Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
573
Följare
46
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Köpa nyproducerade lägenheter istället för aktier, upp 51% ?

Jag är 35 år och har köpt totalt 4 bostadsrätter under min tid och ingen av dem har jag gjort i vinst syfte, men ändå har jag tjänat mer på mina bostäder än mina investeringar i aktier.

Det är en fastighetsbyrå som hyr lokalen i vår bostadsrättsförening och där såg jag en annons om att de hade sålt lägenheten under mig för hela 3,4 miljoner och då har jag köpt min för 2,25 miljoner. Ibland funderar jag på om man skall sälja sin lägenhet och invänta en börskrasch och sen köra all-in!

När det gäller bostadspriserna i Stockholm så har jag svårt att tro att de skall upp mer i pris i den här takten å andra sidan så tror jag inte heller på en bostadsbubbla. I den frågan resonerar jag så att det är väldigt många som flyttar in till Stockholm, samtidigt som det är bostadsbrist och det kommer alltid att finnas folk som har cash. Ta exempelvis mitt fall som exempel. Idag skulle jag aldrig ha råd att köpa min nuvarande bostad, men jag behöver ändå någonstans att bo. Jag skulle då blivit tvungen att söka mig bort ännu mer till de yttre förorterna. Det kommer alltid finnas folk som har råd med de dyraste lägenheterna och de resterande kommer att skjutas längre ifran centrala Stockholm. Se mina tidigare inlägg i länken nedan.

http://sparaklokt.blogspot.se/search/label/L%C3%A4genhetsvinst

Vad tror ni själva om bostadspriserna, kommer det en bostadskrasch?

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Har nyligen sålt min bostad för att flytta till hyres. 
Passade på att prata med min mäklare om priser innan och efter snacket om amorteringskravet kom. Enligt hen så kunde de se en tydlig "hets" som uppstod då folk inte ville tvångsamortera. Snacket bland mäklarna är att priserna kommer att stagnera och på flera ställen falla när och om det implementeras. 

Min bostad hade gått upp med 62% på 2½år och det känns inte riktigt naturligt för mig med en sådan ökning, så jag tror beslutet med hyresrätt är rätt. Tror dock att om amorteringskravet kommer så kommer det att bli som mäklarna sa fast i storstadsregioner. 

trader3000's picture
215
216
64
0
trader3000

Inflyttningstakten är för hög till Stockholm och det ackumulerade underskottet är för stort. Vi har dessutom jobbiga och långdragna detaljplane och bygglovsprocesser vilket gör att det blir svårt att bygga bort bostadsbristen.

Jag tror precis som politikerna förutspår att befolkningstillväxten kommer fortsätta att vara stark. Stockholm är väldigt framstående i många attraktiva framtidsbrancher, attrationskraften och utbudet har vuxit enormt och staden ger mycket större möjligheter än dem andra städerna i Sverige vilket kommer göra urbaniseringen ännu starkare.

Jag tror att politkerna kommer att lyckas med en åtgärd likt amorteringskravet och kyla ner marknaden men jag tror inte att det blir någon krasch.

Jag varnar dock för nyproducerade brfer utanför tullarna med hög belåning i föreningen, där kommer det bli dubbla smällar när räntorna går upp.

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

Varför bygger man inte mer på höjden i Sverige/Stockholm? Handlar det om krångliga bygglagar eller VILL man helt enkelt inte förstöra stockholms "charmiga" miljö?

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Jag tror på bostadskrasch, eller åtminstone en nedgång i bostadspriser. För mig så kostar en bostadsrätt (lån + avgift) här i Uppsala mer än min hyra vid en ränta på över 2 %. Om man jämför med dyrare hyreslägenheter så är gränsen vid ca 3,5 %. Då har jag räknat med ränteavdrag och på det tillkommer amorteringar. Oavsett om vi kommer att få låg ränta (3-4 % bolåneränta) framöver eller normal ränta (5-6 % bolåneränta) så kommer det att bli dyrare att ha en bostadsrätt jmf med hyresrätt. Och detta gäller i Uppsala där det byggs ordentligt och man kan komma till en åker 3 km från stadskärnan i alla väderstreck. Har skrivit lite om det på min blogg och oavsett hur jag räknar på det så kommer jag inte fram till att det är en bra investering.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

"Rätt bra gjort att göra väldigt många svenskar rika på att bara skaffa något så primärt som bostad. Nu har ju väldigt många fått väääääldigt mycket mer pengar att spendera." -Valfri politiker

Didrikfinans's picture
86
162
41
0
Didrikfinans

Jag tror möjligtvis inte på en krasch men på en nedgång.

Tror man kommer göra något åt prisutvecklingen snart. Antagligen en kombination av att bankerna självmant stramar åt utlåningen för att förekomma politikerna men även politiska förändringar som amorteringskrav samt möjligtvis sänkt ränteavdrag.

Det borde påverka priserna på sikt. Att de stabiliseras ett tag och sedan rör sig nedåt. Vi som redan gjort fina vinster i den här marknaden kommer möjligtvis hålla uppe priserna ett tag men sedan borde de vika sig lite. 

Men vad vet jag. Sålde min centralt belägna bostadsrätt för dubbla priset efter att ha ägt den i 4 år nyligen. Helt galet.

Mercury's picture
3
1
2
0
Mercury

Har väldigt svårt och se att det finns utrymme för större uppgångar inom den närmaste framtiden. Många påstår att priserna inte kan gå ner pga bostadsbristen men det fanns en sådan redan när marknaden kraschade i början på 90-talet. Det som drivit priserna är tillgången på billiga krediter och ett amorteringskrav kommer antagligen att kyla av marknaden. Men för en större nergång krävs en trigger vilket högst sannolikt sammanfaller med en ny finaskris och tillhörande börskrasch.

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Tror det kommer gå upp lite till faktiskt, sen tror (och hoppas) jag på en sättning. Ser inte hur det ska kunna gå ned med denna inflyttningstakt, och jag ser heller inte hur det ska gå ned utan att räntorna höjs (rejält), och det tror jag ändå inte att någon vill så räntorna lär fortsätta vara låga.

(Stockholm)

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Teori 20020305479 i ämnet. :)

Det byggs som bara den ute i landet nu. Prognostiseringen av behovet är under all kritik. Så vad som kommer att trigga det hela? bullwhip-effekten! Flera städer bygger upp flertalet stora nya fastigheter i gigantiska nya kvarter. Så när amorteringskravet kommer kommer marknadspriserna att stanna av, men kraschen kommer inte förrens det står 100-tals lediga bostäder i varje stad som ingen vill ha. Då börjar prispressen!

Amorteringskrav = kylning och lite back
För mycket nyproducerat = trigger till krasch.

sebel's picture
2
1
0
0
sebel

Under kraschen på 90-talet fanns det bostadsrätter i Stockholms innerstad som ingen ville köpa.

Sedan dess har priserna stigit kraftigt och därmed är fallhöjden ännu större idag. Det kommer att bli tufft för många när priserna på bostadsrätterna i Stockholm kommer att falla. Inte fråga om utan när!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (16)

Taggar