Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Överförfriskade unga män på krogen

Nu har vi då passerat ett år då inlägget Överförfriskade unga män på krogen inlägget gjordes.

Sedan dess så gick många bolagsvärderingar ned 20-30% i en svacka, men jag tycker nog att vi åter är i feststämning. Om man t.ex. tar SIX30RX indexet så stod den på ca 226 då det begav sig. Det indexet är nu åter på 226.

I och för sig så tittar jag själv främst på enskilda bolag och deras bedömda värde kontra pris, men det går inte säga annat än att det känns väldigt svårt (i alla fall för mig) att hitta köpvärda aktier i dagens läge. Så kanske är "feststämningsläget" ett symptom på detta.

Det här året har jag hittills, tvärt emot nästan alla andra år, inte varit (beloppsmässigt) en nettoköpare av aktier. Jag ger vare sig köp- eller sälj rekar utan konstaterar bara hur jag själv agerat utifrån vad jag har investerat, är intresserad av att eventuellt investera i och mina förutsättningar.

Mitt passiva och mekaniska sparande fortsätter naturligtvis alltid genom vått och torrt, men mina rena aktiva beslut har varit mer på sälj-sidan än köp-sidan.

Om ett år kanske det här visat sig vara en löjligt dum och allt för defensiv strategi, men det får vi se då.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anders (ej registrerad)

Jag tycker den här "det är alltid så dyrt-diskussionen" alltid är aktuell. De senaste tjugo åren har det ju egentligen bara varit "billigt" någonstans runt sommaren 2003 och hösten 2008, i övrigt så har det ju varit "dyrt" mest hela tiden med väldigt få undantag.

Hela det här resonemanget liknar ju någon form av marknadstajming.

De flesta backtrades brukar ju visa att man inte tjänar på att försöka sitta och vänta på att det skall bli billigare. Redan 2011-2012 började man ju tycka att något inte stod rätt till för att den där +50 %-iga nedgången inte infann sig, och de som fortfarande väntar på den har missat mycket skön uppgång oavsett vad som lurar runt hörnet kommande år.

Omvänt gäller de som säljer bara för att kurserna sprungit iväg lite, det är lika svårt att tajma toppar som bottnar. Enklare att alltid vara fullinvesterad och låta utdelningarna göra jobbet.

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Du har helt rätt i att en investerings avkastning i det stora avgörs av det pris man betalar för tillgången ifråga. Den som inte beaktar priset får i långa loppet en mer medioker avkastning, så enkelt är det. Dock håller jag inte alls med dig om svårigheterna att finna bra investeringar idag, det blir en fråga om hur aktivt man letar. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Stavros (ej registrerad)

Jag har sedan dess agerat utifrån min övertygelse och har bland annat avyttrat och minskat ett antal innehav som jag upplevde var alltför högt värderade mest för att ta ned risk. Jag tycker att fjolårets nedgång var ett sundhetstecken vilket jag inte tycker att den därpä följande uppgången var.

Jag ser vissa möjliga köp, men det känns lite som att festen har fortsatt på ett sunkhak och jag har därför, sedan en tid jobbat mer med att identifiera och hantera risker än att försöka identifiera nya köplägen. Jag tror nämligen att det kan komma att bli lättare att hitta bättre köplägen framöver än vad det är i dagsläget.

Men vad vet väl jag om sådant, jag har ju ofta fel men jag kan ju  glädjas åt att jag har förstånd nog att inse det. Det är ju så många där ute som är smartare än jag och som har det där med aktier som yrke. //Stavros

Anonymous's picture
PG (ej registrerad)

@Anders, det finns ju ett mellanting mellan "dyrt" och "billigt": "rimligt". Nog för att det sällan är billigt, men när stabila industribolag handlas kring 25-25 gånger så ligger vi ändå på hyfsat dyra nivåer.

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

@Anders, Investeraren - Lite så är det naturligtvis. Samtidigt kan ju jaktförutsättningarna variera något över tid.

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

@Stavros - För en tid sedan var jag på en aktiespararträff (har avstått från att gå på ett tag). Det var väldigt mycket folk där. Många fler än då jag senast var. Aktieintresset är definitivt på topp. Inte sagt att man inte kan hitta bra köp, men när folk är lyriska över köplägen i diverse bolag som handlas till (för mig) sanslösa multiplar. Tja, jag vet inte. Visst det är alltid bra att vara nettosparare och det finns värre saker att lägga pengar på än att investera dem i aktier.

Anonymous's picture
Stavros (ej registrerad)

@Spartacus Jo du har helt rätt, det finns definitivt sämre saker än att ha ett nettosparsnde och att lägga pengar på aktier. Jag tror däremot att det kan vara en bra idé att hålla en kassa att ha i bakfickan för eventuella framtida köplägen. Sedan tenderar större nedgångar att även drabba "stabila bolag" och då är det ju bra att ha en aktuexponering som man kan sova gott med. Det brukar inte heller vara fel att ha lite kassa att handla för när marknaden är mindre euforisk, eller kanske rent av är bister...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar