Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
600
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Sharpekvoten - en förklaring

 

Sharpekvoten är framtaget av nobelpristagaren William Sharpe och mäter riskjusterad avkastning, ju högre kvoten är desto bättre riskjusterad avkastning har dina placeringar.

 

Alla placerare vill uppnå så hög avkastning per tagen risk som möjligt. Jag ska försöka att förklara genom att bryta ner en portfölj till en enda aktie.

 

Castellum min favoritaktie är ett fastighetsbolag, som många känner till och Fingerprints som utvecklar, låter producera och saluför komponenter och teknik för fingertrycksautentisering för främst smartphones, surfplattor, små persondatorer och smarta kort. 

 

Om en placerare köper Fingerprints istället för Castellum tar han en betydlig större risk och vill därmed ha en bättre avkastning. Antag att Fingerprints har gett en avkastning på 12% och Castellum 10% på ett år, så har den investeraren som valt Castellum högre Sharpekvot än om han hade valt Fingerprints. Bara för att själva avkastningen gett bättre resultat innebär inte det att man har en bra riskjusterad avkastning, det kan vara så att avkastningen är egentligen för låg mot den risk man tagit.

 

Om vi lägger till en ränte/obligationsfond i vårt antagande, där fonden gett en avkastning på 9% under samma period så kommer fonden ha den bästa Sharpekvoten bland dessa 3 val. Den har gett bäst avkastning i förhållande till den risk man tagit....

 

Min Sharpekvot ligger på 2,77 för mina konton. Vad har ni för kvot??

 

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (35)

Taggar