Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Berkshire Hathaway Q2

Berkshire avgav sin Q2 rapport nyligen. Det här är ju inget bolag som brukar sticka ut märkbart utan med kraft av sin storlek så brukar det sammantaget "tuffa på".

 

Delar går bättre, delar går sämre. I dagsläget är det främst försäkringsverksamheten som ökar sina inkomster medan järnvägs-segmentet med BNSF minskar.

 

Tillverkningsindustri-segmentet går framåt tack vare att Precision Castpart förvärvet nu inkluderas. Ett storförvärv som gjordes för ett tag sedan. Annars så ser det lite sämre ut inom just tillverkningsindustrin.

 

Inom konsumentprodukt-segmentet så bidrar förvärvet Duracell med bättre siffror. Husbils- och fritidsbåtsförsäljningen verkar ha haft ett god säsong via Forest River. Tydligen har folk haft pengar att spendera på inköp av större fritidsprylar

 

Även bygg-segmentet verkar ha goda år medan energi-segmentet inte flyger lika högt p.g.a. låga energipriser.

 

Sammantaget så är det en blandad bild. Mycket likt konjunkturen i övrigt.

 

Bolagets aktieportfölj brukar motsvara ca 1/3 av bolagets marknadsvärde så det är de helägda rörelserna som utgör största "substansen" i Berkshire.

 

Berkshire kan man säga vara ett "tvärsnitt" av ekonomin. Möjligtvis ett tvärsnitt som representerar något bättre bolag än genomsnittet (sådant syns dock bara i tider av turbulens och oro mer sällan i uppgångar). Jag lutar i alla fall åt att man i Berkshire varit duktiga på att oftast plocka russinen ur kakan. Det uttalade målet när det gäller förvärv är "Our long-held acquisition strategy is to acquire businesses at sensible prices that have consistent earning power, good returns on equity and able and honest management."

 

I nuläget motsvarar aktieporföljen inkl. Heinz  ca 54 usd/B-aktie. Kassa och ränteplaceringar ca 39 usd/B-aktie. Jag brukar räkna med i runda slängar att man tjänar ca 8 usd/B-aktie på helåret.

 

Jag finner det inte troligt att bolaget ska kunna växa mer än ekonomin i stort framöver.

 

Min hypotes är däremot att man kommer fortsatt vara duktig på att hantera konjunkturnedgångar samt även kapitalisera på dem. Dels på grund av att man har bolag i sin ägo som är av bättre kvalitet än genomsnittet. Dels på grund av sin kapitalstruktur - gott om cash och mer strömmar hela tiden in (man drog in 5 miljarder usd i vinst detta kvartalet).

 

Inga 20% om året med andra ord, men bör passar om man vill ha en bred men ändock relativt defensiv placering.

 

Vad är din syn på Berkshire och dess framtid?

Taggar (blogg): 
Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Det här tyckte jag var ganska intressant läsning relaterat till Bershire Hathaway: http://www.economist.com/news/business/21704841-investing-hero-not-model-how-reform-americas-economy-donu2019t-buff-it-up

Tack för en bra blogg!

Mvh

Egon

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

@Egon Investor - Tack och tack för länken. Retoriken hårdnar allt mer i USA detta valår. :)

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

Fick en fråga när jag brukar trycka på köpknappen i BRK och jag brukar tycka att när priset motsvarar ca 1,3 x book value är det köpvärt. :) Buffett själv har uttalat att återköp av aktien KAN vara aktuella vid 1,2.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar