Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
578
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Bokslutsrapport 2016 Beijer Alma

2016 tickade på ungefär som 2015 för Beijer Almas del. Redovisad vinst blev 10,87 kr/aktie (11,74) och utdelningen bibehålls på 9,50 kr/aktie (9,50).

Förvärvet av JWG annonserades tidigare i år och dessutom förvärvas Spiralspecialisten nu vid årsskiftet. Båda till multiplar motsvarande p/s 1. Beijer Alma självt värderas mer runt p/s 2. Exklusive förvärv växer omsättningen ca 4-5%. Dock gav inte det någon skjuts till vinsten.

Det som verkar agera sänke för andra året i rad är affärsområdet Beijer Tech. Där har vi sett sjunkande försäljning och sjunkande rörelseresultat ett tag nu.Beijer Tech. Beijer Tech säljer flödesteknik och industrigummi eller på ren svenska - slangar. Tittar jag in på Lundgrens Sverige AB (en del av Beijer Tech) så verkar försäljningen ligga sämre till nuför tiden än för några år sedan samtidigt som balansräkningen blivit svagare.

 

 

Just balansräkningen är något som sakta urholkats i Beijer Alma. Soliditeten är fortsatt god, ca 60%, men riktningen är tydlig. Samtidigt är räntetäckningsgraden extremt god - tack lågräntepolitiken.

Jag kan dock inte undgå misstänka att det är inom Beijer Tech man har lite problem, för de andra två affärsverksamheterna verkar tuffa på. Beijer Tech är också det nyast tillkomna affärsområdet för Beijer Alma samt skiljer sig från de andra då det handlar om handel, inte produktion. Kanske har man inte samma goda näsa för affärer här?

Det andra negativa (ja nu letar jag fel jag vet...) är att trots en höjd skuldsättning så har avkastningen på det egna kapitalet sakta minskat. Avkastning på eget kapital som 10-års medel har nu sjunkit under min "magiska gräns" på 20%. Vilket resulterar att kvaliten på bolaget anses sjunka ett snäpp enligt checklistan.

Sammantaget. Även om Beijer Alma tuffar på så anser jag inte bolaget är mer värt idag än det var för drygt ett år sedan. Välskött och väl värt att hålla, ja för bolaget har många, många kvaliteer. Någon uppjustering av "värde" sker dock inte på basis av denna rapport.

Synpunkter på Beijer Alma?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Ika (ej registrerad)

Gillar verkligen BA men i dagsläget tycker jag att den verkligen är övervärderad (PE 23?), ser inga triggers i närtid utan mest nedsida. Funderar på att kliva av efter ett par fina år, hur gör du? Behåller eller säljer?

Spartacus's picture
156
579
45
0
Spartacus

@Ika - Jag gillar också Beijer Alma. Aktien liksom en hel del annat, ser dock dyrt ut i relation till vad jag kan tänka mig köpa för. Hittills har jag dock varit en riktig BA-kramare över årens lopp. Jag är inte främmande för att sälja delar även i bolag jag gillar om.de bedöms vara allt för dyra, men har inte gjort så än i Beijer Alma. Bolaget har gått lite upp och ned genom åren men alltid tickat på över tid.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (16)

Taggar