Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
589
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Beijer Alma Q3 2016

Beijer Alma är ett av mina favoritbolag. Jag tror man kan kalla mig lite av en Beijer Alma-kramare. Inte så att allt alltid är uppåt och går bra för bolaget. Det är ju utsatt för konjunkturnycker och liknande som allt annat, men bolaget är enligt min uppfattning  bra skött, har i regel långsiktigt tänk och med till synes långsiktiga ägare vid rodret.

Det här är ett sådant här bolag som jag heller aldrig sålt något av utan det får hänga med i vått och torrt och så adderas det lite då jag tycker det är ok prissatt. Sakta men säker byggs det upp en lite större position över årens lopp. Jag har inte gjort det svårare än så.

Q3 rapporten kom ju nyligen ut och den visade att efterfrågan är fortsatt relativt stabilt. Sedan var det lite olika i bolagets olika affärsområden. Något sämre för t.ex. chassifjädrar. Något bättre när det gäller kablar till kärnkraftsindustrin. Så är det ju i ett bolag med en mix av affärsområden.

För Beijer Almas del så delar man in det i tre områden.

Lesjöfors med sina fjädrar (Inte dunfjädrar utan de där av av stål) till fordonsindustrin och industrielltbruk.

Habia med tillverkning av kablar, specialkablar. Det kan vara till Telecom, Försvaret eller Kärnkraftsverk m.m.

Sedan har vi det nyaste området, Beijer Tech, som sysslar med handel av bl.a. gummiprodukter.

Av de här områdena så har Lesjöfors störst betydelse och Beijer Tech minst för bolagets resultat.

I likhet med en del andra "industripärlor" så är även Beijer Alma en förvärvare av mindre bolag som platsar in i deras affärsområden. Nu senast har man förvärvat fjädertillverkaren JWG med produktion i Singapore, Thailand och Kina. JWG har en omsättning (ca 70 milj kr) motsvarande 3-4% av Lesjöfors-delens totala omsättning och det var också ungefär där prislappen hamnade på.

Även om det mesta är "business as usual" så det som dock sticker ut i bolaget och som jag tycker man bör vara observant på är balansräkningen. Där en ökad skuldbörda sakta börjar komma krypande. Beijer Alma har ju haft otroligt starka finanser tidigare. Skulderna har stigit 30% sedan årsskiftet 2013/2014. Det har vare sig omsättning eller vinst gjort under samma period.

Jag har inte detaljstuderat orsakerna än, men det är så vitt jag vet något som ofta kommer krypande under goda år. Bolag generellt belånar sig mer och mer och ingen tänker så mycket på det när allt snurrar på och lånekostnaderna är låga. Det gäller bara att det inte går överstyr och man blir för riskvillig. Något som tyvärr många tillväxtsorienterade bolagsledningar kan bli. Jag tror dock inte Beijer Almas ledning har hamnat i det diket, men man bör ju ändock alltid vara observant.

Vad är din syn på Beijer Alma?

 

Taggar (blogg): 
Humankapitalisten's picture
5
10
2
0
Humankapitalisten

Beijer Alma är det företag som jag från dag 1 har haft i åtanke att potentiellt tillföra portföljen utan att det har blivit av. Jag vet inte riktigt vad det är som har gjort att jag inte har initierat positionen faktiskt. Tror att mitt generella intresse har berott på företagets goda rykte snarare än att jag har granskat det närmare.

Tack vare din genomgång ska jag ta mig en närmare titt och utvärdera!

//Humankapitalisten

Spartacus's picture
156
590
45
0
Spartacus

@Humankapitalisten - Kul att det uppskattas. Ska bli intressant och höra vad du tycker om bolaget och dess nuläge. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (21)

Taggar