Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
600
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Förvaltningskostnad 0,58 %

I min privatekonomi och investeringar så räknas varje krona, alla intäkter som utgifter. Ett område som jag försummat och inte haft kontroll över är förvaltningsskostnaden, som innebär courtage avgiften / år av depån.

 

Mitt mål som jag har satt är 0,35% för 2017 och nu när vi är inne på vecka 44, så ligger förvaltningsavgiften på 0,58%. Som det ser ut just nu kommer jag inte uppnå mitt mål. Totalt i år har jag fått betala 4 616kr i courtageavgifter, tyvärr kan jag inte räkna ut spreadkostnaden som jag förklarat nedan.

 

Klicka på länken för att se en bild av min kostnad det här året.

 

En av anledningarna till att ens investerings strategi skall vara "Köp och Behåll" är just courtage och även spreadkostnaden (skillnad mellan köp och säljkurs på en aktie), som uppstår vid varje transaktion. Varje gång som man köper/säljer en aktie betalar man en spreadkostnad som finns inbakad i priset.

 

När du köper så måste du alltid "buda" med den högsta kursen än andra köpare för att just den millisekunden genomföra köpet. Det samma gäller när du skall sälja, då måste du alltid buda det lägsta priset för att genomföra transaktionen. Det här kan man minimera som Warren Buffet gjort genom att Köpa och Behålla sina innehav länge.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Det vore intressant att se hur du räknat och redovisat den data som ligger bakom grafen. Skulle gärna undersöka mina egna avgifter men vet inte riktigt hur jag ska ställa upp det och vad jag måste ta hänsyn till. Har du bara räknat med courtaget? Äger du några fonder vars avgifter du räknar in i förvaltningsavgifterna?

Tack för att du delar med dig av ditt investerande!

/Oscar

Sparaklokt's picture
212
600
45
0
Sparaklokt

Hej Oscar,

Först räknar du fram genomsnittcourtag = totala courtaget/antal veckor som gått i år. Sedan nedanstående uträkning.

Uträkningen: (Genomsnitt courtage/vecka * 52 ) / Aktieportfölj = 0,37 %

Eller så skriver du i kommentarsfältet hur mycket courtage du betalat i år och  din aktieportfölj genomsnittsvärde under året. Så kan jag räkna ut det åt dig.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (35)

Taggar