Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
555
Följare
46
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Analys Atrium Ljungberg

 

 

Jag är mer och mer positiv till fastigheter då värderingen sjunkit och substansrabatten är mer än i normala fall, därför har jag bland annat köpt på mig mer Atrium Ljungberg och Hufvudstaden. Gillar kassaflödet som fastighetsaktier genererar och de fina utdelningshöjningar som Atrium haft under senaste åren;

 

2009 12,5%
2010   6,7%
2011   8,3%
2012   9,6%
2013   7,0%
2014   8,2%
2015   7,6%
2016   11,3%

 

Värderingen av aktien kan över tid förändras med stor volatilitet, men själva förvaltningsresultatet och utdelningen i slutändan har stigit stabilt och då gäller det att time en bra värdering. Köper hellre fastigheter med stark substansvärde än något annat i dagens börsläge. 

 

Atrium Ljungberg äger fastigheter i attraktiva städer inom Sverige och det är positivt, med tanke på alla människor som flyttar in i storstäderna. Sickla som jag känner till eftersom jag är från Stockholm anser jag som fint läge, där Atrium bygger på som bara den just nu.

 

Det kan även tilläggas att Atrium Ljungberg till stor del ägs av Familjerna Ljungberg och Holmström där ordförande i styrelsen kommer från Ljungberg. Med andra ord är det starka ägare.

 

Projektportföljen består till större delen av bostadsmark och företaget kan skifta mellan att bygga bostads- eller hyresrätter. I min värld anser jag att i nuläget byger jag hellre bostadsfastigheter än kontor/handel som Atrium redan har mycket av. Det är helt enkelt en smart strategi just nu.

Fastigheterna finns i;

Stockholm 75%
Uppsala 10%
Malmö    9%
Göteborg  6%

Typ av kontrakterad yta;
Kontor 44%
Handel 37%
Övrigt   19%
(Bostad, Restaurang, Utbildning)

 

På senare tid har jag gjort en excel lista med nyckeltal av mina fastighetsaktier och idag har Atrium hela 20% substansrabatt räknat på EPRA NAV

 

 

Bilden ovan är tagen från Börsdata och den illustrerar vid vilken kurs (organge linjen), som aktien har P/B tal = 1,13. Ett nyckeltal som gillades mycket av mästaren Walter Schloss exempelvis. P står för aktiepris och B står för bokfört värde (substansvärde). Den gråa linjen är det vanliga aktiepriset. Köp när aktien är lägre värderad än P/B = 1,13 läser jag av den historiska grafen, tycker att den följer det slaviskt.

 

Bilden ovan är från 4Traders och illustrerar medel värdet (den blåa linjen) på riktkurser given av analytiker som följer Atrium.

Läs även andra analyser;
Introduce
Affärsvärlden
Privata Affärer

Kommer definitivt att köpa mer Atrium Ljungberg.......Köp och Behåll.

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investormannen (ej registrerad)

Det finns många plus med AtriumLjungberg och Hufvudstaden på nuvarande nivåer. De handlas med bra rabatt på substansen, har låg belåning, en tradition av höjda utdelning, bra positiv värdetillväxt senaste åren samt fokus på Stockholm.

Det finns dock en del nackdelar som jag ser det. AL har en ganska stor andel handel i form av köpcenters etc och det finns frågetecken kring hur bra de där utvecklas jämfört med t.ex. Rodamcos köpcenter. Förvaltningsresultatet man får på investerade pengar är ganska lågt för bägge aktierna, trots rabatten. Trots att bägge företagen har starka ägare så tycker jag företagsledningarna inte inger förtroende i linje med andra fastighetsbolag.

Mvh Mattias

Sparaklokt's picture
212
561
46
0
Sparaklokt

Hej Mattias,

Håller med dig angående förvaltningsresultat med Hufvudstaden, men å andra sidan så är det en väldigt stabil fastighetsbolag. När det AJ så har de en projektportfölj som snart kommer generera en allt högre förvaltningsresultat. När det gäller företagsledningen så är jag inte så insatt. Jag tänker så att om ledningen är duktig visas det på siffrorna som finns i årsredovisningen och så mäter jag ledningen :)..

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar