PerPenning
Likes
259
Antal inlägg
641
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
18 april 2013

Rik per definition

Överköpt eller översålt. Det pendlar friskt för de tekniska analytikerna men för egen del är jag likgiltig. De gånger jag ens försökt mig på att trada har ändå inte blivit lönsamt. Jag är nöjd med de innehav som jag har i min portfölj och har knappast gjort några ändringar i den alls på länge.

Liksom Finansmamman har jag dock sålt Boule Diagnostics och på hennes inrådan köpt Fortnoxistället. Jag tackar för det rådet. Jag tror visserligen att Boule är en i förlängningen god affär men i detta fall är jag för otålig att vänta.

Att bankerna går fint är trevligt om man äger bankaktier. De fortsätter att tjäna grova pengar på bolån och eftersom familjen Penning har sådana så är det väl inte mer än rätt att få tillbaka lite i utdelning? Ett av våra misstag när vi flyttade till den nya bostaden var att vi band våra bolåneräntor. I stunden kändes det tryggt men nu i efterhand synnerligen dumt. Jag roade mig med att räkna ut vad vi skulle tjänat per år med dagens rörliga ränta jämfört med våra bundna och det var skräckinjagande. Vi pratar om ett tjugotusentals kronor per år. Det misstaget gör vi inte om fler gånger - det är bättre att ha rörligt och att stoppa undan lite mera, kanske upptill 5 %.

Peter Söderman är en person som skrivit en bok som jag köpt och nu tänker läsa med intresse - 'Fattiga och rika, sanningen om svenskarnas privatekonomi'. Att inkomstskillnaderna i Sverige är ganska små kanske du kände till? Däremot så äger den rikaste procenten av svenskarna 32 % av de finansiella tillgångarna. Att bli rik på att höja sin lön är fruktlöst, enligt Söderman. Det krävs åtminstone ett långsiktigt sparande i fonder och aktier men också gärna en aktiv handel i de samma. Att bara köpa en aktie och sedan glömma bort den skapar ingen miljonär.

Ja, vem är rik per definition? Enligt Södermans resonemang så har inte en flott bostad något med rikedom att göra utan bortser helt ifrån detta. Istället så krävs det reda 5 miljoner i finansiella tillgångar för att klassas som rik. 2011 fanns det 61 000 rika svenskar enligt det resonemanget.

Ska du ha en chans att bli rik från noll och intet så bör du ha ett jobb och en inkomst. Jobbskatteavdragen har gynnat hushåll med två löntagare allra mest. Exempelvis har tvåbarnsfamiljen i en hyreslägenhet 2 900 kronor mer över att spara sedan alliansen tillträdde för sju år sedan. Även pensionärer och studenter har fått mer pengar - mellan 890 till 1 400 kronor, minsann. Däremot så ser det mörkare ut för sjuka och arbetslösa som istället sett sina inkomster minska. Det ska löna sig att jobba men inte ska det drabba de mest utsatta, det är min uppfattning.

Enligt Söderman är jag och frugan fattiga - om det nu är de som har mindre än fem millar på kontot. Vi känner oss dock inte överdrivet fattiga utan nöjer oss med att vi arbetar oss fram - månad för månad - i rätt riktning mot en skuldfri framtid.

Taggar (blogg): 
1 april 2013

Excel och nyckeln till miljonerna

 

Här ger jag er nyckeln till miljonerna! Excelarket som gör dig till miljonär flera gånger om - fortare än vad du kan ana. Visst är det fantastiskt? Det är bara att ladda ned filen, mata in dina ingångsvärden och sedan luta dig tillbaka och se den förmögna framtiden an.

Det är är inget skämt alls utan sanningen helt osminkad. Ladda ned filen bara och läs mer om hur du gör här nedan. Nyckeln till miljonerna finns i tre format:

 

 1. Excel 2007
 2. Excel 97-2003
 3. ODS-format

Ladda ned den fil som fungerar bäst för dig - de har samma funktionalitet.

Min idé utgår ifrån att resan till förmögenheten började i januari 2010. Du fyller i din ålder, ditt startbelopp som ska vara mer än noll, månadssparbelopp och en förväntat årlig ränteavkastning. Sen är du färdig!

Kolumnerna ifrån vänster är:

 

 • din ålder
 • aktuell månad
 • en månadsräknare
 • sparbeloppet - i denna kolumn skriver du efter månadsavslut in det faktiska beloppet du sparade.
 • ackumulerat sparbelopp
 • aktuellt värde av ditt sparande - i denna kolumn skriver du efter månadsavslut in faktiskt värde.

Jag har lagt in exempelvärden för jan-mar i fetstil.

Resterande kolumner ska du bara betrakta och förundras över. De första tre är:

 

 • Ackumulerad förändring i reda pengar
 • Ackumulerad procentuell avkastning sedan start
 • Aktuell avkastning per år i procent

Därefter följer 10 kolumner med värden. Den första baseras på ditt val av procentuell avkastning per år, de resterande är uppräknade med 5 % allt efter. Det finns lite färgkoder i dessa kolumner för att visa var du passerar 1, 2 respektive 3 miljoner. Det finns också en röd färgkod som visar var du ligger i förhållande till en viss procentuell avkastning - exempelvis sparar du mindre en månad men avkastningen är högre än förväntad.

Några exempel:
Du är tjugofem år gammal, har tjugofem tusen kronor sparat och avser att spara 3000 kronor per månad till minst 15 % årlig avkastning. Då har du enligt arket din första miljon vid 35 års ålder.

Du är 43 år, har trehundra loppor på banken, sparar 5000 kronor per månad till minst 10 % avkastning. Arket ger dig en miljon vid 48 år, två miljoner vid 53. Presterar du 15 % per år är det istället 3 miljoner vid 53.

Taggar (blogg): 
1 januari 2013

Hur blir man miljonär?

VD:n för investmentbolaget Spiltan släpper snart sin bok 'Så här blir alla svenskar miljonärer'. Det lär bli en kassako för herr Börjesson. Det är precis sådana titlar som säljer till alla som vill hitta den enkla vägen, tyvärr.

Jag kanske går 'läsningen' i förväg, men jag lär heller inte köpa boken. Det jag läst om den, allt enligt författaren, är att den inte innehåller något nytt eller revolutionerande. Bara gammal skåpmat som att:

 

 • Lita till dig själv - inte på mäklarna
 • Avsätta kapital direkt vid löning till sparande

Kan alla svenskar bli miljonärer, så som författaren påstår? Knappast, Per Börjessons exempelkalkyl bygger på en 25-åring och en sparhorisont på 40 år.
Författaren lär tjäna en slant, ett antal 'fattiga' svenskar köper boken, läser den och faller in i sitt gamla mönster igen. 

Nej, ska man bli miljonär måste man först bli:
 

 • Rik (se här)
 • Vara motiverad tillräckligt

Köp och läs Tradingguiden istället - den innehåller både förståelse och verktyg.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (40)

Taggar