PerPenning
Likes
259
Antal inlägg
641
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 oktober 2016

Starbreeze, kontanter, pension och äppelkaka

 

Här sitter jag med en rejäl bunt sedlar i varierande valörer. Dottern lämpade över dem på mig, allt från födelsedagspengar till sparande och samlande. Så som nybliven artonåring är hon numera beväpnad med kontokort och Swish, kontanter ter sig mer och mer av besvär. Jag tog emot dem och stoppade sedelbunten i plånboken som växte en halvcentimeter i tjocklek. Tanken var att jag skulle ta mig till ett bankkontor endera dagen och sätta in dem på hennes konto. Det slutade med att jag gjorde en överföring från mitt konto och att kontanterna stannade i min plånka.

 

Igår handlade jag mat och förnödenheter och jag betalade med kontanter - i runda slängar åttahundra kronor. Det märktes att även butiken föredrar kort och är lite ovana med sedlar och mynt. Att räkna i huvudet är en rar förmåga och att ge tillbaka växel dessutom. Dessutom behövde kassörskan mata ned sedlarna i en säkerhetsbox på grund av de flertalet rån som passerat under de två senaste åren. Nej, det är att inse att vanliga pengar är på väg bort för gott. Jag anser att Swish för all framtid ska vara kostnadsfri - något vi inte vet vad de luriga storbankerna planerar för i framtiden. Jag lär ta strid i så fall.

 

Jag läser att första AP-fonden ökar sitt ägande i mitt största innehav - spel- och underhållningsmakaren Starbreeze. Vad innebär det, egentligen? Första AP-fonden är ju en del av vårt allmänna pensionssystem och förvaltar närmare trehundra miljarder kronor. Fonden investerar i allt mellan himmel och jord men med en hyfsad etisk profil. Fondens uppdrag är att investera till det bästa för dagens och framtidens pensioner. Fondens mål är att ge en reell avkastning på 4 procent. Första halvåret i år ligger den på 3,5 procent plus vilket får anses godkänt. Och att denna fond investerar i just Starbreeze är, för mig, i sig en kvalitetsstämpel. Den lilla men påtagliga skillnaden är att jag är investerad till 16% i Starbreeze medan AP-fondens innehav motsvarar 0,2% av kapitalet. Lik förbannat äger de då 9,3% av Starbreeze. Världen är orättvis.

 

Nu är det dags för att göra en mumsig äppelkaka på årets sista höstäpplen. Det är en dubbel vinst med att göra äppelkaka. Det doftar förföriskt i hela huset och det smakar lika gott. Det gäller att njuta.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
31 december 2015

Ingen krönika

Ja, varje seriös skribent ska väl ha en nyårskrönika så därför hoppar jag över en sådan. Ju äldre jag blir desto färre hållpunkter i livet har jag. Allt rullar på ändå och tiden på samma sätt. Jag har inte längre en startpunkt för nyårslöften och dylikt. Avstämningar tycker jag dock fortsatt om. Men en sådan får komma imorgon eller dagen efter.

 

Som ett barn på julafton väntar jag nu på en ny version av budgetverktyget jag använder - You Need A Budget också känt som YNAB - som ska komma alldeles strax. YNAB fungerar alldeles förträffligt redan idag men alla verktyg behöver ju mer moln, analys och smidighet allt efter. Nyfiken på nyheter är jag.

 

Det tycks som om börsen vill avsluta negativt och det blir väl inget lysande år för familjen Penning. Jag har med facit i hand varit för defensiv under året som gått. Livet som löneslav ger dock inte utrymme för daglig handel eller nyhetsgrävande. Det blir ett plusår men någonstans runt 10 procent. Jag hoppas på att jag kan vara en dugligare investerare under 2016.

 

Starbreeze går mot strömmen och fortsätter upp idag. Vi är inte så långt ifrån all time high så jag följer aktien med spänning. Lite läsning från Eminent Invest är också intressant. Till och med en icke-gamer som jag kommer att köpa The Walking Dead. Jag ser gärna en rejäl dipp så att jag kan köpa lite mera. Det finns mycket tro och hopp kring kursen framåt men vad spelar det för roll om du likt mig tänker behålla aktien så länge företagsledningen är densamma som idag?

 

Idag rekommenderar jag en lyssning på senaste avsnittet av Börspodden med en hel del tips och trix.

 

Ett gott nytt år önskar jag dig!

Taggar (blogg): 
18 november 2015

Lönedag

 

I ett regnigt Europa och ett regnigt Skåne, där bilade jag hemåt med Fill or Kill-podden i radioapparaten. Pojkarna i kanalen andades optimism kring börsen framgent och jag själv andas detsamma. Min portfölj som inte ägs av en daytrader är dock relativt försiktigt balanserad om nu glada dagar kommer att lysa med sin frånvaro. Starbreeze är dock inte ett av de innehaven och likväl är det mitt enskilt största.

 

Aktien är ett sådant där obskyrt tradingpapper där kursen kan åka raskt i alla tänkbara riktningar. Dataspel är dock stort och jag vill gärna ha ett bolag av denna typ och just Starbreeze ser jag som en duglig aktie för framtiden. Jag ligger rejält på plus så här långt men avser inte att avyttra pappret på länge. Viktningen är dock en aning för stor och det måste åtgärdas med mer slantar in i portföljen då jag inte vill sälja av.

 

Västkustinvesteraren, som jag hyser respekt för i investeringssammanhang, gjorde nyligen en analys av Starbreeze som jag läste med stort intresse. Företagets stora produkt är Payday som genererar mycket av intäkterna. Själv ser jag fram emot titeln The Walking Dead då jag är ett stort fan av TV-serierna. Däremot så spelar jag själv inget numera - har jag blivit gammal, tro?

 

Dock är ju dataspel risky business - det gäller ju att skapa säljande titlar, gärna på många plattformar och under lång tid. Att knyta rätt resurser till företaget är vitalt. Starbreeze behöver enligt mig lyckas väl med de kommande titlarna The Walking Dead och Geminose. Jag hyser stora förhoppningar att så blir fallet.

 

En del kallar Starbreeze för en förhoppningsaktie. Jag håller inte riktigt med då företaget verkar i ett stadigt och raskt växande segment - onlineunderhållning.

Taggar (blogg): 
8 september 2015

Måste jobba

 

Blandningen av mycket jobb för att jag slutar ett sådant snart och förberedelser för ett nytt tar mycket av den lilla tid jag har till övers. Allt som handlar om uppföljning av investeringar har helt kommit på skam vilket är lite tråkigt. Mina två depåer ligger för året på minus respektive plus, kan dock konstateras - 1 procent ner respektive 27 procent upp. En hel del innehav har avyttrats så som stormsäkring inför en kommande nedgång. Jag är förmodligen hopplöst tidigt ute och börsen lär väl tokrusa just därför - men sådant är investerarens leverne då toppar och dalar är svåra att nå.

 

Starbreeze borde jag ha sålt för länge sedan och köpt tillbaks igen. Men marknaden är nyckfull och vem vet om jag kommit in igen på lägre kurs? Det enda vi kan lära av historien är att vi borde agerat annorlunda om vi vetat vad vi vet idag. Av de innehav jag har idag är endast Starbreeze och Corline Biomedical på plus. Sedan toppen har jag tappat ungefär 7 procent vilket är en del. Dock ligger jag 44 procent upp på två år - det är bra att zooma ut lite ibland.

 

Numera så har jag svårt för att ha kapital stående som inte arbetar för mig. Det är väl en av de större anledningarna till att mitt lönekonto gapar tomt två dagar efter löning. Familjen Pennings buffertspar kommer därför att placeras i Klövern Pref och Akelius Residential Pref för att kunna ge lite avkastning. Rätt eller fel? Det får tiden utvisa men direktavkastningen på över 5 % lockar mer än en kort räntefond som ger noll och intet just nu. Skulle bufferten behövas så får det svida vad det lider.

 

Tweetdeck är dagens nya leksak. Hur kunde jag missa den?

27 augusti 2015

Ryckigt värre

Det är allt bra ryckiga dagar på börsen och det liknar mest en berg-och-dalbana. Idag drog vi upp rejält efter de tidigare dagarnas ras - det finns inga råd och ingen riktning att stötta sig mot. Därför så är det kvalitetsbolag man ska välja att äga. Ett sådant är Evolution Gaming Group.

En dubblad vinst för kvartal två fick aktien att tjurrusa med mer än 27 procent under en enda börsdag. I sig är detta inget hälsosamt utan en lynnig och stirrig marknad men om man håller sig kall och ägnar sin tid åt att titta på bolagets underliggande värden så är uppvärderingen inte oförtjänt. 

Idag rapporterade även Starbreeze som är en av mina älsklingar i en bransch av digital underhållning. En minskad vinst men med stora engångsinvesteringar så ansåg åtminstone jag att det var positiva tongångar - något marknaden inte tyckte som sänkte aktien ytterligare ned till synnerligen prisvärda nivåer. 

Millicom tog åter plats i portföljen efter att fått lämna i slutet av juli. Ut på 632, 50 och in igen på 540,50. Millicom är ett dugligt bolag som nu är rimligt värderad. Även B&B Tools fick tidigare lämna på 133,25 men inom kort blir det nog ett köp av denna aktie igen om inte kursen skenar iväg.

 

20 juni 2015

Ond bråd död

Blodröda dagar och kollektivet blir oroligt. När kurserna vänder nedåt eller till och med rasar utför blir det ängslan som snabbt kan bytas ut i panik. Det är en gammal sanning att det är enkelt att investera när allting går uppåt, det svåra börjar när kurserna börjar svaja och skaka. Jag skakar på huvudet när jag läser hur nybörjare i spelet inte begriper sig på varken orderdjup eller stoploss - men ändå satsar stora pengar i aktier i ren spekulation. 

När jag lärde mig simma en gång i forntiden så fick man ligga på land som en krabba och lära sig simrörelserna, också kallat torrsim. Att torrsimma innan man börjar satsa pengar på börsen är en god rekommendation, det vill säga att handla på pappret men inte på riktigt. Fonder är alltid ett bättre alternativ för de som saknar tålamod, inte att förglömma.

Ytterst få aktier skonas i en nedåtgående trend oavsett underliggande värden eller potential. Jag brukar påpeka för människor som handlar med aktier att de alltid behöver motivera för sig själva varför de väljer att investera i en enskild aktie. Långsiktig investering eller kortsiktig spekulation får aldrig vara svaret, anser jag, det är inte tillräckligt uttömmande för att vara ett motiv. I så fall är nog indexfonder ett bättre alternativ för dig.

Hur motiverar jag? Det tänkte jag berätta och jag börjar med Starbreeze som vuxit till mitt största innehav i portföljen - en aktie som det råder stor hysteri kring och där många nybörjare tycks sätta enorma belopp i. Vissa kanske vill kalla Starbreeze för en förhoppningsaktie och för vissa är det säkerligen ren spekulation, dock ej för mig. 

Datorspelsbranschen omsätter stora belopp och det finns ett stort antal aktörer inom allt från mobilspel till konsoler. Svenska 'dataspel' är något av en framgångssaga och det är därför både glädjande och klokt att vårt lands så kallade framtidsminister besöker E3 i år. Därmed är det i sig inte busenkelt att välja var man ska investera. För egen del har jag valt enbart ovan bolag och det av flera skäl - ett starkt kort är The Walking Dead som enligt mig kommer att bli en garanterad succé. Till skillnad från PayDay-serien, som jag anser vara ett ungdomsspel, så är TWD en genre som många vuxna tagit till sig via seriemagasin, TV-serier och Telltale Games. VR kommer men det är i sig inte det som kommer att sälja TWD utan Robert Kirkmans framtidsapokalyps. De som förringar detta är inte tillräckligt pålästa, vill jag hävda.

Att Starbreeze tagit mycket stryk den senaste tiden påverkar inte fundamenta för mig då det inte är enkelt att värdera potential med traditionella nyckeltal. Absolut är Starbreeze ett förhoppningsbolag men ett sådant med många starka kort i leken - från produktportfölj till kassa. Förhoppningar kan ju ha en stor bredd. Starbreeze stannar hos mig tills vidare, inte omöjligt i åratal. Så länge som jag anser att företagsledningen agerar rätt så är jag lugn och trygg med investeringen.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
12 juni 2015

Starbreeze mot nya höjder

En trevlig avslutning på veckan efter A- och B-dansen för Starbreeze. I skrivande stund 16 för A-aktien och 16,4 för B-aktien - eller enligt den 'gamla' beräkningen 24,40 kronor. 

Synd bara att TradeVenue ännu inte sett till att göra om och rätt. Min portfölj ter sig riktigt risig nu vilket inte är fallet. :)

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
9 juni 2015

I trollskogen

Jag är uppriktigt sagt utled på att läsa börsforum i allmänhet och Avanzas i synnerhet. Det är så mycket barnrumpa och så lite konsistens numera. Dessutom så har vi hela kopplet av kursfipplare av trollkaraktär - de som inte har några fakta att delge men som vill påverka kurser i en eller annan riktning. 

Jag vill kalla dem troll - de som av en eller annan anledning vill påverka andra människors agerande och att så tvivel. Utan att ha någon faktisk grund att stå på eller om de mot förmodan skulle ha det definitivt inte framlägger fakta eller bevis. För nu är snart alla svenskar med på aktietåget och vagnarna börjar bli fullsatta - alla vill till regnbågens slut.

Jag önskar att jag kunnat be trollen att hålla snattran men vet att det bara hade gett motsatt effekt. Låt oss ta forumtråden kring Starbreeze - så fort någon kommer med en kritisk infallsvinkel så hoppar trollen på vederbörande och häcklar och hånar. Oerhört lågt, barnsligt och även lite skrämmande - anonymitet tar fram de sämsta sidor hos människor.

Men jag hade hoppats på lite mer rim och reson. Dags att sila snacket. Magkänsla är inte intressant. Inte gissningar heller. Att hävda att imorgon går det upp eller ned vill jag slippa. Att påstå att en aktie bara kan gå upp är ren, skär lögn. Ja, ordbajseriet är stort och meningslöst i mången svenskt aktieforum. 

Alla har vi nytta och glädje av att dela nyheter med konsistens och trovärdighet. Vi småsparare är ändå i underläge från start så varför inte hjälpa varandra?`

Taggar (blogg): 
28 maj 2015

Hävstången

I Skåne är det då ingen vår. Visserligen är allt grönt och skirt men värme saknas och min goa vinterjacka fungerar fortsatt utmärkt. Det finns inte mycket att göra åt det utan man får ta det med jämnmod. 

OMX var en ljummen strid kring jämnviktsläget och 0,18 % i uppgång är inget för löpsedlar, direkt. Familjen Pennings buffert ligger till största del i Spiltan Räntefond Sverige men knappt 10 % av den swingtradas i BNP Paribas Minifutures. Avhängigt av den underliggande trenden varieras innehavet i Short eller Long men alltid med en hävstång - i nuläget 8x. På så sätt kan jag erhålla viss avkastning även i buffertsparandet. 

Även om index var ljumt så rosade Cantargia portföljen med knappt 15 % i uppgång. En så kallad Intention to grant från Europapatentverket var orsaken. En sådan innebär att man inte funnit några hinder för att bevilja patent vilket är en positiv signal. Marknaden är dock spattig till sin natur och har kort minne - aktien kommer säkert att falla tillbaka när nyheterna tunnas ut. Det gör inget - då kan jag fylla på med fler aktier längre fram.

Arcoma gick upp med över 7 % men jag har då ingen aning varför? 

Att Starbreeze vill köpa en ny grafikmotor tolkades så som positivt och aktien steg en gnutta. Jag har i sak ingen aning vad detta innebär eller om det ens blir en affär ännu. Däremot har jag förtroende för företagsledningen som kan det där med dataspel. Vad som däremot stör mig är hela halleluja-kören i Avanzas forum kring företaget - det ter sig närmast fundamentalistiskt och all kritik eller saklighet kring Starbreeze häcklas och hånas. 

Nu dax för ett avsnitt av Låna för livet!

20 maj 2015

En sparad krona med mersmak

Vem vill arbeta inomhus när det är vårvindar och solsken? Inte jag, iallafall. Men det är min lott och den bringar in en inkomst som håller familjen Pennings ekonomi flytande. Jag är ju inte ensam om detta utan kära hustrun bidrar numera med en större lott än vad jag gör. Fru Penning får vackert jobba kväll två gånger denna vecka och det bringar in mer lycka till skattkistan.

Jag är dock familjens finansminister och jag har huvudbry. Börsen ter sig nyckfullt och irrationellt. Aktier som borde stiga faller och vice versa. Nästa dag ändrar sig mönstret. Det finns inte så mycket att göra mer än att stilla förundras. Sålde av lite Unibet då posten behövde krympas lite då jag strävar efter att inget värdepapper ska ta större utrymme än tio procent i portföljen.

Dithän är Starbreeze på väg och denna aktie är då galen, tokig och helt underbar samtidigt. 82 procent har den stigit sedan jag klev in på drygt elva kronor. Och tänk bara om jag varit en månad tidigare ute? Nåväl, girighet vill jag hålla mig ifrån men jag kommer att behålla mina aktier iStarbreeze för att det ter sig alldeles otroligt spännande ut framgent. Jag är en stor fan av The Walking Dead och ser mycket fram emot ett spel som detta - även om jag troligen inte kommer att spela det. Men många andra lär vilja göra det. Vart tar kursen vägen? Ingen aning men det ser lovande ut inför E3 om en knapp månad.

Nu lite oroande - det som svenskar i gemen oroar sig mest över är sin ekonomi och allt färre prioriterar att betala av sina lån, det visar en studie gjord av Nielsen rörande frågor om jobb, ekonomi och framtidstro kring sin privata konsumtion. Det är drygt en fjärdedel (27 %) av svenskarna som uppger att det som oroar dem mest är ekonomin och 17 procent uppger att de inte har några pengar över sedan de betalat det nödvändigaste. Drygt fyra av tio (42 %) väljer att spara de pengar som blir över efter de nödvändigaste utgifterna medan endast 18 procent väljer att betala av sina skulder. Det är en minskning med fyra procentenheter jämfört med förra kvartalet då 22 procent uppgav att de prioriterade att betala på sina lån.

Det räcker ju att titta på Lyxfällan och Låna för livet! så inser man att ovan siffror inte är ett påhitt. Vart ska det ta vägen? Alla har inte en coach eller en rådgivare till hands så som i TV-programmen utan snarare är det kronofogde eller indrivare som blir första bekantskapen i en framtid som inte ligger så långt bort - med högre räntor inte minst.

Vuxna får lov att vara idioter och sänka sin ekonomi till botten med besättning och allt. Däremot är det inte okej när barn till dessa kommer ikläm. Barn väljer inte att hamna i fattigdom eller ekonomisk knipa. Giving People är en organisation som stödjer barnfamiljer i problematiska situationer. En (hashtag) sparad krona för dig kan kanske glädja ett barn mångdubbelt - så som mat på bordet?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (40)

Taggar