Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
573
Följare
46
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lite nya köp Ratos och Nordea

Köpt lite nya köp av Ratos 47,80 och Nordea 79,60, förvisso stiger de en del idag. Köpen gjordes till större delen via Superlån. Nu i efterhand borde jag ha köpt det igår. Nordea är en av mina favoriter och handlas strax under P/E-tal 10 med en hög direktavkastning, där tar jag rygg på Simon Blecher. Jag har börjat snegla mer på en Norsk bank nämligen DnB, som är ännu lägre värderad än Nordea. Sen ska vi inte tala om Kanadensiska Banker, som jag redan äger. Nordea ger mig möjligheten att låna ännu mer via Superlånet så jag tar in den parametern också när jag gör mina köp. Jag har satt upp en gräns på att max låna 15% av mina "Superlån" innehav. Mer om hur jag tänker med Superlånet kommer jag skriva ett eget inlägg om.

Taggar (blogg): 
nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Satt och räknade på Nordea. 
Jag kollade historiken för Nordea och gjorde två analyser, en positiv som baseras på hur Nordea har presterat de 3 senaste åren som har varit de bästa samt den negativa baseras på 7års sittet. 

Samma avkastningskrav för båda 8%
Framtida PE 10,4
Horisont: 5år

3år:
Omsättningstillväxt: 3%
Vinstmarginal 33%
Utdelning/Vinst 67%
Beräknat värde: 91,47kr

7år:
Omsättningstillväxt: 1,2%
Vinstmarginal 30%
Utdelning/Vinst 30,4%
Beräknat värde: 64,56kr

Så ser vi till bara de tre senaste åren för Nordea så är det ett bra kap med en rätt fin marginal. Dock så funderar jag på vi ser att trenden i den minskade omsättningen fortsätter så kanske det inte är så bra framöver samt kommer det bli straff eller liknande för panama-skandalen. Vad tror ni? Samt ser ni några risker? Hur tänkte du?
 

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Lite väl högt avkastningskrav iofs. :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1371
65
0
Fantastiska Far...

Sneglar lite på Ratos jag me..skulle kunna tänka mig att öka på de här nivåerna när månadens pengar blir tillgängliga (nästa vecka). 

Sparaklokt's picture
212
576
46
0
Sparaklokt

Jag har följt Nordea ett tag och om jag inte misstar mig så är den lägst värderad av de övriga 3 bankerna. Jag äger även Industrivärden och där finns ju Handelsbanken indirekt. Kvarstår SEB och Swedbank. SEB kan jag äga via Investor. Så Nordea föll ganska naturligt för mig och jag köper på mig allteftersom. Banker känns attraktiva när de är under P/E talet 10 och just Nordea har på senare år börjat ge högre utdelning. Den sämre utvecklingen som du skrivit om ovan kan bero på de låga räntorna, så länge de inte sänker utdelningen just nu ser jag mig själv som en vinnare med dryga 7% varje år!

 

Sparaklokt's picture
212
576
46
0
Sparaklokt

Jo köpte på mig utan att ens kolla in Ratos siffror. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (15)

Taggar