Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
628
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

1902 kr per elev i utdelning

Ungefär 1902 kr per elev ges i utdelning från Internationella Engelska Skolan nu i November. Baserat på elevantalet i slutet av September.

Internationella Engelska Skolan (IES) är en aktör inom utbildning som driver ca 30 skolor. Inriktningen är utbildning från förskoleklass till tredje året i gymnasiet.  Man bedriver verksamheten utifrån tre enkla och grundläggande profilfrågor:

Ordning och arbetsro.

Undervisningen sker delvis på engelska.

Höga förväntningar och mål på eleverna.

 

Nu pekar jag varken finger eller applåderar åt utdelningen, men jag misstänker den kan komma på tal under  kommande valår.

Personligen är jag av åsikten att vem som är huvudman (kommun, privat, landsting?) inte är den avgörande frågan. Ej heller huruvida vinster genereras. Jag har läst kommunala årsredovisningar där t.ex. grundskola som verksamhet gått med vinst men naturligtvis fattas pengar istället på annat håll... Vinstbegreppet är tämligen luddigt.

Sedan får man också flika in med att IES naturligtvis inte är intresserad av att slå upp landsortskolor och bedriva verksamhet för ett 50-tal elever per enhet med bussning hit och dit. Sådant skulle slå hårt på marginalerna. Istället plockar man ju lågt hängande frukter.

Jag är dock för en statligt finansierad skola där olika aktörer kan agera huvudman och inte utifrån en enhetlig elevskolpeng utan en något differentierad, utifrån lokala förutsättningar. Men jag sparar vidare utveckling och propagerande för detta till framtiden.

Så, för att få dessa ca 1900 kr i utdelningen krävs nästan 1700 aktier i IES. Dessa kan vid dagens värdering av IES-aktien köpas för ungefär 130.000 kr.  Summan är av en händelse ungefär vad en skola får in för en skolelev, per år. Sedan är det upp till varje skola vad man gör med pengarna och vad man klarar av att leverera i fråga om studieresultat.

IES jämför sig gärna med riksgenomsnittet och visar på att man ligger över kommunala skolor då det gäller betyg. Ska man vara kritiskt så kan man fundera på om det egentligen är en lämplig jämförelse? Etablerar man sig i vissa väl valda områden i Sverige bör ju jämförelse göras med liknande områden, inte med rikssnittet.  Inget ont om Bergslagen. En jättefin bygd,  men det är en skillnad mellan en Bergslagen-kommun som t.ex. Lindesberg och en tillväxtskommun som t.ex. Landskrona. Statistik finns det gott om i skolans värld och det är bara att dra ut meritvärden från Skolverket för att identifiera kommuner och områden där det lämpar sig bäst för etablering som friskolekoncern. Bättre kundundersökning kan man ju inte få. Dessutom gratis av Skolverket. Ger svart på vitt var man har bäst förutsättningar liksom var man kan utnyttja resurser bäst (driva verksamhet effektivt).

I dagsläget kommer ca 50% av utdelningen gå till ett riskkapitalbolag i Luxemburg. Ca 20% till IES grundare och ca 5% till investmentbolaget Öresund. Dessa tre är de tre största ägarna i bolaget.

I nuläget står 154.000 barn i kö för att få börja en IES-skola. Jag tror framtiden är ljus för både skolan, ägarna som eleverna som går i den.

Vad tror du?

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anno Nym (ej registrerad)

Tyvärr visar flertalet privata skolor i utlandet det är bäst för ledningen och ägarna, enligt artiklar som förekommer i engelskspråkiga finansrelaterade medier står inte kostnaden för att gå i skolan i proportion till utbildningen eleverna kommer där ifrån med.

Inte dumt vara aktieägare dock tur man är klar med skolan.

Anonymous's picture
Petimeter (ej registrerad)

Man tjänar inte pengar på sjukvård, spelbolag, alkohol, tobak, vapen eller skolor. Då är man en person med tveksam moral. Skäms.

Anonymous's picture
paola (ej registrerad)

Behöver du ett lån? Direktkontakt: (silvia19manecchi75@gmail.com) Jag lyckades få mitt lån genom Mrs. Enrica MOLIN som tog mig i kontakt med en viss Mrs. Manecchi Silvia som kunde tillfredsställa mig så snart som möjligt. Om du också behöver en kredit eller om du är förbjuden Bankar var vänlig kontakta Kontakta via e-post (silvia19manecchi75@gmail.com) eller genom ett privat meddelande får du veta hur du hjälper dig

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (38)

Taggar