Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
589
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Addtech

Addtech är en teknikhandelskoncern som jag slängt ett öga på då och då. Addtech består av ca 120 helägda men självständiga dotterbolag. Man delar upp verksamheten i fyra affärsområden: components, energy, industriell process och power solutions.

Components marknadsför och säljer, som namnet avslöjar, komponenter inom mekanik, hydraulik, elektronik m.m.

Energy handlar mycket om eldistribution, elinstallation, elsäkerhet m.m.

Industriell process riktar sig mot tillverknings, skogs- och livsmedelsindustri.

Power solutions handlar om batterilösningar.

Förenklat kan man säga att till skillnad mot t.ex. ABB som riktar in sig på volym och sälja standardiserade lösningar så riktar Addtechs dotterbolag in sig på mindre men högre marginaler och mer kundanpassade lösningar. Ungefär hälften av produkterna är direkt kundanpassade lösningar.

Man försöker via dotterbolagen driva småskalighet i stor skala och värna entreprenörskapet. Många av dotterbolaget är ju köpta av en familj. I en del fall arbetar även familjemedlemmarna kvar i bolaget.

Bolaget har varit väldigt framgångsrikt och lyckats växa med lönsamhet samt utan att anstränga balansräkningen orimligt mycket som en del andra förvärvande bolag gör. Risken ibland med en förvärvsdriven strategi är ju att man i goda tider köper dyrt sådant som sedan visar sig inte vara så bra köp. Addtech verkar dock sköta sina förvärv med långsiktighet i åtanke. Inte för att imponera på aktieägare på kort sikt.

En tidigare del, Life Science delades ut till aktieägarna. Avknoppning är ingenting nytt. Addtechs historia går tillbaka till Bergman & Beving. Avknoppningar därifrån är bl.a. Addtech men även B&B Tools, Addlife, Lagercrantz och Momentum.

Addtech säljer i regel inte bolag. Mig veterligen har det bara hänt en gång. Addech köper för att behålla. Man är ute efter affärsverksamheten som sådan, inte casha in på företagsaffärer. Med det sagt så försöker man naturligtvis optimera kassaflöden i förvärvade bolag. Kan man se över varulager, kundfordringar och leverantörsfordringar så gör man det. På så sätt frigörs mer pengar till nya förvärv.

Prislappen upplevs dock inte som billig för Addtech. PE på 27, P/S 1,7 på en verksamhet som snittar på ca 8-9%. Direktavkastning på 1,8%. Å andra sidan är Addtech ett av de här bolagen som aldrig uppfattas billig. Lite likt Indutrade och andra välskötta bolag. Addtech har också höjt blicken från Norden och kikar på förvärv ute i Europa. Det öppnar upp för fortsatt tillväxt länge till. Vad man är redo att betala för aktien får man helt enkelt göra upp med sig själv om och passa på när/om det beger sig.

Tankar om Addtech?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Krösus Sork (ej registrerad)

Jag har 150 AddTech som jag köpt in för i snitt 123.67. Jag har för avsikt att behålla dom resten av livet och återinvestera utdelningarna. Ökar dock inte på dagens nivåer men håller utkik efter dippar. I en stor korrigering/krasch är det den här sortens bolag man hoppas kunna komma över till en lägre peng för att sedan aldrig sälja.

Anonymous's picture
Robert (ej registrerad)

Ligger du surt till i bolaget Addtech...

Spartacus's picture
156
589
45
0
Spartacus

@KrösusSork - Ja det är dipparna man saknar ibland. :)

@Robert - Äger inga, än.

Spartacus's picture
156
589
45
0
Spartacus

Minnesnotering. Nu har PE-talet kommit ned till PE 24 efter några dagars "korrektion" på börsen.

Spartacus's picture
156
589
45
0
Spartacus

Nu PE 23... håller tummarna...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (20)

Taggar