Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
600
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fonden Catella Avkastning 10,9%, istället för sparkonto

Jag skriver en serie av inlägg där jag lyfter fram fonder som jag sparar i istället för ett sparkonto. Senaste 20 åren har jag aldrig behövt ett sparkonto utan jag har strategiskt sparat i räntefonder.

Många experter skriver om oförutsedda utgifter och att man skall ha en buffert, men det har jag aldrig haft faktiskt. Om det händer att jag behöver pengar akut så säljer jag fonder, drar in på sparandet och tar ut utdelningen för den månaden.

Bara genom att dra in på sparandet och ta ut utdelningen kanske jag kan få ut minst 7000 kr inom max 30 dagar.

 

Tidigare skrev jag om Atlant Stability och idag skall inlägget handla om Catella Avkastning. Jag har 150 543 kr placerad i fonden och dessa pengar skall så småningom placeras i aktier.

 

Morningstar: 4 Stjärnor
Förvaltningsavgift : 0,70%

Årlig avkastning
2013:  3,2%
2014:  2,2%
2015: -0,4%
2016:  0,9%

Totalt 5 år: 10,9%
 

"Fonden är en aktivt förvaltad räntefond som investerar främst i obligationer och penningsmarknadsinstrument utgivna av stat, kommun, bostadsfinansieringsinstitut och företag. Fonden investerar i företagsobligationer med högt kreditvärderingsbetyg (investment grade) och lågt kreditvärderingsbetyg (high yield) men även sådana företagsobligationer där kreditvärderingsbetyg saknas och där en inter bedömning görs."

 
 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Johan (ej registrerad)

Varför inte IKC Avkastningsfond eller Spiltan räntefond, som båda har bättre avkastning, lägre avgift och fantastisk sharpe ratio på 3,12? =) 

Jag tänker ungefär likadant och tänker bara ha en liten liten summa på sparkonto. Resten av "buffert" på ovanstående framförallt. 

Sparaklokt's picture
212
600
45
0
Sparaklokt

Hej Johan,

Spiltan Räntefond har jag haft tidigare och den presterade inte så väl. IKC känner jag inte alls till, men dem är helt klart värda att kolla upp. TACK!

Anonymous's picture
Johan J (ej registrerad)

Det var så lite!

Ser dom som bra alternativ då båda har mycket små avvikelser och dragdowns, tuffar på uppåt riktigt stabilt. 

Men denna buffert, har du den på ISK? Tänker på beskattning á ~ 1,3%. Då vill man ju helst ligga på +2-2,5%/år för att det ska vara fördelaktigt ett sparkonto med 0.9%. 

Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Jag tycker att 0.7% i avgift är lite dyrt för en räntefond. Men de har ju ändå presterat rätt bra så det kanske är värt det.

Sparaklokt's picture
212
600
45
0
Sparaklokt

Håller med fullständigt med dig. Avkastningen däremot har varit bra.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (35)

Taggar