Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
600
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Min skuldkvot

Jag tänkte redovisa månad för månad hur stor min "skuldkvot" är. Det jag har baserat min uträkning är på;

  1. Lägenhetens nuvarande marknadsvärde
  2. Mitt aktiekapital, sparmedel
  3. Bostadslån
  4. CSN - lån

Min lägenhet har ökat väldigt mycket i värde så om jag skulle sälja den idag så skulle jag få betala vinst skatt och den är inräknat och tas bort som tillgång. Jag har inga kreditlån, bil lån eller privat lån. Enbart bostadslån och CSN lån.

Skuldkvot = Lån / Tillgångar =  55,7%

Min skuldkvot är runt 55,7%, till nästa inlägg kommer jag att redovisa exakta talet. Med andra ord så äger jag 44,3% av mina tillgångar med eget kapital som består av lägenhet och aktiekapital. Ganska intressant på hur det här kommer utveckla sig i framtiden, men inser att det är på tok för mycket belånat.

Frågan är om jag egentligen ska sälja en del och betala av på lånet.

 

Taggar (blogg): 
zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Tycker inte det låter så högt!

Sparaklokt's picture
212
600
45
0
Sparaklokt

Jasså :). Då är det väl bra kanske. Många som följer mig på twitter har mycket mycket lägre och vissa har ju nästan 0%.

Sparaförlivet's picture
149
177
16
0
Sparaförlivet

Tycker inte att det låter alls högt!

Bluewater's picture
32
51
3
0
Bluewater

Tror själv att det inte är direkt något att lägga stor energi på för stunden. Det varierar så över tid och vilka behov vi behöver lösa över tid. Några exempel  aspekter som påverkar detta:

Exempelvis vår ålder. Hur länge vi har hunnit tjäna penagr i livet efter studier. har vi investerat i utbildningen. Den första skuld jag betalade av efter mina studier var det lilla jag hade hos CSN. Varför tyckte alla som talade om billiga lån? Jo för att det var en investering i utbildning och den ska ju kunna betala tillbaka sin kostnad, eller? För mig ganska självklart.

Generellt skulle jag alldrig våga se en skuldkvot som förmögenhet. En förmögenhet är alltid positiv, ni fattar? Annars är det ju någon annan som äger. Vill verkligen höja ett varningens finger för detta tankesätt, det är faktiskt då vi är en del av skuldbubblan.

Ponera att värdet på värdepapper sjunker 20% och värdet på bostäder lika mycket. Låter som ett orimligt scenario, men det har hänt förr. Ja det har faktiskt dippat värre än så  historien. Det är alltså ingen omöjlighet att ens en positiv förmögenhet förvandlas i en negativ framöver. Sorgligt men sant.

Det bästa vi kan göra är helt enkelt att köpa det som krävs och försöka att varje månad bränna lite mindre än de inkoster som kommer in. När vi sedan har en stadig buffert så är det bara att förtsätta spara, investera, och hoppas att vi alla snart uppnår minst en balanserad nolla i skuldkvot.

Så om 56% skuldkvot är mycket beror nog kanske mest på din privata situation och framtida intjäning.

Sparaklokt's picture
212
600
45
0
Sparaklokt

Mycket bra påståenden och kloka ord av dig Bluewater!

Så klart strävar jag efter att ha en skuldkvot som är lika med noll, men sanningen är den att det har lönat sig att ha en del lån. Jag skulle exempelvis inte kunnat köpa den lägenhet jag har om jag inte tog lån,  men att låna och bara låna ännu mer hela tiden är ett väldigt stort varningstecken och ekonomin kan bli påfrestande för många av oss. Jag tror att vi som är i det här forumet är såpass klipska att det inte tar lika stor skada på oss som övriga i samhället.

Bluewater's picture
32
51
3
0
Bluewater

Var inte min mening att framstå som en besserwisser, hoppas gårdagens inlägg inte framstod så. Jag vill bara passa på att berätta att jag själv satte höga mål relativt tidigt. Faktum var att jag överträffade dessa med råge! På pappret var jag riktigt rik redan i 30 års åldern.  Jag har tidigare nämnt detta och det är inte för att ta glädjen från någon som befinner sig i tjurrus. Miljonerna blev inte realiserade, därav har jag kanske idag en mer defensiv inställning. Jag är övertygad om att detta tyvärr händer andra just nu. Hetska toner mot förlusterna hörs redan i olika forum, och vad egentligen hänt? En pyttefnaskliten korrektur på 20 %. Men den kan göra tillräckligt ont, exempelvis om belåning är hög. Tyvärr är det ofta de lite yngre som inte varit med om större sättningar som tar störst förluster. Det är efter år av stigande marknad tyvärr lätt att glömma av att investeringar i tillgångar faktiskt kan leda till just förluster. Uppsidan när allt går finfint är svårare att sia om. En aktie kan lätt gå +500%. På nedsidan är förlusten oftast max 100.

Vi hörs!

 

  

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (35)

Taggar