Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
555
Följare
46
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed
30 oktober 2017

Nissan Qashqai Tekna månadskostnad

 

Förra månaden skrev jag om mitt byte av bil, eller rättare sagt att jag lämnade tillbaks min leasing bil, Audi A5 och köpte en Nissan Qashqai för 208 000 kr. 

 

 

Meningen med mina inlägg är att räkna ut min månadskostnad för bilen framöver och verkligen få svart och vitt på vad en helt ny bil kostar. Kan även vara bra för andra att se. De kostnader som tas med är "värdeförlust", försäkring, service, däck mm. Alla kostnader förutom väggtull, parkering, bensin och böter mm.

 

2 månader har nu gått sedan jag köpt bilen och den har kostat mig 1711 kr ( 6 månaders halvförsäkring) och fordonskatt på 1003 kr. Bilen köptes kontant för 208 000 kr inklusive service 3 år. Bilen värderas till 185 000 kr enligt en sida som jag använder mig av och det ska man ju se som en grov uträkning, men måste ändå på något sätt få ett privatpris på bilen.

Uträkning (15000(prisförändring)+8000+1003+1711)/ 2 månader = 12 857 kr

 

Min månadskostnad efter 2 månader är; 12 857 kr

Kostnaden kommer såklart att sjunka med tiden då jag har betalat av mycket av kostnader som inte kommer uppstå under den närmaste tiden.

 

Taggar (blogg): 
29 oktober 2017

Förvaltningskostnad 0,58 %

I min privatekonomi och investeringar så räknas varje krona, alla intäkter som utgifter. Ett område som jag försummat och inte haft kontroll över är förvaltningsskostnaden, som innebär courtage avgiften / år av depån.

 

Mitt mål som jag har satt är 0,35% för 2017 och nu när vi är inne på vecka 44, så ligger förvaltningsavgiften på 0,58%. Som det ser ut just nu kommer jag inte uppnå mitt mål. Totalt i år har jag fått betala 4 616kr i courtageavgifter, tyvärr kan jag inte räkna ut spreadkostnaden som jag förklarat nedan.

 

Klicka på länken för att se en bild av min kostnad det här året.

 

En av anledningarna till att ens investerings strategi skall vara "Köp och Behåll" är just courtage och även spreadkostnaden (skillnad mellan köp och säljkurs på en aktie), som uppstår vid varje transaktion. Varje gång som man köper/säljer en aktie betalar man en spreadkostnad som finns inbakad i priset.

 

När du köper så måste du alltid "buda" med den högsta kursen än andra köpare för att just den millisekunden genomföra köpet. Det samma gäller när du skall sälja, då måste du alltid buda det lägsta priset för att genomföra transaktionen. Det här kan man minimera som Warren Buffet gjort genom att Köpa och Behålla sina innehav länge.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar