PerPenning
Likes
259
Antal inlägg
641
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
23 juli 2017

Smarta pengar

 

Att vara sjuk är ett tillkortakommande - jag ligger efter med allt. Träning, finanspoddar och hemmafix. Men vad gör man när inte orken finns? Nu har jag åtminstone lagt mig i ett läge där jag mår bra men fortsätter att hosta. Som man säger på skånska - tradigt.

 

Det har varit svårt att tjäna pengar på börsen den senaste veckan. Många kalla fötter som rusar mot utgången, vad jag kan skönja. Jag gör vad jag kan för att bromsa utförlöpet i min egen portfölj men ett mindre tapp har det blivit. En sparad krona är också en tjänad krona och det kan också översättas till att en krona som ej gått förlorad är lika mycket värd som en tjänad sådan. Det var länge sedan jag var så defensiv som nu men det känns utmärkt. Med 13 procent i guld och silver som hedge och 80 procent i Spiltan Högräntefond samt resterande i ganska defensiva fonder ligger jag 8 procent plus i år.

 

Jag tror att vi kan tacka för kaffet för den här gången - men naturligtvis vet jag inte. Det är min magkänsla och den ska jag ta på allvar. Mitt månadssparande kommer fortsatt att investeras men relativt defensivt. Jag tar det lugnt och njuter av sommaren. Det ska bli intressant när, eller om, OMXS30 dyker under SMA200 under veckan som kommer. Sker detta så tror jag på en rejälare sättning - girighet och rädsla i en giftig kombination. Detta skedde exempelvis under augusti 2015 och triggade igång den nedgång som varade till juni 2016.

 

Många av dagens investerare har troligen inte varit med om en riktig börsnedgång. Detta är i sig intressant - jag tror att vissa ser sig så som bättre förare än genomsnittet vilket kan bli kostsamt. Något som jag har lärt mig och som är min enda, huvudsakliga investeringsregel - gå aldrig mot strömmen. Med detta menar jag ett eller flera övergripande index. Är vi på väg utför så håller jag fingrarna borta, helt enkelt. Det är den enda tekniska analys som jag tittar på - OMXS30 och SMA50/SMA200 - vilket enkelt låter sig göras hos exempelvis Avanza.

 

 

Det pratas ofta om vikten av att få direktavkastning från sina investeringar. Utmärkt, tycker jag - vinster ska delas ut till aktieägarna. Däremot bör man inte vara nitisk. Direktavkastning är i sig också att undvika förluster. Att sälja av och sedan återköpa är också en sorts direktavkastning. Att missa utdelningar ett eller flera år är inte nödvändigtvis illa. 

 

Att titta på börsen med lupp kan också vara kontraproduktivt. I detaljerna sitter missförstånden, inbillar jag mig. Jag har haft fel så många gånger att jag är rejält ödmjuk numera men ingen kan lura mig på den långsiktiga trenden. Jag gillar femårsgrafer, exempelvis. Här är Avanza kass men på Euroinvestor kan jag få en graf gratis, så som nedan - 5 år på OMXS30. Vad tycker du? Vart ska vi, tro?

 

 

Jag satsar på utför med några finfina tjurfällor på vägen. Tiden får bli min domare. Jag vill gärna att familjens slantar ska vara smarta pengar - att de investeras i de rätta tiderna. Naturligvis är det ett spel i sig som är hart omöjligt att vinna i alla dess delar. Det är också därför som jag fortsätter att nyinvestera med 1 procent av portföljens värde varje månad - pengar som jag inser kan blåsas bort hur enkelt som helst - eller inte.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

8 oktober 2015

Ingen ko på isen

 

Att investera i aktier eller andra värdepapper är verkligen i ropet. Det finns gott om exempelvis poddar kring finansvärlden, något som saknades vid den så kallade IT-kraschen för ett antal år sedan. Däremot så fanns ekonominyheterna och det TV-programmet sändes på bästa tid varje kväll, något som dock tog ett abrupt slut när allt sedan gick åt skogen - ekonominyheterna förpassades till att sändas efter tjugotre noll noll, om jag inte minns fel. Ingen ville tala om sina förlorade sparslantar och ingen ville tala om, eller ens höras tala om, aktier. Definitivt inte IT-aktier.

 

Det var den nya ekonomin det talades om då - att det var nya tider och att man inte längre kunde värdera företag utifrån vad de tjänade utan det räckte med hänryckande idéer. Så var det så klart inte utan ekonomin fungerade så som vanligt - om ett företag inte tjänar pengar så är det förr eller senare hänvisat till aktievärldens sopbacke.

 

Det är den vanliga ekonomin även idag men människorna som investerar är till viss del en uppsättning nya. Och man investera lite här och lite där. Och man pratar upp och man pratar ned kurser. Man kommer med tips och man kommer med heta listor. Jaha, säger jag. Men det är ju som vanligt? Det räcker ju att titta på om det finns intjäningsförmåga i grunden. Att investera i bolag med kvalitet fungerar i alla tider och i alla påhittade varianter av ekonomier.

 

Nu ska allt falla, ropas det. Nu står börsen historiskt högt så allt ska ned. Grafer, tjurfällor och glidande medelvärden i alla ära men allt är psykologi och känslor. Oavsett alla tekniska indikatorer så finns det ändå fortfarande dugliga företag som tjänar pengar och kommer att fortsätta att göra det när OMXS30 störtdyker.

 

Idag fick exempelvis B&B Tools en rekommendation i Aktiespararna och det är den värd. Jag har ägt aktien ett bra tag och gillar den skarpt. Kursen gick upp idag, så klart, men jag struntar egentligen i vilket så länge företaget är duktigt och tjänar pengar. Skulle jag lyssna till alla experter därute så hade jag aldrig kunnat varken köpa eller sälja ett endaste värdepapper.

 

Snart slår tjurfällan igen. Än sen då? Bra företag blir billigare att köpa. Inget att sörja över. 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (40)

Taggar