Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
555
Följare
46
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 januari

Mina mål och tankar om 2018.

Till att börja med vill jag kortfattat summera det här årets investeringsår och det är med en liten gnutta av besvikelse. Min största besvikelse och nederlag för portföljen är mitt STORA innehav i H&M.

 

En stor lärdom från året är att en fallande tillväxt/lönsamhet är ett stort varningstecken och att aldrig ha en för stor andel i ett och samma bolag. Leta efter bolag med vinsttillväxt, som resulterar i en högre utdelningstillväxt.

 

Sätt till en parameter där hög soliditet med relativ låg värdering när det gäller P/E , P/B och dess andra varianter så ligger man bra till med sina investeringar. 

 

Mina mätbara mål för 2018 blir;

Utdelningstillväxt på 8%  ( 40 626 kr )
Förvaltningskostnad på 0,25%

 

Kontinuerligt återinvestera utdelningar och nyinsättningar i bolag med stabil utdelningstillväxt, hög soliditet och relativ låg värdering. 

 

 

Taggar (blogg): 
30 december 2017

Summering av året del 3; Mina totala utdelningar 37 617 kr

 

Utdelningar för året nådde tyvärr inte målet, men är ändå nöjd med tillväxten på 5,8% och rent historisk är det den sämsta tillväxten sedan första registrering av min utdelningsdata.

 

2013 . 10 392 kr 
2014.   23 652 kr tillväxt 127%
2015.   30 735 kr tillväxt  30%
2016.   35 554 kr tillväxt 15,7%
2017.   37 617 kr tillväxt 5,80%

 

Målet på runt 25% tillväxt var helt enkelt ganska omöjlig att nå och till nästa år sätter jag ett lite mer realistiskt mål. Mer om det i nästa inlägg. 

Utdelningssnittet per månad rullande årsvis ligger nu på stabila 3139 kr/månad.

Förvaltningskostnaden för helåret hamnade på allt för höga 0,55% och här har jag fortfarande mycket att jobba på.

Min sparkvot har jag inte haft koll på, men det har däremot en bloggkollega som jag följer haft, nämligen KronanTillMiljonen.

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
30 december 2017

Summering av året del 2; Mina 3 bästa köp

 

I mitt tidigare inlägg redovisade jag mina 3 sämsta köp under året och nu vill jag att mina 3 bästa köp framträder i rampljuset. Då har jag tagit ut en blandning på procentuell vinst och även den sammanlagda beloppet i vinst.

 

Bitcoin en outstander, som jag aldrig skulle trott att det skulle bli en investering från min sida. Gjorde en exit på dryga 300% avkastning och har lite kvar på ett värde av 5000 kr.

 

 

Domtar Corporation ett bolag som inhandlades på ett lågt P/B tal

 

 

Intrum Justitia en svensk Dividend Champion

 

 

Taggar (blogg): 
26 december 2017

Summering av året del 1; Mina 3 sämsta Köp under året

 

Snart är året slut och det är även mina köp/sälj hoppas jag. Jag har delat upp min summering i år i olika delar; mina 3 sämsta Köp, mina 3 bästa Köp, mina utdelningar och förvaltningskostnad, Tankar om 2018 och mina mål för det.

 

Då så, dags att redovisa mina 3 sämsta köp under året. Då har jag tagit ut en blandning mellan procentuell förlust och även den sammanlagda förlusten.

 

 1. Hennes&Mauritz har blivit en flopp och sänkt portföljen totalt i år. Mitt största misstag med innehavet var att jag köpte för mycket.

 

 

2. På andra plats kommer Bravida och där förlusten ligger på 7450 kr just nu. Är väldigt säker på att Bravida kommer repa sig under 2018.

 

 

3. Corus Entertainment, ett kanadensisk bolag. Där jag utgick mycket på P/B talet även fast det hade stor Goodwill post.

 

I nästa inlägg kommer mina bästa köp. En som också summerar för året med dem bästa uppesittarkväll avsnitten är bloggaren Aktiepapppa, kolla in hans inlägg.

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar