Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
583
Följare
46
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed
3 dagar

Investor mitt största innehav 13,5%

Jag har gjort en uppdatering av portföljsammansättningen och nedan ser ni hur det ser ut just idag. Alla bolag (utom Amazon) som finns i diagrammet har höjt utdelning för i år om jag inte missat någon. På det sättet känns det väldigt bra och jag försöker att köpa utdelningshöjare.

 

Atrium Ljungberg, Hufvudstaden, Investor och Enbridge Income Fund är bolag jag ökat i och Bravida, Fortum, Target är företag som jag minskat eller sålt av helt. 

 

Största andelen i portföljen ligger på Fastigheter och Underhåll/Service (Bravida) inom just fastigheter. Jag känner mig bekväm med det då både Atrium Ljungberg och Hufvudstaden värderas lågt när det gäller EPRA NAV historisk sätt. Bravida är en bortglömd tillväxt aktie med låg PEG tal.

 

 

Taggar (blogg): 
6 dagar

Min månadskostnad Nissan Qashqai

 

 

Nu har det gått 6 månader (gäller Februari månad) sedan jag köpte en helt ny Qashqai Tekna för 200000kr, som jag betalade kontant. I samband med köpet bestämde jag mig för att registrera alla kostnader som berör bilägandet och då ingår inte bensin, tullavgift och parkering mm. Kommer vara intressant att se vad en bil verkligen kostar i månaden. De kostnader som jag betalat är nedan fram till sista Februari;

 

Värdeminskning  34000
Service 3 år           8000
Vinterdäck             7520
Försäkring             1711
Fordonsskatt        1003
Biltvätt                     275
Domkraft                 849
------------------------
Totalt                    53 358 kr 

 

Min månadskostnad hamnar då på 8 893 kr och kommer såklart att sjunka varje månad och det gör den om ni tittar på de gamla inläggen.

 

Taggar (blogg): 
11 mars

Mina fastighetsaktier och nyckeltal

 

 

Många ratar fastighetsaktier i nuläget, men jag fortsätter att köpa fler aktier. Då är det 3 bolag som dominerar bland fastigheter och det är Castellum, Hufvudstaden och Atrium Ljungberg. Alla 3 är stabila och är lågt belånade med stabila utdelningar varje år, som dessutom har en tillväxt. 

 

Nyckeltalen som finns i tabellen nedan är EPRA NAV (långsiktig substansvärde), EPRA EPS (förvaltningsresultat), belåningsgrad och snittränta.

 

Taggar (blogg): 
9 mars

Bolåneportföljen fortsätter att leverera + 50 788 kr

 

Ovan kan ni se mitt resultat över Bolåneportföljen, som kortfattat är en portfölj där jag belånat lägenheten och investerat pengarna. Målet är att slå bostadsräntan och vinsten ovan är efter att räntan och ISK skatten dragits bort.

Portföljen fortsätter att prestera och den här portföljen sporrar mig extra då det är belånade pengar. I nuläget är lånet på totalt 448 879 kr och portfölvärdet 499 637 kr.

 

 

 

Alla inlägg
Summering 2015
Summering 2016
Summering 2017
Utökar Bolån med 330 000 kr

 

 

Taggar (blogg): 
7 mars

Månadsrapport Februari -21 009 kr

Året har inte startat så väldigt bra för mig och under Februari månad slog jag SIX Portfolio Return Index med några procentenheter (grafen gäller alla konton). Utdelningen för året är nu totalt 1058 kr och även där ligger jag efter.

Det som tyngt min portfölj mest för i år är mina kryptovalutor som idag är 3% av portföljen. 

I Bolåneportföljen har jag mycket fonder och det är därför fördelningen ser ut som det gör i bilden nedan. Har även belånat portföljen med Superlån. I utdelningsportföljen har jag dett skett en del förändringar och det tar jag upp i mitt nästa inlägg där jag uppdaterar er med portföljinnehaven.

 

 

Förvaltningsavgiften fram till Vecka 8 ser ut enligt nedan och målet för 2018 är att hålla nere kostnaden till 0,25% av Aktieportföljen.

 

 

Taggar (blogg): 
3 mars

Mina utdelningar i Februari 581 kr

 

 

Mina utdelningar för Februari månad slutade på 581 kr och nedan syns vad jag fick förra året. Det går inte så bra för det här året och det kan bli så att utdelningen till och med blir mindre i år än förra året och det har sina orsaker. När jag redovisar min utdelning så har jag alltid räknat bort min utländska källskatt. Det beloppet kommer räknas in när jag väl får dem.

.

 

 

Taggar (blogg): 
26 februari

Lendify Investering 11 326 kr

 

 

Jag har öppnat ett konto hos Lendify och det ger mig just nu en årsavkastning på 4,27%.  Öppna ett konto hos dem via min "kompislänk" så får vi 500 kr var när du investerat 10 000 kr. 

 

Tanken med kontot är att redovisa avkastningen/resultatet  och jag ser detta som en möjlighet att komplettera den vanliga depån med lite diversifiering i mitt sparande. Eventuellt kan det bli så att jag ökar innehavet.

 

Pengarna rullar in som det ska och jag funderar på att sälja av lite i Bolåneportföljen och investera det hos Lendify. Fortfarande lite osäker på vad jag ska göra.

 

Nedan är mina inbetalningar varje månad.

Taggar (blogg): 
25 februari

Hufvudstaden Köp vid P/B = 1,05

 

 

Det är inte många tillfällen som Hufvudstaden har varit under 1,05 i P/B tal de senaste åren och jag har själv köpt en del Hufvudstaden som nu är 5% av min aktieportfölj.

P/B står för Price/Bookvalue alltså Aktiepris/Bookvalue. Via Börsdata har jag ställt in så att det Orange linjen illustrerar vad Aktiekursen bör vara när P/B=1,05. För det mesta har den varit dyrare värderad än vad den är idag. 

Ett bolag med en stark ägare som Lundbergs och med en fin utdelningstillväxt. Jag kommer nog att tanka på mer under det här året.

 

 

Taggar (blogg): 
21 februari

Uppdatering av portföljinnehav

 

 

Uppdaterat diagrammet över mina aktie innehav och tänkte lista på vilka bolag som jag kan tänka mig att öka i eller tillägga i portföljen och även nämna de företag som jag helst inte vill köpa fler aktier i.

 

De bolag jag skulle kunna öka i är; Amazon, Intrum Justitia, Tomra Systems och Holmen.

 

De bolag som skulle kunna komma in i portföljen är Carlsberg, Deutsche Bank, Fortnox, LVHM och SAP.

 

De bolag som jag helst inte skall öka i är Bravida, Castellum, Hufvudstaden och Atrium Ljungberg.  

 

De kryptovalutor som jag äger just nu är Ethereum 41 000 kr, Bitcoin 15 000kr, EOS 2 500 kr och OmiseGO 750 kr. Totalt 59 250 kr. Jag kommer inte köpa fler kryptovalutor.

 

Taggar (blogg): 
17 februari

Bravida höjer utdelning med 24%

 

 

 

Mitt största innehav Bravida steg med hela 17% igår och nu äntligen ligger jag på plus i bolaget. Det är en riktig tråkig aktie inom bygg branschen och många har nog inte fått upp ögonen på företaget och som SEB skrev i sin rapportkommentar "Ett bort glömt tillväxt bolag".

 

Hos Avanza är det ungefär 4500 ägare och det visar hur tråkigt att äga företaget. Hur som helst höjer de sin utdelning med hela 24% och det tackar jag för. Ett P/E tal under 15 och växer med mer än 10% ger ett hyfsat lågt PEG-tal, om det sjunker fortsätter jag köpa på mig mindre poster som jag hela tiden gjort.

Se riktkurser från de 4 banker som följer Bravida.

 

 

Mina Yield on Cost och utdelningstillväxt tal på största innehaven.

  • Enbridge Inc. Fund      7,1%  (Kanada) tillväxt 10%
  • Castellum                       4,76%                 tillväxt 6% 
  • Realty Income               4,4%    (USA)
  • Intrum Justitia              3,2%  
  • Investor                           3,7%                     tillväxt 9%
  • Hufvudstaden                2,6%                     tillväxt 6%
  • Bravida                            2,7%                     tillväxt  24%

 

 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar