Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
560
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Beijer Alma Q3 2017

Beijer Alma har haft några riktigt fina kvartal så det var väl på tiden att det lugnade sig något.  Lesjöfors-delen (industri- och chassifjädrar) går fortfarande starkt med en ökad orderingång (rensat för förvärv) på 14%. På helåret så har den ökningen varit ca 20%. M.a.o. en stark efterfrågeökning.

Beijer Almas försäljning är huvudsakligen mot Europa så för den makrointresserade kan bolaget ses som ett ”bet” på Europeisk konjunktur.

Beijer Tech som annars i mitt tycke varit det som gått sämst (samt är det nyaste affärsområdet) har börjat gå mot det bättre. Enligt bolaget självt har man arbetat med bemanning och organisation och resultatförbättringen kommer mycket från kostnadssidan.

Habia Kabel har haft motvind. Det pratas om prispress inom telekom, driftstörningar och valutamotvind . Även om orderingången ökade något så sjönk faktureringen med 14%.

Vinsten för kvartalet landade på 2,73 kr/aktie (2,75).

Sammantaget en fin rapport men värderingen har varit på en sådan nivå att Mr Market säkert förväntade sig nya fantastiska resultatsiffror.

Vinsten på rullande 12-månaders ligger på  12,29 kr/aktie. Utdelningen som gavs senast var på 9,50 kr/aktie.

Trots det fina redovisade resultatet tror jag inte på någon utdelningshöjning. Jag har blivit lite mindre entusiastiskt gentemot Beijer Alma den senaste tiden. Anledningen är att balansräkningen ökar på skuldsidan mycket fortare än vad omsättning och resultat ökar.

När jag köpte mina första Beijer Alma var balansräkningen urstark. Soliditeten har minskat år för år. Exempelvis har skuldbördan fördubblats sedan 2010/2011 medan försäljning och resultat inte alls ökat i samma omfattning. Inte så att bolaget i nuläget  inte klarar av mina finansiella krav men det är utvecklingen jag inte gillar.

Beijer Alma har ju också varit en god utdelare över åren, men det finns frågetecken kassaflödesmässigt. Inte minst då skuldbördan ökat.

Hur som helst. Värderingsmässigt så värderas Beijer Alma nu till ca PE 22, EV/EBIT 16,5 med en direktavkastning på 3,5%. Ingenting som jag köper i dagsläget alltså.

Vad är din syn på Beijer Alma?

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Tim (ej registrerad)

Tror starkt på Beijer Alma som en aktie man kan äga länge, blir det en ägarstruktur som gör att familjen Wall börjar minska eller sälja av innehållet då säljer jag med.

Anonymous's picture
Rune Ljungströmmer (ej registrerad)

Den är kraftigt volatil, finns bättre förslag men har lag mig på 260 kronor för ev inköp...

Spartacus's picture
156
560
45
0
Spartacus

@Tim - O ja. Varit och är troligen en bra långsiktig aktie att hålla . Har aldrig ångrat köp, men inte alltid köpvärd. :)

@Rune - Mjae i det korta perspektivet kanske, men dra en 10 års graf över kursutvecklingen så ser det mer stabilt ut. Jag vill utifrån nuvarande situation gärna ha den närmare 200 men då krävs troligen någon allmän makrohändelse som får börserna att gunga till lite. :)

Anonymous's picture
MdN (ej registrerad)

En s.k. industripärla! Naturligtvis lite konjunturkänsliga branscher men överlag har det verkligen varit en jämn och fin resa i Beijer. Håller med om att det är trist att balansräkningen halkar utför, men i denna räntemiljö verkar de flesta samla på sig lite på skuldsidan.

Äger dock inte själv några aktier, då jag inte ser någon uppsida egentligen alls till dagens pris. Ska nog ner närmare en hundring innan jag börjar intressera mig på riktigt..

Anonymous's picture
Olle (ej registrerad)

Håller med. Det jag oroar mig mest över är att det fria kassaflödet inte täcker för utdelningsökning framöver. Egentligen är det överhängande riskt för sänkning om vi får ett dåligt år. Om man summerar utdelningarna de senaste 5 åren så blir det 42,5 kr. Samtidigt är det totala fria kassaflödet för samma period 29,7 kr. Nästan i klass med HM ;) :D

Spartacus's picture
156
560
45
0
Spartacus

@MdN - Lite av tidens melodi tyvärr ja. :/

@Olle - Ja det behövs lite "show me the money" snart. ^^

Anonymous's picture
Olle (ej registrerad)

Det sagt så tror jag senaste 12 månadernas FCF ligger på nästan 13 kr / aktie och det är mer än senaste 12 månadernas VPA som jag tror ligger på 12,3. 

Spartacus's picture
156
560
45
0
Spartacus

@Olle - Tack för den uträkningen Olle. Har inte tittat på just 12 månaders men Q3 så "flödade" ju pengar in och lite gick till investeringar iaf. Det är inte helt lätt det där med kassaflöden men tittar på perioden 2014-2016. Då fick de in 1231 milj. Lade 466 milj på investeringar (exklusive förvärv) vilket per år och aktie översätts till ca 8,50 kr.  Det är strax under vad de betalat ut i utdelning. Lite bekymrad blir man då man gärna vill ha marginal men det är ju inte omöjligt att man haft ett par år med mycket investeringar som nu ska betala sig. Kommer investeringarna framöver ligga som under Q3 så kommer det finns gott om pengar över... :)

Anonymous's picture
Finanstankar (ej registrerad)

Har alltid gillat Beijer Alma, men när man en gång ”upptäckte” bolaget på p/e 11 och med en stark balansräkning så ska det mycket till innan jag betalar över p\e 20. I min mening förtjänar inget verkstadsbolag sent i cykeln sådana värderingar oavsett kvalitet..

Spartacus's picture
156
560
45
0
Spartacus

@Finanstankar - Ja dagens multiplar tar emot. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar