att röra kroppen i den riktningen.

 

Imorgon är det ett nytt pass som kommer att ta mycket energi. Sedan följer onsdag som är lilla julafton och då ska det planas ut och gå inför landning. Det ska lagas lite julmat och slås in några klappar men sedan är det, få se nu, elva lediga dagar för mig i ett sträck. Prisa gud, här kommer skatteåterbäringen!

 

Julenisserallyt har ännu inte kommit på börsen och frågan är om det blir något. OMXS30 över tre procent ned i år och oavsett hur finalen blir så är 2015 inget att yvas över. För egen del har jag gått plus i år men inte med några fantastiska siffror. Jag ska läsa ned alla siffror och påbörja en analys under mitt jullov, tänkte jag.

 

Nej, det får bli som det blir. Jag är relativt sett ganska parkerad i preferensaktier i det stora hela och även om även dessa sjunkit en hel del så är den rejäla direktavkastningen i sig en krockkudde. Jag kan då inte se att en småsparare som jag, som inte har dagarna vigda för att handla aktier, har ett ljust börsår framför mig. Det är mer av en övervintrande karaktär, tror jag.

 

Får jag önska mig något inför det nya året så är det att aktier som Cantargia, Corline och Starbreeze lyckas med allt de tar i och ger en enorm uppvärdering. Det är väl större chans för det än att jag skrapar fram ett par miljoner på min jultriss?

 

Knäcka nötter, lite must, mumma och en julöl. Ljus, Kalle Anka och en läcker, mumsig lutfisk. En klapp med en god bok. Och vad behövs mer? Inga dyra klappar och definitivt ingen robotdammsugare. Ingen fattig januari med baksmälla heller. Nej, en uppdaterad budget med sifferkontroll och en fin magkänsla - julefrid i en liten ask.

 

God jul på er! Jag återkommer så säkert som sagt med minst en nyårshälsning.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar