PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
3 juni 2013

Studie i skuld

Det finns inga bra lån om de inte är helt räntefria eller möjligen har negativ ränta. I dagarna kom årsbeskedet från CSN som berättade om konsekvenserna av herr och fru Pennings glada studentdagar. Innan jag fortsätter med innehållet i dessa två årsbesked så vill jag anmoda dagens unga blivande studenter - har du möjlighet så undvik eller begränsa dina studielån. Du blir då gladare på sikt.

Det trevligare av de två årsbeskeden är mitt eget. 102 389 kronor är kvar på lånet. Räntan under 2013 blir historiskt låg med 1,3 procent vilket innebär en lite större amortering under det kommande året. I en prognos där min lön ligger fast så är skulden betald 2018, året jag blir 52 år. Helt plötsligt kommer jag då att ha ytterligare arton eller nitton lakan mer över per år.

Fru Penning, som gått på föräldrapenning så mycket längre tid än jag, har ett dystrare kontoutdrag. 224 892 kronor och frugan hinner bli 59 år innan skulden är ur världen. Då blir det så klart ytterligare en tjugo papp över per år.

Studielån är roligast när de används. Numera, när vi betalar ungefär fyrtiotusen om året, är det endast en belastning. Nåväl, självgjort är välgjort.

Har du studielån? Var det värt att ta dem eller kunde du gjort annorlunda?

Läs även andra bloggares åsikter om LånRäntaAmorteringintressant?

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar