Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
555
Följare
46
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed
21 december 2015

Mitt turkiska köp Sabanci Holding -- Yield 1,51%

Jag har följt turkiska bolaget Sabanci Holding ett tag och har nu köpt en större post i det. Tänkte försöka motivera mig till köpet. Direktavkastningen är på ynka 1,51% egentligen är det för lågt för min investeringsstrategi. Eftersom courtage avgiften är såpass högt köpte jag en stor post. Sabanci Holding är ett familjeägt bolag, som äger 61 % av företaget. Det tyder på att familjen investerar sin själ på bolaget och jag har läst på att det är många i familjen som besitter nyckelroller i både styrelsen och ledningen. 

  • Äger 70 olika bolag.
  • Finns i 15 länder
  • 11 av bolagen är listade i Istanbul Stock Exchange
  • 2015 P/E tal 7,1
  • 2016 P/E tal 5,8

 

Politiska läget och just i det geografiska området är inte det bästa, men jag väljer ändå att ta den risken. Turkiska liran har sjunkit en del och det har även Sabanci Holding gjort, så jag köper inte på "toppen" i alla fall. Jag kunde ha köpt en turkisk fond egentligen, men det har ju en förvaltningsavgift på 2% per år. Jag betalade 1,15% i courtage avgift och ju längre jag äger posten, desto billigare kommer köpet vara. Sabanci Holding är som en fond och har en ganska lik utveckling som East Capital Turkietfond, så varför köpa en dyr fond. Ett annat holding bolag jag följt är Koc Holding. Se valutautvecklingen för liran och aktien nedan. 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar