PerPenning
Likes
259
Antal inlägg
642
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
3 dagar

Fortsätta och motstå

 

Jag lyssnar emellanåt på Jim Rohn:s videos i olika ämnen. Ärligt talat vet jag inte riktigt när i tiden de är inspelade men de känns mer än måttligt antika - språket känns omodernt liksom framförandet. Jim refererar till skrivböcker och kassettband till bilradion. Däremot är innehållet tidlöst och okomplicerat. Senast lyssnade jag på ett mycket bra avsnitt kring ditt/mitt marknadsvärde. Dessutom så refererade Jim till min favoritbok The Richest Man In Babylon - bara det.

 

I denna underbara lilla bok finns den enkla regeln hur du blir rik: att slösa bort mindre än vad du tjänar. Tio procent, eller ett mynt av tio, ska sparas. Har du sedan skulder så ska du ändå spara det där myntet men samtidigt betala av skulderna med ytterligare 2 mynt. Jag undrar allt hur många fler rika människor vi haft i landet om de bara följde dessa enkla regler?

 

Jobba. Tjäna pengar. Längta till semestern. Mer tid till familj och vänner. Jobba ännu mer. Köpa ny bil. Köpa nytt boende. Köpa nya prylar. Fortsätta längta efter de lediga veckorna. Upptäcka att trots allt knegande så blir det inte mer tid till det du egentligen vill göra. Är det så här livet ska vara?

 

Ja, det är det - för de som väljer att leva i ekorrhjulet. Vill man bort från det - kanske man skulle bli husvagnsminimalist? Jag är själv ganska övertygad om att jag och fru Penning kommer att krympa vårt boende och våra kostnader när barnen flugit sin kos. Vårt sparande kommer att ge oss möjligheter att gå i pension tidigare och ändå ha pengar nog att leva bra på.

 

Det ryas, speciellt i år, om orättvisorna i vårt samhälle - att inte alla har det lika bra. Men om så var fallet, vad skulle då någon överhuvudtaget sträva mot? I mina ögon är det bland många ren avundsjuka som skulle kunna omvandlas till inspiration istället. Men i landet Mellanmjölk uppmuntras inte sådant.

 

Avundsjuka sorterar under kategorin Orättvist som tillhör huvudkategorin Inte mitt fel. Avundsjuka leder ingenstans utan bryter snarare ned oss och tar livet av vår logik. Avundsjuka är död, galenskap och sjukdom. Ja, det hörs ju på namnet. Botar man den inte är det nog slut.

 

I stoicismen menar man att det finns två ord som är sanna i alla situationer: persist and resist. Eller på vårt eget vackra språk - fortsätta och motstå. Om vi kopplar detta till ekorrhjulet så kan vi läsa in att fortsätt att spara och motstå onödiga frestelser. Jag är övertygad om att du kan hitta många situationer där du kan använda dessa båda på ett framgångsrikt sätt.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

14 april

Ledare äter sist

 

I fredags sa jag upp mig från mitt jobb. Jag blev anmodad till det. Min reaktion var först förvåning men sedan mer förvåning över min förvåning. Man tar inte människor på orden längre. För ärlighet. Alla misstror.

 

Jag skrev under för ett nytt arbete i mitten av februari. Jag och min kommande arbetsgivare överenskom att jag skulle börja där efter sommaren. I all sin enkelhet innebar det att jag formellt kunde säga upp mig i mitten av maj.

 

Jag tänkte dock på mina kunder. Eller rättare sagt min arbetsplats kunder. Och mina närmsta kollegor. Jag ville ge framförhållning och en dräglig planeringshorisont. Så jag förtäljde nu mina planer och förklarade mina anledningar. Det blev inga grattis eller ryggdunk. Inte ens en gnutta tacksamhet. Det blev bara ett uppsägningspapper jag skrev under efter en axelryckning. Bra, visa er rätta sida. Helt i sin ordning. Jag vet med mig själv att jag är en bättre ledare än ni är.

 

Inom juridiken finns det något som heter Likabehandlingsprincipen som också är något som många arbetsplatser gärna anser att de har. Det innebär att alla, kort och gott, ska behandlas lika - något som min nuvarande arbetsplats inte förmår. Det gör så ont i magen när en kollega gråter av denna anledning. Den finns en läpparnas bekännelse.

 

Chefskap av idag är inte alltid av sundhet. Det finns chefer som är goda ledare - fast många av de som faktiskt är det är inte chefer. Jag när en teori kring att relativt många chefer är psykopater. Vissa chefer ser sig stå över sina medarbetare - att de är viktigare och bättre. Chefer som tar sig friheter, ställer sig i främsta rummet, tar alla plats och allt syre. Dessa chefer är inte ledare eftersom ledare äter sist.

 

 

Ovan ser du en berömd sekvens ur filmen Frozen Planet - en vargflock. Ser du flockens ledare med en gång? Är du säker?

 

Främst pulsar de äldsta och sjuka i flocken - tre till antalet - och de anger tempot. Skulle de inte finnas där skulle de komma efter och kanske förlora kontakten med de andra. Därefter kommer fem yngre, starka vargar - frontstyrkan. I mitten finns övriga flockmedlemmar och därefter ytterligare fem starka. Sist och ensam går alfa-vargen. Han kontrollerar allt från sin position - där ser han allt och bestämmer riktningen. Han ser alla i flocken. Han är en ledare.

 

Osjälviskhet och respekt visar en riktig ledare prov på. En riktig ledare är hård mot sig själv men ägnar sig åt och lyfter andra. En ledare sätter sig sist vid konferensbordet och går sist in genom dörren. En ledare lyssnar och låter andra tala först. En riktig ledare väljs av gruppen - därför äter denne sist.

 

De flesta tror att ledarskap handlar om att vara ansvarig. De flesta tror att ledarskap handlar om att ha alla svar och vara den mest intelligenta eller den mest kvalificerade personen i rummet. Det är den fullständiga motsatsen.

 

Ledarskap handlar om att bemyndiga andra att uppnå saker som de inte trodde var möjligt. Ledarskap handlar om att peka ut riktningen och formulera en vision av världen som ännu inte existerar. Goda ledare har förtroendet att lita till andras försök, framgångar och ibland misslyckanden.

 

Personlighet är inte att förknippa med ledarskap. Ledarskap handlar inte om att vara en trevlig eller otrevlig person. Vissa bra ledare är grovahuggna eller svåra. Vissa har besvärliga personligheter medan andra är sällsynt trevliga. Men detta är inte kvalifikationerna. De äkta kvalifikationerna är deras önskan att se oss uppnå mer, deras önskan att driva oss för att vara det bästa vi kan vara. Inte för deras egna själviska vinning utan för att de tror att vi har något att erbjuda.

 

De dåliga ledarna, däremot, är de som driver människor hårt för egen vinning och för egen nytta av vårt arbete. Och här finns psykopaterna, tror jag.

 

You can easily judge the character of a man by how he treats those who can do nothing for him. 

Simon Sinek

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

10 april

Eftermäle

 

Vi har alla det i oss, tro det eller ej. Inom oss har vi den bästa versionen av oss själva - och vi kan låta den träda fram i all sin glans, bara vi bestämmer oss för det. För hur länge ska du vänta innan du kräver det bästa för dig själv?

 

Det handlar inte om vem som är bäst eller visar de bästa resultaten, inte vem som har mest pengar eller slår nya rekord. För just detta - att jämföra dig med andra - bringar dig bara bortom egenkontroll. Det enda viktiga resultatet för dig är att du blir den bästa du. Det är det enda loppet som är viktigt - om det ens är ett lopp.

 

För det är dina egenskaper, inte omständigheter, som gör dig till den människa du är. Och det är faktiskt ganska enkelt - världen bryr sig synnerligen lite om vad du tänker eller vet. Däremot bryr den sig en hel del om vad du gör. Istället för att prata så mycket - gör istället!

 

Work hard in silence, let your success be your noise.

 

Frank Ocean

Att vara den bästa i dig är att vara en bra människa. Det hör till. Återigen, det finns inget att prata om utan bara var en närhelst och när du kan.

 

I shall pass this way but once.

Any good that I can do

Any kindness I can show

To any human being

Let me do it now

Let me not defer nor neglect

For I shall not pass this way again.

William Penn

Goda människor är hjältar i vardagen - någon som avbryter ett bråk, hjälper någon, ställer upp för behövande. Att ta risker hör till eftersom en bra människa gör vad situtionen kräver och gör det utan oro. Det handlar helt enkelt om vem du vill vara och vad du vill lämna efter dig - en människa eller en mus?

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

18 mars

Allt är en fördel

 

Jag tycker om djur, det har jag alltid gjort. Ja, bättre än människor dessutom. En katt eller en hund har inga dolda agendor eller inbyggda falskheter. Samtidigt så lever vi alla tillsammans och människor, det är vi ju. Och att andra människor ställer till det för oss, det får vi leva med. Eller?

 

Ni känner säkert till konstnären Lars Vilks. Att han är kontroversiell är inget understatement men han är intressant ur många aspekter. Att han numera mest förknippas med rondellhundar avbildade till att föreställa Muhammed är tråkigt då han rymmer betydligt mer än så. Och de som enkelt avfärdar honom som rasist eller islamofob har inte gjort hemläxan och läst på - för Lars Vilks ser det mesta som en konstinstallation som ska provocera och så även hans person. Men nog om det, för den egentliga anledningen till att jag nämner personen ifråga är hans fascinerande devis: allt är en fördel.

 

Jag gillar uttrycket skarpt. Den mer förnumstiga det är inte hur man har det utan hur man tar det ter sig lång och en aning fingerpekande. Allt är en fördel innehåller allt och mer.

 

Så hur ska man då se på sina problematiska medmänniskor - de som ställer till det, förstör, sätter käppar i hjulet, ryar och går på? De som kommer i vägen, attackerar oss, de själviska, de som väljer ett tokigt styre som vi alla sedan ska leva under? Det är frustrerande och problematiskt - eller inte alls så.

 

Kejsaren Marcus Aurelius sa en gång att en eld flammar upp oavsett vad som kastas i den. Människor är inte problem utan möjligheter. Möjligheter att vara snällare, att förlåta, att ta en tuff diskussion, att försöka på ett annat sätt. Det som är ett hinder blir egentligen vägen - vägen att utvecklas som människa. Tänk kring det nästa gång någon gör livet surt för dig - de ger dig inte problem utan möjligheter och det är din uppgift att göra något bra utav dem.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

12 mars

Inte av nöd tvunget

 

Om du söker lugn - gör mindre.

 

Provocerande? Kanske. Många människor försöker tidsoptimera sina liv. Frågan är vad kostnaden kan bli?

 

Det mesta av vad vi säger och gör är inte nödvändigt. Tillrättavisa den där kollegan som gjorde fel? Den nya bilen som du så gärna vill köpa? Är det nödvändigt? Behöver vi den? Gör det dig lyckligare? Eller ökar det kanske istället din stress?

 

Varje dag, vill jag hävda, behöver vi ställa oss dessa frågor. Ja, flera gånger varje dag. För sanningen är den att allt det vi känner att vi vill ha eller reagerar på inte nödvändigtvis gör våra liv bättre. Eller rättare sagt - sannolikheten är större att de gör livet sämre.

 

Vi hör varje dag, året om, berättelser om de som var eller är framgångsrika. Men hör vi någon gång historier kring de lyckliga? Jag har i så fall missat dessa.

 

Men vad har det här med dig att göra? Jo, jag frågar dig om det inte finns någon eller några vars status, rikedom eller framgång som du avundas? Någon som fått ett erkännande, sålt bättre, vunnit fler medaljer eller landat ett bättre jobb? Och du kanske tänker att de därmed är lyckligare än du - eftersom de fått allt de du också vill ha. Men är detta verkligen något att tro på?

 

Tänk istället om det är så att de som är lyckligast är de som lever den enkla livet? Där framgången är mer medelmåttig eller utebliven? Sann medelklass, kanske? De som inte har ett eget kontor eller kostym av snitt - och inte heller en oro kring ställning, rykte och karriärsvägar?

 

Ansträngningar av så många andra människor med livsstilsval som inte är dina. Så varför slösa bort tid på att hålla andra människor under lupp. Deras val och utfall är inte ditt problem eller din förlust - bara dina egna val är värda något och dessutom de enda som du kan påverka.

 

The chief task in life is simply this: to identify and separate matters so that I can say clearly to myself which are externals not under my control, and which have to do with the choices I actually control. Where then do I look for good and evil? Not to uncontrollable externals, but within myself to the choices that are my own . . . 

Epictetus

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

5 mars

Vän till visdom

 

Ytterligare ett inlägg i den personliga utvecklingens anda - eller som jag ser det: en investering i dig själv. Det är inte bortkastad tid att läsa detta. Välj sedan att förkasta eller fördra.

 

Notera att personlig utveckling inte är detsamma som mental träning. Den senare handlar om att försöka träna mentala processer. Målet är att kunna må och fungera bättre. Denna kan exempelvis bestå av avspänning och avspänd koncentration. Mental träning är under viss press dessa dagar - ifrågasättandet är om det verkligen fungerar över tid? De tre principerna är, enligt mig, en bättre väg att gå.

 

Personlig utveckling är enklare, det är allt som får dig att utvecklas som person. Det är de saker som gör att du får mer kontroll över dig själv och ditt liv - känslor, inre harmoni och balans. Men kan man kontrollera känslor? Nej, det kan man inte - jag pekar åter mot de tre principerna. Däremot kan personlig utveckling hjälpa dig med att bli ditt bästa du.

 

I personlig utveckling kan filosofi ingå. Filosofi, från grekiskans philosophía (φιλοσοφία), Vän till visdom, är en intellektuell disciplin som kritiskt studerar de mest grundläggande frågorna. Vad jag skriver om här är en inriktning - stoicism. Stoicism, från grekiskans stoa poikile pelarhall, är en filosofisk riktning från antikens tidevarv som bland annat eftersträvade självbehärskning och frihet från starka känslor. Mer allmänt kan stoicism också användas i betydelsen självbehärskning, sinneslugn och jämnmod.

 

Vad är då den bästa versionen av oss? Enligt stoicismen är det enkelt - bara var det. Vill du göra världen till en bättre plats så finns det så mycket du kan göra. Trassla inte in dig i vad som eventuellt kan anses vara rätt eller fel - följ ditt samvete och din etiska kompass.

 

 

 

Ilska? Är det värt att vara eller bli arg? Nej, inte alls. Vi tror att vi har obegränsad tid och kan tillåta oss lyxen att vara arg på någon. Låt varje tanke vara tanken från en döende man sa en gång en stoisk filosof. Lite tungt, kanske - men nog så sant. En döende man har inte tjugofyra timmar på sig att vara arg. En person som inser hur bräckligt livet är, tar inte risken att säga saker som de kommer att ångra och be om ursäkt för - för att de vet att de kanske inte hinner.

 

En stoiker är otålig med sig själv. Varför förändrar jag inte nu? Börja leva nu istället för att förebereda det liv du vill ha. Många människor planerar i stort alldeles för mycket - sin hälsa, sina pengar, sitt arbete och sina relationer. Plan efter plan efter plan - likväl så händer inte så mycket. Jag börjar träna imorgon! Hur länge ska du vänta på att kräva det bästa åt dig själv? 

 

Det är bättre att vara rik än fattig - men en stoiker är stark nog att göra det bästa oavsett sin situation och behöver inte preferenser. I den stoiska filosofin talas det om att man är likgiltig - likgiltig till ting, rikedom, smärta, att vinna, likgiltig till hopp och drömmar. Bryr sig inte stoiker om någonting alls då? Jodå, likgiltighet klingar illa i vårt språk men kan också översättas till sorglös eller obekymrad. I det här fallet handlar det om att en stoiker är okej med hur förhållandena är, oavsett om de anses bra eller dåliga. En bra sammanfattning är uttrycket allt är en fördel.

 

A blazing fire makes flame and brightness out of everything that is thrown into it.

Marcus Aurelius

 

I Giovanni Paolo Cimerlinis konstverk Dödens voljär lägger ett skelett ut snaror för intet ont anande människor som förlustar sig i en park. Skelettet är döden och få i bilden tar notis. Några kvinnor i bakgrunden har upptäckt döden och försöker fly - men springer in i ett nät istället.

 

 

 

 

Poängen: Döden är efter oss och de flesta av oss är pinsamt okunniga om detta faktum och förnekar vår uppenbara dödlighet eftersom det gör oss obekväma. Du kan frukta döden så mycket du vill - den kommer fortfarande att få dig. Döden är den slutliga lagen i vårt livsspel. Det finns ingen anledning att frukta den. Du vet att den kommer. Men se bara till att du agerar klokt medan du är i livet.

 

Gör det bra. Gör det ärligt. Var i nuet. Var tacksam att du lever. Fokusera på vad du kan kontrollera. Fråga dina tankar. Det är filosofi. Bli lite klokare.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

 

4 mars

Memento mori

 

För ett litet tag sedan så skrev jag ett inlägg om det som kallas stoicism. I grunden är detta en filosofi som eftersträvar självbehärskning och frihet från starka känslor. I mer allmän och modern tappning handlar det mer om sinnesfrid och jämnmod. I vårt stressade och stressande samhälle finns det insikter att finna här.

 

Mental träning är idag alltmer ifrågasatt - hjälper den oss att bli bättre? Vi har ju aldrig mått sämre någonsin trots alla metoder, tekniker och träning. I ropet är att vi behöver förstå de tre principerna först för att kunna bli vår fulla potential. De tre principerna, som initialt lätt kan ses som flummigt, handlar om att vi har livet, medvetandet och tankarna med oss i allt vi upplever - allt skapas inifrån och vi lever alla i parallella verkligheter. När denna insikt levereras till oss förstår vi också att vi har all makt i världen att bli, göra och uppleva precis vad vi önskar - det är magiskt och samtidigt lite löjligt. Eller så som föreläsarna i ämnet - Thomas Lydahl och Dennis Westerberg - benämner fenomenet: tänk om vi hade vetat det här tidigare. Jag vill varmt rekommendera podden oavsett vem du är - och hur du mår.

 

De tre principerna är inte en metod eller teknik - utan en kunskap. Tänk hur blåslagna vi alla blivit utan kunskapen kring gravitationen? Detsamma gäller här - de tre principerna är fundamenta kring hur vi människor fungerar, allihop. Vårt psykiska välmående behöver inte bli det minsta tilltufsat med denna kunskap.

 

Det är möjligt att slippa ifrån din stress, nervositet och oro, bibehålla din glädje, passion och glöd, också i svåra stunder. Du har förmågan att försäkra dig om att ta rätt beslut, även i pressade situationer.Du kan prestera som allra bäst, även i avgörande ögonblick. Och du kan erhålla både lycka och framgång varhelst du är.

 

De tre principerna är berättelsen kring hur vi fungerar. För egen del tycker jag om att komplettera denna med egna små minnesregler. Tekniker är inte fel på något sätt - däremot att tro att de kan ersätta de tre principerna är inte tillbörligt då dessa är fundamentala. Mina minnesregler innehåller följande:

 

 • jag klandrar inte eller är nedlåtande mot mig själv. 
 • enkelhet är bra - komplicerar inte tankar eller funderingar.
 • långsamhet - det som inte är värt att göra i maklig takt är inte värt det alls.
 • positiv - en negativ tanke eller fundering har en tvilling som är tvärtom.
 • förnöjsamhet - jag har det prima.
 • vänlighet - en billig investering i mina medmänniskor.
 • medkänsla - empati är grundläggande för oss i vår mänsklighet

 

Det här fungerar för mig och är inte några regler. Men de påminner mig om hur jag vill ha det för att må som bäst.

 

Och här kommer stoicism in som har förhatliga tekniker och metoder med sig - hur går det ihop med de tre principerna? Alldeles utmärkt! Grundlagar kan alltid kompletteras med stöd eller hjälp.

 

Let us prepare our minds as if we’d come to the very end of life. Let us postpone nothing. Let us balance life’s books each day. … The one who puts the finishing touches on their life each day is never short of time. 

 

Seneca

 

Dagens tanke kring stoicism följer nu.

 

Memento mori - du kan lämna livet precis nu. Så vad ägnar du dig åt? I stoicismen anses det bra att veta vad man pysslar med, vad man tänker kring och vart man är på väg. Det är i sig ett bra test när vi far runt och är stressade och upptagna - om någon frågade dig i denna stund: vad gör du? vad tänker du på? Vad skulle du svara? Vi bör alla veta varför vi är upptagna och vad vi tänker kring. För om inte - varför gör vi det överhuvudtaget?

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

1 mars

Balans

 

Allt i livet är olika avvägningar och kompromisser. Så är även att arbeta. Inget är kolsvart eller bländande vitt men väl så sammansatt. Du väljer en utbildning utifrån intresse med vetskapen om att lönenivån i arbetslivet sedan är låg. Du väljer jobb baserat på din passion och arbetar sedan för mycket och hårt. Du tjänar bra men tycker det är långtråkigt. Tre påhittade exempel som var och ett kan vara en realitet för ett antal människor. Det finns draglägen och varianter samt otaliga parametrar där även fritid och familj ingår.

 

I arbetslivet har jag, så gott jag kunnat, försökt vara pragmatisk och påläst. I nuläget är jag på en sådan plats i livet där mitt arbete helst ska kunna passa i nedan form:

 

 • inte för lång restid
 • inte för stressigt
 • inte övertid mer än mot kompensation i tid
 • bästa möjliga lön utan personalansvar
 • kul nog - men inte nödvändigtvis euforiskt
 • goda förmåner och möjligheter så som distansarbete
 • tryggt i det hänseendet att firman inte varslar på sikt

 

Ungefär så - det fungerar bra för mig i nuvarande livssituation. Kan jag sedan på olika sätt skatteplanera så gör jag det - svensk skatt är horribelt hög. Läs gärna snålgrisens nöff och frustration. Jag har ju den fördelen (?) i min personlighet att jag inte närs av uppskattning och bekräftelse utan kan tillåta mig att vara mycket rationell i mina beslut.

 

Och ju äldre jag blir desto tråkigare blir jag - jag har tröttnat på shopping och är förnöjsam med det enkla och lilla - helt enkelt jävligt tacksam. Tid är värdefullare än pengar och upplevelser bättre än ting. Hälsa är helt avgörande.

 

När jag var runt 30 eller 35 år gammal saknade jag en referenspunkt till liv och hälsa - livsprojektet innehöll inte att jag skulle vara annorlunda på något sätt som pensionär. Den insikten har jag fått - redan nu som femtio plus har jag krämpor som hämmar mig, ett ansikte som smälter likt vax och inte samma energi. Så vad är jag som 65-åring? Är jag ens vid liv? Insikten att jag bara har nu och några sekunder framåt garanterade är faktiskt allt.

 

Därför finns heller inte en plan som sträcker sig värst långt - det måste finnas en balans mellan att göra nu och att kanske göra sen. Och det handlar inte bara om liv eller död utan också förmåga - vad klara jag av att göra idag men kanske inte senare? Slutligen - vad jag vill göra nu kanske jag inte alls vill göra senare. Passion kan vara kort och bara nu - och den ska jag inte förringa eller pausa.

 

Jag är inte religiös men gillar uttrycket att när människan planerar, då skrattar Gud. Så för egen del blir det färre planer och mer aktion för varje vecka - för tiden är kort och kortare än vad jag tror.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

9 februari

Nyårslöftet

 

Att träna mera och att gå ned i vikt är de två vanligaste nyårslöftena som ges. Hade det fungerat så hade svensken varit smärt och fit - så varför pyssla med dylik självbedragelse? Jo, för att ett nyårslöfte är i förlängningen en spegel av din karaktär och viljestyrka. Att åstadkomma en förändring i en riktning man önskar är bra. Själv tänker jag att dricka mer vin under 2018 - det blev lite lite av den varan under 2017. Samt rösta bort regeringen.

 

Sedan så har jag fler löften. Jag ska lämna blod så ofta jag får. Det är den yttersta gåvan. Och det är samhällsekonomiskt positivt. Det behövs alltid fler blodgivare - gör det du med!

 

Jag ska inte gnälla mer. Inte på ett helt år iallafall. Jag har det oförskämt bra och det har du med. Lite klädsam tacksamhet är på sin plats.

 

Jag vill bli smalare. Inte på grund av fåfänga utan för att ett knä värker. Sådant drabbar gamlingar som jag. Några kilon mindre i ledbelastning per steg kan bli vägen ut ur smärtan?

 

Vi ska spara 52 procent av våra inkomster. Det sket sig med en gång. Men varje månad är en ny månad så ambitionen kan fortgå elva gånger till under 2018.

 

Jag ska vara mindre ego. Mer omtanke. Jag ska vara snällare. Mer vänlighet. Och jag ska vara hjälpsam. Mer handtag.

 

Ett nyårslöfte är ju ett löfte till dig själv?

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

3 februari

Var god

 

Det finns helt uppenbart människor som njuter av uppmärksamhet och bekräftelse. Ja, de inte bara njuter utan tycks behöva det. Själv anser jag att detta bara är en social konstruktion som man göder inifrån men det är så jag ser det. Därför blir jag, även om jag försöker att låta bli, lätt irriterad över självförhävelse, ryggdunk och handhjärtan - något som flödar i det sociala nätverket på min arbetsplats. Oh, Ah och Oj vad du, vi, alla är bra!

 

Det sägs att vi alla är olika personligheter som har skiljda egenskaper - men även detta anser jag vara konstruerat. Jag tror att självkänsla är essensen av skillnaderna. Den inre trygghetens nivå avgör behovet av att vara utåtagerande och bullrig. Kanske är det så?

 

Ibland vill jag tysta alla dessa röster av gruppsykos - men jag låter bli. Jag har inget att vinna med det och jag har inte energin att debattera den. Likväl skulle jag vilja lägga in Warren Buffets ord i Yammerflödet:

 

Work hard in silence, do what you have to do 

and ignore the drama and negativity surrounding you. 

Let your success be your noise.

 

Att alla våra upplevelser kommer inifrån - det är fakta och också en tröst. Det innebär att vi alla har makten över våra känslor. Att känna förnöjsamhet i alla de situationer man befinner sig i är en av dessa självförverkligande känslor. Att leva sitt liv baserat på det humör man är i för stunden är enligt mig kontraproduktivt. Därför kommer jag osökt in på stoicism.

 

Stoicism kan grovt förenklat översättas med självbehärskning. Ett bra exempel är nedan ko stående i regnet. Den är inte nödvändigtvis glad men heller inte deppad - den är bara i sin situation.

 

En stoisk ko

Att vara stoisk är att vara lugn, sansad, harmonisk, balanserad och ej misströstande. Den stoiska filosofin fokuserar på två saker: hur kan vi leva ett fullbordat, lyckligt liv? Och hur kan vi bli bättre människor?

 

Målet med stoicism är att uppnå inre frid genom att överkomma motgångar, praktisera självkontroll, vara medvetna om våra impulser, förstå hur korta våra liv är och hur lite tid vi är tilldelade. Det är viktigt att vi förstår de hinder vi ställs inför i stället för att fly från dem.

 

We suffer more often in imagination that in reality.

 

Seneca

 

Ofta vill vi lägga skulden och ansvaret på utomstående orsaker eftersom det är bekvämast så - men sanningen är att alla konflikter startar inuti oss, i våra tankar och hur vi tänker om våra tankar. När vi flyr från verkligheten - en deadline, ett brådskande mejl - skadar vi bara oss själva och släpper på vår självdisciplin. Ett blankt papper, en tom canvas eller en oskriven att-göra-lista är inte stressande i sig - det är dina egna tankar som stressar dig. Det är inte utomstående krafter som gör att vi känner något, det är vad vi intalar oss som skapar våra känslor.

 

Hindrar det som hänt dig från att handla rättvist, generöst, med självkontroll, sunt förnuft och visdom, med ärlighet, ödmjukhet, öppenhet och alla andra kvaliteter som är viktiga för att en persons natur ska komma till sin rätt? Kom ihåg den här principen när du riskerar smärta: själva händelsen i sig var ingen olycka alls; för att uthärda och vinna över den är en stor lycka.

 

Marcus Aurelius, Meditations.

Jag anser att vi måste driva på oss själva och ta de obekväma, svåra besluten och ta tag i dess tillhörande uppgifter. Påminn dig själv om att tiden är din mest dyrbara tillgång. Lev inte som om du har ändlösa år framför dig. Döden ligger över dig. Medan du lever och kan - var god.

 

När du arbetar, var hänsynslöst närvarande. Påminn dig själv: det var inte meningen att du skulle skjuta upp detta. Om du känner motstånd, använd det då som tecken på att fortsätta. Om du aldrig misslyckas, så lär du dig inget.

 

Det som är livet, Upplevelse, Lycka, Medkänsla, intressant?

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (41)

Taggar