PerPenning
Likes
259
Antal inlägg
642
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
4 juni 2013

Garanterad avkastning

Lite finansoro och Mr Market skakar i byxvecken. Börsen rasar och oron växer. Att se sina investeringar växa är behagligt men att de dem krympa i rask takt ger dålig nattsömn och magåkommor. Att investera i fonder, aktier och värdepapper kan vara både spännande och skrämmande. Men för de allra flesta finns det en investeringsstrategi som alltid fungerar, ger en garanterad avkastning och är en bergsäker 'buy and hold'. Om du har pengar att investera som du inte kommer att behöva de närmsta tjugo eller trettio åren så är denna värdeinvestering ett starkt kort!

Den garanterade avkastningen stavas 'amortering'. Om du idag betalar exempelvis 4 procent i boränta - som kan anses vara genomsnittlig över tid - får du omedelbart en direktavkastning* motsvarande detta belopp på varje krona du amorterar - garanterat varje år härifrån till du faller av pinn. Amorterar du en tusenlapp på ett lån där du har 30 års amorteringstid innebär därmed att du sparat 1 200 kronor i ränta samt har din tusenlapp 'kvar'. 

Ett annat exempel: ett bolån på 3 miljoner vid 4% ränta kostar dig 10 000 kronor per månad. Detta blir 3 600 000 kronor på 30 år, alltså bra mycket mer än den ursprungliga inköpskostnaden. Om du väljer att investera 5 000 kronor varje månad i amortering blir din direktavkastning drygt en miljon kronor och dina investerade slantar intakta i en lägre belåning.

Ju mer du amorterar på dina lån desto större blir din avkastning i besparade räntekostnader desto större blir ditt kassaflöde desto större blir din vinst vid en eventuell försäljning. Och dinrisk är obefintlig!

Det finns ett begrepp inom investeringsvärlden som kallas för KISS - Keep It Simple, Stupid. Amortering på lån måste vara den allra enklaste förenklingen, vill jag hävda. Amortering har också återinvesteringsmöjligheten i sin direktavkastning -  lägg den besparade räntan ovanpå amorteringen efter hand. Detta ger en ännu högre direktavkastningSkuldfri snabbt är melodin!

* I mitt räkneexempel har jag för enkelhets skull bortsett ifrån ränteavdraget på 30%, ett avdrag som ingen vet om det överlever på sikt. Amortering är likväl garanterad avkastning och utan risk. Överbelåning, däremot, är en påtaglig risk!

Läs även andra bloggares åsikter om AmorteringVerktygPrivatekonomiInvestera,Investering,  intressant?

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (41)

Taggar