PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
607
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
19 december 2017

Waste of life

 

Nu är det jul igen och då så är det julfest på jobbet. Jag gick inte i år. Det var nog sista gången i fjol. Jag tycker inte om företagsevenemang - dels för att de inte är på arbetstid och jag får inget betalt, få är så svårflörtade som jag när det gäller prislappen för min tid, och dels för att jag inte tycker om att blanda kollegor med alkohol. Få saker tenderar att sänka arbetskamrater i mina ögon när det rajjas, blajjas, kramas och sluddras om vart annat.

 

Varför ska man umgås med arbetet och kollegor utanför jobbet? Vi ses ju ändå så det räcker och blir över. Man träffar ju dem oftare än familjen och vännerna! Jag har egentligen aldrig sett några svar alls på den frågan. Det kan åtminstone inte handla om teambuilding för en sämre jordmån än en firmafest är nog svårt att hitta. Då ska det pratas allvar med chefen, då ska det tafsas på sekreteraren och då ska det vara så himla gråtmilt bundissamkväm.

 

Det är tur att jag inte har någon chefsroll för då är man mer eller mindre tvingad av ledningsgruppen att vara där och prata med dragna undersåtar som man inte ens tål i normalfallet.

 

Att lägga julfesten på en fredag är kutym - då riskerar man inte att några medarbetare som festat runt till fem-tiden på morgonen inte dyker upp och gör sina plikter nästkommande arbetsdag. Och det är ytterligare en anledning att jag ratar partajet - fredagen, det är ju veckans bästa dag! Laga en god middag och njuta ett glas rött, umgås med fru och barn och varva ner efter fyrtioplus-veckan. Nä, har jag gjort mitt dagsverke så är jag mer än nöjd med att befinna mig på arbetet, oavsett umgängesform.

 

Jag har redan sett, trots att jag försökte undvika det, några videosnuttar från julspektaklet - och jag är så nöjd att jag inte var där. Waste of time blir waste of money och waste of life. Det enda sättet att stå ut på en sådan fest är att bli dyngrak själv och det priset betalar jag inte. Det kan också kosta en jobbet.

 

Ni som tycker firmafesten är rolig, se åtminstone till att följa tre grundregler: sup inte, tafsa inte och gå hem i tid - glöm inte att du fortfarande är på jobbet. Inget gott händer efter tolv på jobbpartajet.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
22 november 2017

Sammanhang

 

Så som person är jag mer introvert än tvärtom - det kostar mig mycket energi att umgås med många samtidigt eller att prata mycket och länge. Jag har alltid värdesatt orden och anser att de ska innehålla något av vikt och inte bara skval. Det syns tydligt på jobbet, exempelvis, vilka som får sin näring från bekräftelse, att vara i centrum och att ta plats med mycket prat. Inget fel i det - vi är alla olika. Men när blev eftertanke och analys omodernt? Numera värdesätts det mer att folk tror något tillräckligt högljutt för att det ska bli en sanning.

 

Idag har jag arbetat hemifrån. Det är ganska behagligt att göra det då jag får mycket gjort. Men inte för ofta, har jag insett. Att sitta hemma vid mitt skrivbord och arbeta påminner mig om den tid då jag var arbetslös. Att vara ensam är att vara utan ett sammanhang. Introvert eller ej så är vi ett flockdjur sedan urminnes tider. Det är snarare så att extroverta människor är mer naturliga ledare som tar täten och tar stryk i kampen mot bestarna. Vi har alla våra roller att spela annars hade vi varit utrotade.

 

Som sagt, att arbeta hemma alltid hade inte fungerat för mig. Därför är heller inte tradingjobbet lämpat för en sådan som jag. Jag har två vänner som gör just detta - sitter hemma och tradar aktier på sin egna kammare. Jag hoppas att de är nöjda med det.

 

Och eftersom jag hellre jobbar tillsammans med andra så är inte en tidig pension något för mig. Äsch, det är ändå redan försent. Jag läste om en ung man på 34 år som gjort sig ekonomiskt oberoende. Jag gillade hans ansats - att spara mycket för att bli fri från åtta till fem och psykopat-chefer men också att han valde att spara enkelt i diversifierade indexfonder med låga avgifter. Få är kallade att bli riktigt duktiga i att investera - precis som i alla elitsporter.

 

Jag har tjänat pengar genom åren men alltid i efterhand insett att det varit mer tur än skicklighet. Så över tid har jag alltmer övergått från att investera i aktier till att spara i lämpliga fonder. Jag erkänner att jag inte kan koppla av på ett sätt så som jag önskar när jag ständigt ska titta eller peta i portföljen. Och så som jag alltid har haft som ledstjärna - tiden är begränsad så fyll den med det som ger dig värde. Och jag är inte funtad så som exempelvis Nicklas Andersson i podden Prata Pengar som verkligen lever för sina investeringar - för mig är de blott medel för något annat.

 

En del av mina investerade slantar lever nu sina egna liv utan min inblandning - det har flyttat hemifrån, helt enkelt. Men de fortsätter att betala hem! Lysa tar nu hand om slantar på ett föredömligt och dessutom billigt tillvägagångssätt. De är helt enkelt bäst i klassen.

 

Pengar kan man aldrig bli bundis med - högst någon man tar en öl med på stan efter jobbet.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
16 januari 2017

Se tiden an

 

Slav under lön som jag är har årets budgetarbete påbörjats. Min största och viktigaste resurs är tiden - och den finns det än mer att budgetera rätt kring. Vad vill jag göra med min tid och vad är slöseri med tid? Det finns fina exempel att ta till.

 

Jag har en god vän som tjänar ungefär så som jag. Han reparerar familjens bilar titt som tätt och det gör han för att spara pengar. Gott så - men han hatar det. Det åtgår många timmar åt det vid varje tillfälle. Han behöver verktyg och reservdelar som ska inköpas och planeras för. Frågan är vad en korrekt kalkyl ger för kostnadsbesparing.

 

Att ställa åtgången tid mot sparad slant är viktigt för mig. Om jag skulle reparera bilar, exempelvis, så vill jag nog ha en tusenlapp per timme i besparing. Att dammsuga, som är mindre trist, räcker det med trehundra. Jag tror ni förstår hur jag resonerar.

 

För jag jobbar ungefär 40 timmar per vecka plus transporttid á 7 timmar. Jag tycker att det räcker mer än väl med 28 procent av min livstid för detta. Att jobba därutöver ska stå i proportion till övertidsbetalning för syftet. Mycket hellre att jag minskar på passiva kostnader så som TV och tidning än att ta på mig blåstället - det vill jag bara göra om jag vill det. Plantera blommor är trevligt, måla lite är ganska behagligt och städa toan gör mig inget alls. Byta hjul på bilen, skrapa fönster eller lägga golv roar mig desto mindre.

 

Så, att kunna göra ett bra budgetarbete där både timmar och kronor ingår så finns det fyra grundläggande frågor att jobba med:

 

  1. Vad vill jag/vi?
  2. Vad har jag/vi?
  3. Vad avser jag/vi att göra?
  4. Vad gjorde jag/vi?

Punkt 1 tillåter drömmarna. Här funderar vi inte på resurser utan endast på vad vi vill göra. En Mercedescab? Javisst, det platsar. En stilla stund i solen? Ja, det med. Jag vill kunna betala räkningarna i tid, jag vill bli skuldfri och ta semester. Tänk efter, värdera, prioritera - gör en lista med rubriken Vad vill jag verkligen?.

Vid punkt 2 tittar vi på resurserna. För att kunna göra det du vill behövs resurser och en plan för att gå från här till då. Många människor som budgeterar för första gången fokuserar på vad jag kommer att ha, vad jag borde ha och vad jag möjligen kan få och sedan budgeterar de utifrån det. Men en budget handlar egentligen inte om riktiga pengar så att budgetera med ett blött finger i luften leder till dåliga beslut och besvikelser. Att bygga sin budget på framtida inkomster, löneförhöjningar och lottvinster är inget bra - en korrekt budget börjar med vad vi har - på kontona.

 

När du vet vad du vill och vad du har går vi till punkt 3 som handlar om vad du vill att dina pengar ska fokusera på. Baserat på dina prioriteringar och dina tillgångar - vad ska du göra? Du ska betala elräkningen och kanske tanka bilen. Räcker det som finns i frysen denna månad? En slant undan till semestern. Planen byggs på så sätt att du förs närmre dina drömmar.

 

Punkt 4 kan te sig läskig men är högst väsentlig. Utvärdering är alltid av vikt. Du ska jämföra din plan mot utfallet och det handlar inte om skuld eller dåligt samvete - utan om framgång och förbättringspotential. Ordet Budget är besläktat med Budge som har betydelsen att förflytta sig eller byta position. Blev tillfredsställelsen kring en kostnad inte så bra? Har dina prioriteringar ändrats? Dök det upp oförutsedda kostnader? Ju längre tid du har budgeterat desto bättre går det att ta rätt beslut och i sin tur lättare att nå målen.

 

Så, börja budgetera och fortsätt med det. Sluta aldrig eller ge upp. Tiden är din vän så länge du arbetar med dina tillgångar. Alla kan nå sina drömmar, jag är helt övertygad om det. Budget är kul och tillfredsställande.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
12 januari 2017

I stort som smått

 

Vi flyttade till vårt hus under 2011. I vårt sovrum så hängde några garderobsdörrar snett, något som irriterat mig varje gång jag sett det - det vill säga när jag krupit till sängs. Och så har jag tänkt i den stunden att jag skulle ta fram en skruvmejsel och justera dem så att de hängde rakt. Jag justerade dem just igår.

 

Det har alltså gått över fem år. Jag har funderat lite på de där dörrarna varje kväll under mer än fem år. Retat mig lite, tänkt en fixartanke och sedan glömt bort det under hela dagarna. Är det märkligt? En aning sinnessjukt?

 

För hur viktigt kan det ha varit? Jag har haft en liten irritation under en kort stund varje dag men sedan inte sett till att bringa denna ur världen. Jag tycker att det är en intressant tanke - för vilka förändringar är viktiga för var och en av oss? Och vilka av dem sätter vi fokus på och ser till att ändra på? Och vilka är egentligen rena i-landsproblem som inte gör våra liv bättre - och inga andras heller.

 

Det är värt att ta lite tid till mans och kvinns och inte göra en Bucket List, för det hatar jag, utan en prioritetslista över förändringar som betyder något. Betala av lånen, bli smal och sylfid, börja volontärarbeta eller sluta att slå hunden - bara du vet vad som är viktigt och bara om du verkligen backar och skaffar ett perspektiv. Små förändringar kan inte minst innehålla en stor utväxling.

 

Nu när jag dönar i säng på kvällen så ser jag de där rakt hängande garderobsdörrarna. Det ser bra ut. Det är rakt och fint. Jag känner mig nöjd. Men var det viktigt? Inte alls. Aldrig någonsin.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
28 juli 2016

Fårskallar

 

Dag läggs till dag med sommarlättja. Dottern på festival, sonen på pokemonjakt och frun iväg på sitt fritidsnöje. Själv tar jag kafferast och funderar finanstankar. Inga inköp men några försäljningar. Följer Piotroski F-Score via Börsdata på den svenska börsen och håller mig till trygghet utöver mina galna investeringar i biotech och dataspel. Att behandla cancer och att roa sig i fiktiva världar hör väl till samtid och framtid?

 

Löner har trillat in och sommarfakturor betalats. Lite mer sparande till framtid och resor lär det bli. Använder fortsatt You Need A Budget för total kontroll. Det är en lite märklig känsla att erhålla pengar när man är semesterledig - men en sympatisk sådan. Jag har sagt det förr: jag jobbar enbart för slantarnas skull. Det spelar ingen roll - jag går likgiltigt till jobbet varje dag med lönen som enda anledning. Utan en månatlig insättning på kontot skulle jag aldrig sätta foten på en arbetsplats.

 

För inrutat är skit. Det är verkligen apa! Vi går så som en fårskock i de fållor som står oss till buds. Skola, arbete och pension säger samhället åt oss, att det är de livsfaser vi har att förhålla oss till innan vi gravsätts i mull. Vi tar det för givet. Så ska livet se ut och det är intutat i oss sedan vi var telningar. Vad ska du bli när du blir stor, lille vän? Skaffa dig bra betyg så får det ett bra jobb. Gåshuden kryper på mig igen. Alla är vi hjärntvättade till att understödja detta system och mönster. De som bryter mot det uppmärksammar, beundrar eller förfasas vi över. De som hoppar ur kätten och springer till skogs är allt lite tokiga. Eller?

 

Att bygga sig en guldhöna, eller vad man så önskar kalla den, är att göra just detta. Vill man något annat än att harva i ekorrhjulet bortom de sexiofem är det väsenligt att använda sig av denna möjlighet - att spara mer och att konsumera mindre. Riktig privatekonomi lärs inte ut i skolan så det här behöver vi lära oss utanför denna institution. Därmed inte sagt att det är speciellt svårt. Det kräver mer av uppoffring än intelligens. Eller så som Stephen Hawking uttrycket det: kunskapens största fiende är inte ignorans utan illusionen av kunskap. Bloggvärlden vet mycket men man måste lära sig själv, inte minst eftersom vi alla vill ta olika risker och har olika mål.

 

Ju längre vi utfört något på ett sätt desto svårare är det att lära om. Det är ofta svårt att erkänna att man inte vetat bättre. Att inse att livet kunnat sett annorlunda ut om du börjat gjort saker på annat sätt för länge sedan är depraverande. Men det duger inte att gråta över spilld mjölk. Bästa tillfället att börja bygga en oberoende privatekonomi var kanske för tjugofem år sedan - men näst bästa tillfället är i dag! Känn glädje i att du nu vet bättre och kan börja skapa bättre förutsättningar för dig själv härifrån och framåt. Långt ifrån alla når ens denna punkt.

 

En anställning eller ett jobb ger en inkomst. Guldhönan du bygger ger ytterligare inkomster. På sikt ska den senare kunna hantera det hela. För att jobba - det ger oss inte både pengar och mer tid över. Som löntagare byter du din tid mot pengar. Vill du gå ner i arbetstid får du också mindre lön. Jobbar du å andra sidan övertid får du sitta mera på kontoret mot fler slantar. Det är ett oändligt, kompromisslöst förhållande. Låt pengarna jobba för dig istället!

 

Jag behöver inte mycket. Min ekonomiska frihet som jag önskar mig handlar inte om att konsumera. Att vara rik är för mig att disponera min tid efter eget huvud. Utan tvång eller hävd vill jag vända ansiktet mot solen och lyssna till en lugn puls i mitt system. Jag skiter i statusmarkörer och fiktiva hierarkier - min tid är allt jag önskar. Vad du önskar dig vet bara du. Eller vet du? Har du tänkt till? Eller följer du bara efter de andra fårskallarna?

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
4 oktober 2015

Ta tiden på allvar

Dödsklockan tickar för oss alla. Inga garantier ges någon att uppleva sina sextio. Eller sina tjugo eller trettio för den delen. Det är en ständigt förvirrande strid mellan att skapa sin dag och att planera sin framtid. Hur många dagar och timmar finns det kvar att lägga in i livets monopol? Kanske är det både vår välsignelse och förbannelse att inte veta mer än att det alltid är senare än vad vi tror?

 

Jag tror att det är klokt att titta på sina upprepningar. Upprepningar är de göromål som du gör ofta och kanske varje dag. Du behöver titta lite mer i detaljerna och inte i generella termer. Att gå till jobbet och jobba är inte specifikt nog utan du måste kika på arbetets uppgifter, så som ett gott exempel. För de saker du gör och utför om och om igen - är det något som då måste vara roligt eller givande så är det väl dessa?

 

För mig blev detta uppenbart när jag bytte jobb - så mycket som jag upprepade i arbetsuppgifterna som inte var roligt, lärorikt eller intressant. Det blev så tydligt att det inte räcker att att hinna med och att vara effektiv, jag måste ta mig tid och ha roligt.

 

Jag använder mig av ett verktyg som heter Todoist som är en särdeles fantastisk skapelse. Todoist är en så kallad Get Things Done och kan liknas vid en kraftfull att-göra-lista. Verktyget har verkligen hjälpt mig att få mera gjort men i dagarna så insåg jag att den prioriteringsfunktion som Todoist har har jag missbrukat - jag har prioriterat fel.

 

Jag har i vissa fall prioriterat upprepade göromål som dessutom är trista högt. Och unika uppgifter som inte kommer åter så som mindre viktiga. Så himla fel! Så jag har börjat att göra en genomsyn av hur jag prioriterar uppgifter att göra. Att ta tiden på allvar så att den blir rolig - så enkelt, så svårt och så viktigt.

 

Det är till och med så att de göromål som du upprepar och dessutom är trista - de i sig borde generera en att-göra-punkt: hur kan jag bli av med uppgiften?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (20)

Taggar