Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
589
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway tuffar på, verksamhetsmässigt. Ser man på tillväxten på det s.k. ”book-value” från Q3 till Q3 så växte den ungefär 9%.

Det som dock har hänt den senaste tiden är att bolaget värderats upp. 200 usd strecket är passerat sedan en tid tillbaka för B-aktien. Priset som förr varierade mellan 1,3 och 1,5 x book value ligger nu närmare 1,7. En multipelexpansion. Bakom ligger troligen dels en generellt bättre amerikansk ekonomi och börs samt Trumps skattereform som kan komma att innebära, enligt vissa analytiker, ca 15% högre vinster för bolaget.

I Q3:an var book value motsvarande 125 usd per B-aktie. Jag tycker detta ”book value” är ett ok mått att utgå ifrån samt hur tillväxten ska bedömas. Frågan är bara vad man själv är redo att betala för det då bokförda värden i Berkshire troligen är underskattat och blir mer och mer underskattat ju längre tiden går och ju mer Berkshire handlar om helägda bolag istället för en noterad aktieportfölj.

Vinstmässigt har bolaget presterat ca 8 usd/B-aktie tidigare för att sedan få den stiga mot 9-10 usd/B-aktie de senaste åren. I den senaste rapporten gick det dock sämre vilket gör att rullande 12 månaders vinst ligger under 8 usd/B-aktie i skrivande stund. 3 stora orkaner och 1 jordbävning gjorde tydligen sin del för att dra ned vinsten något. Försäkringsverksamheter har dock en tendens att ta igen sina kostnader med högre premier vad det lider så jag är inte orolig över att Moder Natur ska sänka bolaget.

Nu handlar ju inte Berkshire bara om försäkringsverksamheter. Berkshire Hathaway är ett gigantiskt konglomerat. Jag brukar likna det med en globalfond (fast med lite extra USA exponering). Dock så får man utvalda innehav (helägda samt noterade), en stor påse pengar (Över 100 miljarder usd i kassa och/eller korta räntepapper samt över 20 miljarder i  ränteplaceringar) samt en historisk bevisad förmåga att kunna sätta pengar i arbete när de gör som mest nytta.  

Jag har extremt svårt att tro att någon i Berkshire Hathaways styrelse sover dåligt om natten kring över om en sättning på börsen kommer snart eller ej...

Appropå styrelsen så utökades den nyligen med två platser. Från 12 till 14. Gregory Abel och Ajit Jain tillkommer. Abel från Kanada. Jain från Indien är inga nya namn. Det har spekulerats om de ska ta över efter Buffett förut. Liksom det förekommit spekulationer om andra.

Det har spekulerats i många, många år kring Buffetts och Mungers efterträdare. I korthet så finns det väl två läger här. De som anser att när Buffett är borta så kommer Berkshires saga vara över. De som anser att det kommer vara mycket business as usual. Jag tror det senare. Vad tror du om Berkshire framtid?

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (20)

Taggar