Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Bevakningslista

Är man intresserad av att direktäga aktier så kan det vara bra att ta ställning till vissa saker.

1. Vilka aktier är man intresserad av att direktäga och hur sållar man fram dem?

2. Hur mycket ska du exponera dig, din portfölj, din ekonomi, mot en enskild aktie och hur avgör du storleken på exponeringen?

3. När är det dags att köpa den där "utvalda" aktien?

Det här är ju inga nya frågeställningar och alla som hållit på med aktier ett tag har antagligen brottats med dessa frågor samt troligen kommit upp med svar som passar dem själva, deras situation samt deras temperament.

En del är momentum-investare, en del motvalls, en del indexkramare, en del tillväxts, en del värdeinvesterare, en del deep-value, en del letar på smålistor andra håller sig till de stora. Oavsett vilken "metod" som man influerats mest utav så har man troligen svar, eller delvisa svar på ovanstående frågor.

Är man ny på aktier så kan det vara bra att ta sig en funderare på dessa frågeställningar. Eftersom det känns som de senaste åren har fått många att bli aktieintresserade så tar jag upp detta ämne.

Själv använder jag en bevakningslista för att ge mig beslutsunderlag. Den är inte allena rådande för i praktiken så är det sällan ETT bolag i taget, med jämna mellanrum, uppnår "intressant" status. Oftast måste man även ta relativa hänsyn. Hänsyn till hur portföljen som helhet ser ut. Hänsyn till hur mycket man redan är exponerad mot ett enskilt innehav samt vad man tycker är lämpligt. Hänsyn till relativ värdering kontra annat man har o.s.v.

Men en bevakningslista hjälper. Den hjälper till för den är formulerad under en tid då man hunnit sitta i lugn och ro och gå igenom vad man tycker och tänker samt hur man värderar ett bolag. Att göra det då det råder någon form av börsoro är svårt. Det är så mycket "brus" i omlopp då. Det råder ingen brist på information eller synpunkter i dagens samhälle. Bristvaran är istället att få tid till att själv reflektera över vad man tycker. Att bygga upp en bevakningslista hjälper till att få en att fokusera på det. Väl på plats så går det också  justera den allt eftersom man följer bolaget och dess utveckling.

Själv har jag en kurs - ett pris som "trigger" på min bevakningslista. För TA intresserade människor kan det dock lika gärna vara något av teknisk natur som verkar som "trigger". Oavsett, så måste man ju dock först gjort upp med sig själv vilka bolag som är värt att ha på bevakningslistan.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar