Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
512
Följare
46
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed
7 timmar

Månadsrapport Oktober + 3 317 kr

 

Här kommer en sen månadsrapport över mina konton från Oktober och till skillnad från September så var inte avkastningen 5 siffrig den här gången. Förra månaden hade jag en avkastning på 51 728 kr och en sharpekvot på 1,94, där har jag i alla fall gjort en förbättring på.

 

Sharpekvot visar hur bra du investerar jämfört med den risk du tar. Har läst någonstans att det är bra om du har över 2 åtminstone.

 

 

Utvecklingen av mina konton (ovan bild) sen 2016 visar att jag är snäppet bättre än SIX index. I grafen finns även min bolåneportfölj som just nu är rena ränte/obligationsfonder, så därför är jag inte fullinvesterad eftersom det är bolån.

Jag fortsätter mitt mål med att sänka mina köp/sälj som medför höga transaktions och spreadkostnader. Under månaden fick jag in 563 kr i utdelningar. Kan även nämna att jag köpte in AT&T för ungefär 4000 kr idag.

 

Kolla även in bloggaren Kronan Till Miljonens utdelningar, en blogg som jag gillar att läsa.

 

 

Taggar (blogg): 
3 dagar

Bravida tillväxt 14,7%

 

 

Bravida är mitt största innehav och igår skrev Placera en aktieanalys, som var läsvärd ifrån min synvinkel. Även om byggandet i Norden avtar så kommer Bravida få in intäkter i form av service och underhåll. Installations biten däremot kommer ju sjunka. 

 

Bravida har också fördelen av att se signaler från fastighets konjunkturen i tid då Bravidas tjänster kommer in i mellan- eller slutfasen av en Installation på fastigheter. De har då tid att effektivisera kostnader till skillnad på fokusen idag, som ligger mest på att förvärva andra bolag.

När det gäller värderingen idag så ligger P/E på 15,1 och tillväxten på 14,7% för det här året.

 

Är aktien billig? 

 

Jag har tankat på mig en del då kursen legat under 60 kr och försöker att inte göra det längre. Andelen Bravida är på höga 18,4%. I min mening är den varken dyr eller billig och äger man inte aktien bör man i alla fall räkna på siffrorna. PEG-talet för i år är runt 1 och jag tror att Peter Lynch skulle gillat det.

Andra analyser av Bravida;

 

 

Taggar (blogg): 
4 dagar

Utdelning från H&M 3 798 kr

 

Jag kommer att snart få en utdelning från H&M på drygt 3 798 kr och funderar på vad jag ska handla för dem. Jag vet definitivt vilka innehav som jag inte kommer fylla på mer är Bravida, H&M, Castellum och andra fastighets innehav.

 

När det gäller H&M så har jag redan en stor andel där och de samma gäller Bravida + Fastighetsaktier. Just nu ligger jag tungt i fastighetsbranschen och även om Bravida inte är någon fastighetsaktie så ligger den väldigt nära den branschen.

 

Det jag funderar på är att köpa på mig mer är något Kanadensisk innehav som jag redan äger. Enbridge Fund Income, Domtar Corp eller Corus Entertainment. Min egna småskaliga Kanadensiska Fond.  Det kan också bli AT&T, som jag har haft på bevakning ett bra tag nu. 

 

Just nu gäller det att vara fullinvesterad och återinvestera utdelningen. I bolåneportföljen har jag bara Obligationsfonder. 

 

 

Taggar (blogg): 
5 dagar

Dividend Champion Intrum Yield 7,21%

 

Fortsätter att uppdatera min så kallade Swedish Dividend Champions och nästa bolag är Intrum Justitia där jag har en väldigt liten post, mindre än 5% av portföljen. Under perioden 2008-2016 har bolaget höjt utdelning varje år, senaste höjningen var en utdelningstillväxt på 9%.

Under perioden 2007-2016;

Highest Yield 7,21%
Lowest Yield  2,66%

Highest P/E 19,47
Lowest  P/E  9,40

Dagens Yield baserat på 2016 EPS 3,19%

 

 

 

Övriga Dividend Champions i världen.  I länken bredvid hittar du hemsidor till nedanstående Champions.

 • US Dividend Champions 
 • Canadian Dividend Allstar
 • UK Dividend Champions
 • German Dividend Aristocrats
 • Euro Dividend Allstar
 • Australian Dividends
 •  
Taggar (blogg): 
5 dagar

Dividend Champion Handelsbanken Yield 9,54 %

Dividend Champions listan är nu uppdaterad med Handelsbanken.

Mellan 2006 - 2016 har Handelsbanken höjt utdelning 8 ggr och sänkt den 2 ggr. Nu senast sänktes den, men har varit en stabil utdelare senaste 10 åren. Den högsta direktavkastningen under perioden har legat på 9,54% under 2009.

 

Mellan 2006-2016;

Highest Yield 9,54%
Lowest Yield  3,43%
 

Highest P/E   16,45
Lowest P/E      5,11

Yield idag       4,21%

 

 

 

Övriga Dividend Champions i världen.  I länken bredvid hittar du hemsidor till nedanstående Champions.

 • US Dividend Champions 
 • Canadian Dividend Allstar
 • UK Dividend Champions
 • German Dividend Aristocrats
 • Euro Dividend Allstar
 • Australian Dividends
 •  
Taggar (blogg): 
10 november

Köpt nya vinterdäck #Sparadkrona 4500 kr

 

Vid nybilsköpet så erbjöd Nissan mig nya vinterdäck med stålfälgar för 12 000 kr, jag köpte nedanstående för 7 500 kr. #sparadkrona på  4 500 kr. Det lönar sig verkligen att lägga ner lite tid och leta efter bra priser. Min timpenning var väl runt  4 500 då det tog mig ungefär 1h att hitta däcken.

Jag köpte dem hos däckvaruhusetmen kollade och jämförde med bythjul, euromaster och svenska gummihuset. Surfa in på sidorna om det är så att ni vill hitta billiga vinterdäck eller billiga sommardäck.

 

 

*Inlägget innehåller affiliates länkar.

 

Taggar (blogg): 
9 november

Utdelningar totalt 32 586 kr

 

Snart är utdelningsåret 2017 slut och dags att summera Oktober månads utdelningar, som jag fått från Kanadensiska, Amerikanska och Svenska innehav. I Oktober fick jag totalt 563 kr och totalt för året är jag uppe på 32 586 kr.

 

OKTOBER

Wallenstam               12 kr
Husqvarna                 18 kr
Enbridge Inc Fund  133 kr
Domtar Corp            235 kr
Realty Inc                   85 kr
Corus Enter.            110 kr
-------------------------
Totalt                          593 kr    

 

 

Jag tror inte att jag kommer att nå mitt mål som var satt till 44 148 kr utan det kommer nog hamna runt 38 000 kr. Jag räknar även ut min månadsvisa utdelning på rullande 12 månader och där får jag enligt diagrammet 2 948 kr per månad.

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
9 november

Bolåneportföljen 550 427 kr

 

 • Portföljvärdet: 550 427 kr
 • Bolån:               501 850 kr

 

 

Resultatet månad för månad kan ni se ovan. Det gick dåligt under drygt 1 år och efter det har det stigit kontinuerligt. 

 

 

Tanken och strategin den närmaste framtiden är att ligga still i de Obligations/räntefonder, som jag har för tillfället. Jag har bundit räntan på 1,29% till 2019 januari.

Portföljinnehaven idag;

 

 

Se mitt allra första inlägg om portföljen.  Nedan finner ni flera länkar.

 

Alla inlägg
Summering 2015
Summering 2016
Utökar Bolån med 330 000 kr

 

 

Taggar (blogg): 
6 november

Vinnaren av boken "Miljonär innan 30" är....

 

Vinnaren av boken "Miljonär innan 30" är Twitter användaren @Elpisch, som både Retweetade min tweet om utlottning och följer mig på Twitter. Jag kommer inom närmaste tiden att lotta ut fler böcker, så om du vill vara med på utlottningen kan du följa mig på Twitter där jag heter @sparaklokt.

 

 

 

Taggar (blogg): 
5 november

Bokrecension "Miljonär Innan 30"......

 

Jag har läst ett antal böcker inom så blir du "Miljonär och ekonomiskt oberoende" mm. Haft tanken och skriva bokrecensioner om detta, men inte kommit till skott riktigt. Den är skriven av bloggaren "Miljonär innan 30" och vad jag har förstått så har han sålt en väldigt massa böcker och tjänat en del på det. 

 

Boken vänder sig och passar både nybörjare och lite mer erfarna investerare/sparare. Jag själv hoppade över flera av bokens kapitel och var inte så imponerad av boken. Det mesta om honom kände jag redan till via bloggen. För min del känner jag att det var bortkastade pengar. 

 

Den som verkligen vill ta sitt sparande eller rättare sagt snålande till en extrem hög nivå så finns det många bra tips i boken, såsom äta nudlar på tjänsteresa med jobbet och leta burkar i källaren mm. Du som inte läst hans blogg och nyfiken på hur långt man kan komma genom att snåla lär gilla boken. 

 

Han har ju liksom lyckats bra med sin envisa målmedvetenhet vad gäller sparande och det skall han ha eloge för och även byggt upp en skara läsare som köpt boken. 

 

Topp 3 punkter som jag tyckte var bra är;

 • Hans envisa målmedvetenhet och i sitt val av sin egna unika väg.
 • Extrema spartips som tar dig till nivåer som du nog inte kommer att kopiera.
 • Lättlästa språkbruket

 

Boken får en 4 på en skala av 10 från mig. 

 

Ni som följer mig på twitter har nog sett att jag lottar ut den här boken och har chans till att vinna den om ni följer mig på Twitter och Retweetar min tweet om utlottningen.​

 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (177)
Nov (11)

Taggar