Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
600
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Min pensionsprognos 31 000 kr / mån

 

På pensionsportalen Minpension kan man se hela sin pension och göra pensionsprognoser. Det är en neutral och oberoende webbportal som är kostnadsfri. Ibland brukar jag logga in där och göra en pensionsprognos för nyfikenhetens skull och se vad jag kan få om jag väljer att gå i pension när jag är 65 år. Målet är ju såklart att inte hamna så långt i åldern, utan kunna ta sig ur ekorrhjulet mycket tidigare....

 

Så här ser min prognos ut.

Hur ser er prognos ut?

 

 

 

Wrapp - tanka ner och få 100 kr att äta på valfri restaurang.
Mat.se - handla mat och få 170 kr i rabatt.

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
MikaelJones (ej registrerad)

Ligger på ungefär samma vilket jag idag skulle tycka är helg OK. Frågan är bara hur långt man kommer på 31k om ca 30 år, vad kostartill exempel mat och el då?!

Anonymous's picture
Pensionsprognos (ej registrerad)

Jag tycker mig ha läst att prognosen är uttryckt i dagens (2017) penningvärde. Ni får gärna rätta mig om jag läst fel. Att MikaelJones får 31 000 kr/månad i pension om 30 år ska alltså tolkas som att han vid pensionering får en summa per månad (som enligt prognosens antaganden om inflation med mera) motsvarar 31 000 kr/månad idag.

Om 30 år kan du alltså, hypotetiskt, få ut 31 000 * 1,02^30 = 56 000 kr/månad. År två efter pensionering kommer den allmänna pensionen räknas upp med något slags index och din tjänstepension har förhopppningsvis växt på börsen, så att den reala penningmängden du får ut förblir den samma.

Observera också att det är pensionen före skatt, hur mycket man faktiskt får i handen beror på vilka skattesatser som råder om 30 år.

Summa summarum, pensionsprognosen blir mer och mer precis ju närmare pension individen kommer.

Anonymous's picture
Pensionsprognos (ej registrerad)

Om vi vänder på mitt påstående. Vad skulle det innebära om pensionsprognosen fakstiskt är uttryckt i löpande priser istället för fasta?

Jo, då kommer 31 000 kr om 30 år att ha en köpkraft som motsvarar 31 000 /1,02^30 = 17 000 kr/månad, år 2017. Beroende på hur din livssituation ser ut idag är det kanske en bra pension, vad vet jag. Samtidigt kommer nog många som gör pensionsprognosen känna sig lite förvirrade, de allra flesta är inte bekanta med inflation och antar nog därför att det som syns på skärmen (31 000 kr) idag skulle räcka till ganska mycket mellanmjölk på ICA och att pensionen kommer räcka till lika mycket mellanmjölk vid pensionering, om 30 år. Här är mellanmjölk min metafor för köpkraft.

Det känns rimligt att pensionsprognosen har diskonterat pensionsinbetalningarna till något som en människa år 2017 kan relatera till.

Anonymous's picture
MikaelJones (ej registrerad)

För den allmäna pensionen kan jag tänka mig det är så, men för tjänstepensionen har jag svårtt att tänka mig det är så, menar, ska de

plötsligt

magiskt mata in några hundra tusen

till på ditt tjänstepensionskonto dagen du går i pension? Icke troligt. Står det du har 500.000 så är det 500.000 obereonde år. Sen får man ju hoppas ena avkastning är ett par % per år.

PerPenning's picture
259
642
53
0
PerPenning

När det gäller tjänstepensionen så får man helt enkelt se till att den avkastar bättre än inflationen - inte så svårt. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (35)

Taggar