Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
555
Följare
46
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 december 2017

Compound Annual Growth Rate Castellum 10,7%.

 

Compound Annual Growth Rate för Castellum de senaste 3 åren, när det gäller utdelningstillväxten har varit 10,7%. Vad är egentligen CAGR?  Det är ett sätt att beräkna genomsnittstillväxten per år och enklaste sättet att göra det är via en kalkylator. 

 

Stefan Thelenius har gjort en egen kalkylator, så där kan ni själv räkna ut CAGR för er depå eller ett visst mått som vinsttillväxten. Jag har i alla fall i min lista över Bästa Utdelningsaktier räknat ut detta. Det ger en väldigt bra bild över företagens tillväxt när det gäller utdelningen, som jag är mest intresserad av.

 

Här är en del av listan och det gäller CAGR  utdelningstillväxten/år om de 3 senaste åren tas med i beräkningen;

Vitec                22,1%
Wallenstam   19,4%
Intrum J         16,1%
Aarhus K       13,6%
Castellum     10,7%
Wihlborg        10,6%
Atrium Lj        9,00%
Hufvuds          6,27%

 

Man får en väldigt bra överblick när man jämför olika bolag på det här sättet. Kolla gärna själva på listan.

 

Taggar (blogg): 
17 maj 2017

Köpmatris Castellum 116 444 Kr

 

Vid köp av Castellum har jag gjort en egen köp matris se tidigare inlägg. En av mina läsare ställde en fråga till mig via Twitter, samtidigt som jag skriver inlägget tänkte jag besvara honom. Se även en bloggkollegas inlägg.

 

Värdet av mina Castellum aktier är nu uppe i 116 444 kr, där min köpmatris hjälpt mig mycket vid mina köp.

 

För att kunna räkna ut matrisen behöver jag förvaltningsresultatet senaste fyra kvartalen. Det riskfria sparkontot, väljer då SBAB's sparkonto. Detta för att få med en parameter som följer Stibor räntan. Jag vill ju ha en avkastning, som är tillräcklig över riskfria räntan. Förvaltningsresultatet får jag ut via kvartalsrapporten.

 

Uträkningen =

(Förvaltningresultatet / Aktiepriset)*100 + (Rörliga Sparkontot SBAB / 2)

(8,93 / 127 ) * 100 + ( 0,7% / 2) = 7,031% + 0,35% = 7,38 % just idag.

(8,8 / 118 ) * 100 + ( 0,7% / 2) = 7,458% + 0,35% = 7,807 %  uträkning från 14 Mars

 

 

 • Stark köpsignal     8,25%     
 • Köpsignal               8,05%     
 • Svag köpsignal      7,75%     
 • Avvakta                   7,55%     
 • Säljtankar               6,55%    

 

Idag = 7,38 % ----------> AVVAKTA

 

 

Inser att jag måste korrigera matrisen en aning. Sparkonto delen ska såklart vara minus och inte plus. Den har inte påverkat matrisen så mycket då den har varit konstant en längre tid. Fixar till nästa inlägg..

 

Taggar (blogg): 
14 mars 2017

Min köpmatris Castellum

 

Jag har gjort en egen köpmatris när det gäller aktien Castellum som nu är mitt 3:e största innehav med totalt 110 566 kr. Bravida har gått om Castellum och tagit andra platsen. När det gäller Castellum så har jag räknat på en köpmatris när jag gör mina köp, se tidigare inlägg. Jag har utvecklat matrisen enligt nedan.

Behöver den totala förvaltningsresultatet senaste fyra kvartalen.
Den riskfria sparkontot, väljer då SBAB's sparkonto. Detta för att få med en 
parameter som följer Stibor räntan. Jag vill ju ha en avkastning, som är 
tillräcklig över riskfria räntan för den risk jag tar. Förvaltningsresultatet för de senaste 4 kvartalen och aktiepriset. 

Uträkningen =

(Förvaltningresultatet / Aktiepriset)*100 + (Rörliga Sparkontot SBAB / 2)

(8,8 / 118 ) * 100 + ( 0,7% / 2) = 7,458% + 0,35% = 7,807 % just idag.

 

 • Stark köpsignal     8,25%     triggas vid kursen 111,4 kr
 • Köpsignal               8,05%     triggas vid kursen 114,3 kr
 • Svag köpsignal      7,75%     triggas vid kursen 118,9 kr
 • Avvakta                   7,55%     triggas vid kursen 122,2 kr
 • Säljtankar               6,55%    triggas  vid kursen 140,8 kr

 

 

Idag = 7,807 % ----------> Svag köpsignal​

 

Se mina små köp senaste månaden. Totala genomsnitt ligger på  109,8 kr, för hela innehavet.

 

Taggar (blogg): 
6 februari 2017

Analys Castellum - Uthyrningsgrad 91,3%

 

Under helgen passade jag på att läsa Castellums bokslutskommuniké, som hade kommit hem via posten. Castellum är en av mina och många andra bloggares favorit aktie. Hela 8,4%  eller runt 110 000 kr av portföljen är investerad i bolaget.

 

Lite bakgrunds info från bokslutet;

"Castellum är ett fastighetsbolag som är nischade mot kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och logistik om 4,3 miljoner kvm. Företaget har 6 000 kontrakt med riskspridning avseende kotnraktsstorlek, geografi, lokal, typ, förfallotid och bransch. Castellums enskilt största kontrakt står för ca 2% av de totala hyresintäkterna."

"2016 gjordes omfattande försäljningar och det här kommer att dämpa tillväxten i förvaltningsresultatet under 2017.  Generellt har hyresmarknaden varit stark med hög efterfrågan på de flesta Castellums delmarknader. På ett fåtal marknader börjar kontorsytor bli en bristvara till följd av för låg nyproduktion, stark tillväxt och därmed fortsatt stark arbetsmarknad. Den genomsnittliga ekonomiska uthyrningsgraden uppgick till  91,3%"

 

Jag försöker att lära mig mer om att värdera fastighetsaktier och intresset för just fastigheter har ökat otroligt mycket hos mig på sistone. När det gäller Castellum så är det ett stabilt och välskött bolag, men det gäller att göra rätta avvägningar vid köpen och analysera det då det kan betyda flera procentenheter i avkastning. På bilden nedan kan ni se mina köp/sälj. 

 

 

 

Avkastning för de antal Castellum, som jag har just nu ligger på: 12,4%. Sedan har jag fått totalt 3170 kr i utdelning under 2 perioder.

 

 

 

Jag var sen i min upptäckt av denna utdelningsmaskin tyvärr, men ser framemot utdelningshöjningar i framtiden. Ovan kan ni se mina köp/sälj. Jag var med vid emissionen och köpte så mycket som portföljen vart tilldelad och dem syns inte i grafen. 

 

 

I rubriken skrev jag Uthyrningsgrad 91,3%, det är just denna grad, som Castellum hade förra året. Det totala hyresvärdet för under året outhyrda ytor uppgick på årsbasis till 550 Mkr. Om man tittar på den historiska genomsnittliga uthyrningsgraden har den legat på 89,07% de senaste 9 åren. Det är en fin uppåtgående trend och jag har svårt att tro på att Castellum bibehåller kurvan eller till och med förbättrar detta.

 

I samband med dessa nyckeltal och de stora försäljningarna under 2016 kommer nog inte förvaltningsresultatet att ha den tillväxt som vi aktieägare hoppas på i Q1 och Q2. Castellum skall årligen nettoinvestera för minst 5% av fastighetsvärdet, motsvarande 3,5 miljarder kr. Det är bara hoppas på att företaget gör en lika god förvärv som gjordes med Norrporten, finns mycket pengar i kassan för det. Efter det kan vi nog räkna med en tillväxt.

 

Den för Castellum viktiga Stibor räntan (3 mån) rörde sig nedåt efter sänkning av repo-räntan i Februari och har sedan dess handlats inom intervallet -0.4% och -0,6%. Stibor räntan är en viktig parameter i Castellums affärsverksamhet eftersom belåningsgraden är 50%. Jag som aktieägare vill ju ha en bra margilan i  avkastning gentemot den riskfria räntan. Ju lägre Stibor räntan är desto mindre kostnader för Castellum och högre förvaltningsresultat med högre utdelning för oss aktieägare. Den genomsnittliga effektiva räntan per den 31 December 2016 var 2,6% för bolaget.

Visste ni om att enbart 49% av aktierna ägs inom Sverige.

En massa nyckeltal och siffror till all ära, men till vilken värdering eller pris är Castellum värd att investera i. Jag tycker inte det räcker med att säga att det är ett bra bokslut, stabil och fint bolag. 

 

Jag räknar på senast 4 kända förvaltningsresultaten från kvartalsrapporterna och det aktuella resultatet just nu är 8,8 kr. Förvaltningsresultatet / Aktiens pris = 8,8 / 123, 10 = 7,15 % just nu.

 

Jag har nedanstående köpmatris, gäller tills Q1 rapporten kommer och förvaltningsresultatet blir känd.

 

Förvaltningsresultatet / aktiepriset  

 • Stark köpsignal     7,9%     triggas vid kursen 111,4 kr
 • Köpsignal               7,7%     triggas vid kursen 114,3 kr
 • Svag köpsignal      7,4%    triggas vid kursen 118,9 kr
 • Avvakta                   7,2%     triggas vid kursen 122,2 kr
 • Säljtankar              6,25%   triggas  vid kursen 140,8 kr

 

Idag 8,8 / 123,10 = 7,15 % ----------> Avvakta

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
19 januari 2017

Ett av mina största innehav Castellum - Utdelningstillväxt 17,6%

Först ut av mina innehav är Castellum, som presenterade bokslutskommuniken idag och vilken höjning med utdelningen som presenterades, nämligen 5 kr mot förra årets justerade 4,25 kr. Så fort jag läste det tänkte jag wow de måste ha gjort ett fantastiskt resultat Q4, men så var inte fallet. Jag räknade på utdelningsandelen som visade sig vara 58% mot 52% så som det brukar vara. Förvaltningsresultatet speglar inte utdelningen, utan företaget har valt att ge ut mer. Nu läste jag även att utdelningen delas upp per halvår istället för helår. Det tycker jag är bara positivt för oss aktieägare och dessutom blir det mindre volatilt med kursen i samband med utdelningar och Castellum får jämnare kassaflöden.

Hur som helst så är jag nöjd och den utdelningstillväxten var väldigt positiv. Nu gäller det att räkna på mina Yield on Cost på Castellum, som ser bra ut. I nuläget när jag känner till förvaltningsresultatet  för Q4 så är Castellum ett bra köp vid 114 kr i rådande börsklimat. Bolaget är mitt andra största innehav i utdelningsportföljen och jag kan tänka mig köpa mer om det sjunker till den nivån. Nu gäller det att räkna på mina Yield on Cost på Castellum, som ser bra ut. Kommer att skriva ett inlägg på mina YoC tal så som jag brukar göra i början av året.

Äger ni några Castellum och vad tycker ni om utdelningen och ledningen val på höjning av utdelningsandelen?

Se mina tidigare inlägg om YoC från min förra blogg eller lite nyare här.

 

Taggar (blogg): 
17 januari 2017

Mina köp/sälj idag. Ökat HM och Castellum

Passade på att öka i både HM och Castellum. Sålde Tele2, Amasten Pref, SCA och Klövern Pref. Det rör sig om hyfsat stora poster, köpte 210st Castellum och 50 st HM. Kommer köpa fler HM inom närmaste dagarna.

Taggar (blogg): 
18 maj 2016

Fortsätter att tanka på med Castellum - största innehav

Fortsätter att sälja av Fastighets preffar och köper Castellum, som nu är det största innehavet i mina portföljer. Köpt Castellum 126,40 , Sålt Amasten Pref 270,50. Fortfarande köpvärd upp till och med 131 kr.  Enligt mina beräkningar kommer utdelning ligga på 5,2 och vid dagens kurs ger det 4,11% i DA. Allt över 4,0% i Castellum är jag nöjd med.

Taggar (blogg): 
13 maj 2016

Sålt lite Hemfosa pref och Köpt Castellum

Sålt Hemfosa 159 kr och Köpt Castellum 126,80 Kr. I dagsläget är Castellum köpvärd enligt min köpmatris upptill 131 Kr och i nuläget där preffen stått still och Castellum sjunkit passade jag på med lite mer köp. Köpmatrisen kommer att ändras så klart tills jag får siffror för Q2.

Taggar (blogg): 
13 april 2016

Castellum kvartalsrapport - köp matris

En av de bolag jag följer mest är Castellum och mitt krav för att köpa bolaget är att få ut minst 4% i direktavkastning. För helåret 2016 räknar jag med en utdelning på 5,2 kr och vid kursen 130 kr blir det exakt 4 %, det innebär att jag inte köper för över 130 kr tills jag fått siffror för kvartalsrapporten. Se matrisen jag har gjort nedan för kurser jag köper för,  vid olika förvaltningsresultat;

 1. 2,1 kr/aktie  ---> 130 kr
 2. 2,2 kr/aktie  ---> 131 kr
 3. 2,3 kr/aktie  ---> 132,5 kr
 4. 2,4 kr/aktie  ---> 136 kr

Jag avvaktar nu förvaltningresultatet för att göra en ny matris.

Taggar (blogg): 
19 februari 2016

Castellum inför Q1

Jag har satt en gräns på vilka nivåer Castellum är köpvärd, för att undvika "dyra" inköp och göra en bättre timing. Jag har gjort några antaganden utifrån förvaltningsresultatet, direktavkastningen och definierade mål som Castellum satt.

Castellum har ett mål på 10% tillvöxt av förvaltningsresultatet och 2015 landade resultatet på 9,35 kr. Jag gör ett antagande på ett resultat om 10 kr (6,95 % tillväxt) för helåret 2016. Just nu innan siffrorna för Q1 anser jag att Castellum är köpvärd för 130 kr. Jag  kommer fram till den kursen för att jag vill få ut en direktavkastning på minst 4% från Castellum och om mitt antagande håller så lär de höja utdelningen till 5,2 kr för helåret 2016 och för kursen 130 kr ger det mig exakt 4%. Jag har laborerat med en matris enligt nedan.

Förvaltningsresultat för Q1 ----> 2,1 kr -----> aktien köpvärd 130 kr

Förvaltningsresultat för Q1 ----> 2,2 kr -----> aktien köpvärd 131,5 kr

Förvaltningsresultat för Q1 ----> 2,3 kr -----> aktien köpvärd 132,5 kr

Förvaltningsresultat för Q1 ----> 2,4 kr -----> aktien köpvärd 136 kr

Dessa siffror är mina egna kriterier för att undvika att köpa dyrt. Jag säljer inte några aktier i Castellum för dagens nivåer utan behåller allt. Vägvalet blir då köpa eller inte köpa och de valet drar jag utifrån ovanstående siffror....

Bilden illustrerar medel-direktavkastningen från respektive år.

Hur tänker du angående Castellum?

 

 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar