Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
555
Följare
46
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed
28 december 2015

Köper Heimstaden pref - 7,33%

För exakt 2 veckor sedan skrev jag om att testa trada med lite olika preferensaktier dagarna innan utdelningsdag. http://www.tradevenue.se/Sparaklokt/trada-med-preferensaktier

Imorgon handlas Kövern Pref utan utdelning och därför sålde jag innehavet och köpte istället Heimstaden Pref, som handlas utan utdelning 4/1. Tanken är att sälja aktien nu på onsdag och köpa Amasten. 

Sålt Klövern Pref kurs 289 kr, Köpt Heimstaden Pref 273 total courtage ca 140 kr. Vi får se om jag skulle tjänat på att behålla Klövern eller köpa/sälja andra preffar, som jag gjort nu.

Taggar (blogg): 
23 december 2015

Tankat på mer Klövern Pref förra veckan

Det känns bra att ha köpt mer Klövern Pref förra veckan för 278,50 kr . Idag ligger kursen på 286,50 kr, det innebär 2,9%  avkastning på bara några dagar. Det är alltid bra att ha lite extra i depån i form av räntebärande, som man snabbt kan sälja och köpa något billigt för. I det här exemplet köpte jag Klöver Pref och även Akelius Pref. http://www.tradevenue.se/Sparaklokt/s%C3%A5lt-r%C3%A4ntebevis-och-k%C3%B...

Nästa vecka den 28 December är sista dagen för utdelning från Klövern Pref därför förväntar jag mig att kursen går upp minst 2-3 kr till på måndagen. Jag har funderat på att trada med preffar och tänkte sälja Klövern Pref innan utdelning och hoppa på Amasten eller Heimstaden innan deras utdelning.  http://www.tradevenue.se/Sparaklokt/trada-med-preferensaktier

Jag tror att jag kan tjäna några procentenheter på detta och därför har jag även höjt min courtage klass från Mini till Small hos Avanza. http://sparaklokt.blogspot.se/search/label/Courtage

 

 

Taggar (blogg): 
18 december 2015

Sålt räntebevis och köpt preferensaktier - 7,2% i direktavkastning

Fastighets preferens har tagit rejält med stryk senaste veckan och jag passade på att sälja en del räntebevis och köpte både Akeilus Pref och Klövern Pref, som ger runt 7,2% i dagsläget. Har gjort köp/sälj i både ISK och Bolånekontot. Jag förstår mig inte på varför marknaden reagerar som det gör just för fastighetspreferensaktier. Om marknaden anser att bolagen kommer dra in utdelningen framöver kan jag förstå kursnedgången, i annat fall har jag svårt att se andra faktorer. Så länge jag får mina utdelningar och bolagen inte går i konkurs är jag nöjd. Har ni andra några input?

Taggar (blogg): 
14 december 2015

Trada med preferensaktier

Jag har analyserat några fastighets preferensaktier som ger utdelning 4 ggr per år och ligger mellan 6,8-7,3% i DA. Utdelningen tror jag påvekar kurserna rent psykologisk hos investerare/sparare mer än man tror just dagarna innan utdelningen. Tänkte därför att testa om jag kan lyckas tjäna några procentenheter på detta genom att hoppa mellan preferenser. Ovan ser ni en bild på Klövern, Heimstaden och  Amasten. De röda pricken är dagarna som aktien handlas utan utdelning. Jag ska testa mig på att sälja dagen innan utdelningen och hoppa på nästa aktie. Nu äger jag Klövern och dagen innan utd, ska jag sälja den och köpa Amasten och samma där sälja dagen innan och köpa Heimstaden.

Taggar (blogg): 
26 november 2015

Funderingar kring mina preferensaktier

Akelius Pref. Dagens kurs 299 kr ger 6,6% direktavkastning. Inlösen kurs 375 kr till maj 2019, 345 kr till maj 2024 efter det är kursen 330 kr.

Klövern Pref. Dagens kurs 295 kr ger 6,8% direktavkastning. Inlösen kurs 500kr

Hemfosa Pref.  Dagens kurs 160 kr ger 6,3%  direktavkastning. Inlösen kurs 211,25 kr till dec 2019,  195 kr till dec 2024 efter det är kursen 178,75 kr.

Ratos Pref.  Dagens kurs 1857 kr ger 5,4% direktavkastning. Inlösen kurs 2012,5 tom första utdelningen 2017, 1837,5 kr då höjs utdelningen till tot 120 kr per år.

Jag har läst en del bloggare om vad de tycker om preferens aktier. En del har väldigt mycket pref.aktier och en del ratar dessa. Jag tillhör den grupp som gillar preferensaktier och tycker att dessa är bra komplement till vanliga aktier. Många menar att när räntorna börjar gå upp så kommer pref. aktierna att sjunka i värde. Ja det stämmer väldigt bra, men jag som investerare har köpt mina preffar för inlösen kursen och den aktuella utdelningen. Jag tittar inte alls på kursen. Räntan kommer ju även att påverka vanliga aktier, räntan kommer ju dämpa ner även vanliga aktier då räntepapper kontra aktier känns som fördelaktigt vid riskjusterad avkastning. Inlösenkursen ger oss också en "garanti" på att vi inte kan förlora så mycket så länge företaget inte går i konkurs. Den garantin har ju inte vanliga aktier. För mig är preferensaktier en väldigt tilltalande investering. När jag investerar i preffar är inlösenkursen väldigt viktigt för mig.  Jag kommer att behålla mina preffar tills bolaget löser in dem eller om jag anser att jag har bättre alternativ. Så slutsatsen är att räntan kommer påverkar preffar, men de kommer även att påverka vanliga aktier. I dagsläget efter en sådan lång börsuppgång så är en årlig direktavkastning på 6% där volatiliteten inte är så hög som för aktier en bra investering. Jag kommer att behålla mina preffar och om de sjunker så tankar jag på fler när direktavkastningen ligger på runt 8% :).....

Taggar (blogg): 
18 november 2015

Sålde Hemfosa pref och köpte Klövern pref 6,8%

Jag satt och kollade på mina preferens aktier och upptäckte att Klövern Pref har gått ner mer än vad Hemfosa Pref har gjort. Jag räknade på det och i dagsläget så ger Hemfosa Pref 6,1% i direktavkastning medans Klövern Pref ger 6,8%. Jag sålde därför Hemfosa och köpte Klövern Pref utan att jag göra någon analys på företagen, vet inte om det var bra gjort eller inte. 

Sedan tänkte jag om man skulle kunna tjäna en hacka på att sälja efter utdelning och köpa nästa fastighets pref som har nära till utdelning, vad tror ni om det? Jag ska kolla upp det lite närmare i alla fall. Då kan man skifta mellan Klövern, Akelius och Hemfosa. Preferenserna borde ju sjunka med 5kr (Akelius/Klövern) efter att datumet är förbi för utdelning. Hemfosa med 2,5kr. Värt att analysera närmare i alla fall.....

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar