PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
25 juni 2015

Ett kraftfullt nja

Valet och kvalet - visst går de båda hand i hand? Beslut ska tas dagligen. Små beslut. Stora beslut. Enkla och svåra beslut. Beslut som vi tror är små men som vi inte sett vidden av ännu. Obetydliga beslut som kommer att visa sig förändra världen. Fjärilseffekten existerar och den är omöjlig att analysera. Jag tog ett beslut häromdagen som gett mig handsvett och sömnsvårigheter. Jag sa upp mig från mitt jobb och skrev under kontraktet för ett nytt.

Utan att snöa in på detaljer så har jag varit för länge på min nuvarande arbetsplats. Och hur vet jag det? Jo, för att jag hade blivit rädd och försiktig och avvaktande. För mycket tankar kring att veta vad jag har men inte vad jag kan få. För mycket funderingar kring anställningstrygghet och för få kring tröttheten i att rulla i gamla hjulspår. Jag hade börjat stelna i min form.

Jag vet att beslutet i sig är rätt även om min yrkesmässiga framtid med ens blev mer osäker och mindre trygg. Samtidigt så blev den också mer spännande, oviss och intressant. För vad jag har lärt mig är att ett nej till något alltid är kopplat till ett ja. Om jag säger nej till något så betyder det inte att jag undviker allt utan att jag säger ja till andra alternativ. 

Om jag säger nej till ett nytt jobb så säger jag ja till det gamla. Ett nej till en relation är ett ja till en soloräd. Ett nej till en investering är ett ja till utebliven potential. Ett nej till en möjlighet är ett ja till inget alls.

Det fungerar likadant på andra hållet. Att tacka ja till en färd i en viss riktning är också ett nej till en annan. Det finns ingen regel som säger att ett ja är bättre än ett nej - däremot så tycks det vara så att fler människor ångrar sina nej mer än sina ja. Varje situation kräver egentligen en analys och ofta finns inte den tiden i rummet - ett nej kan kännas enkelt och tryggt.

För mig som sedan barnsben och långt upp i tonåren i princip alltid valde ett nej - på grund av rädsla, feghet, osäkerhet eller vad man väljer att benämna det som - har numera ett ja högre prioritet även om det kan finnas en rejäl tröskel. Den här gången blev det efter funderingar och en omgång ångest ett ja tack till ett nytt jobb, högre lön, utmaningar, potential, risk och belöning. Och samtidigt - ett nej tack till gamla invanda arbetsuppgifter, trygg rutin, enkelhet i vardagen, gammal vana och illusionslöshet. Faktor mot faktor ställs mot varandra och ett beslut nås på rationell nivå. Det känns bra. Ett kraftfullt nja!

Så, härifrån och framåt - betänk att de håller ihop de där två - ja och nej. Alla beslut betyder alltid något.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar