Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
630
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Bokslutsrapport 2017 Beijer Alma

Tagit en titt på Beijer Almas bokslutsrapport nu. På helårsbasis så ökade orderingången med 14 %. Rörelsevinsten landade på 17,50 kr/aktie (15,10) och vinsten per aktie landade på 12,89 kr/aktie (10,87). Utdelningen föreslås vara oförändrad på 9,50 kr/aktie.

Går med andra ord bra som det mesta nu för tiden, men nämnas bör att Habia Cable är den verksamhetsdel som är pressad just nu.

Det man också uppmärksammar är styrelseförändringar. Beijer Alma verkar ha ett skifte på gång och sådant är alltid bra att ha koll på. Just nu är ju Jan Blomen tillförordnad VD, men i mars så kommer den nye Henrik Perbeck. Han har ett förflutet i ViaCon som tillverkar och säljer stål- och plaströr till olika större byggprojekt, kulvertar, broar, tunnlar m.m. ViaCon verkar internationellt via diverse dotterbolag.

Min tolkning är att man sökt och hittat en person som ska kunna tillföra någonting på den globala arenan nu när Beijer Alma har börjat söka sig mer utåt för förvärv och dessutom så är det ju den europeiska marknaden som Beijer Alma är beroende av för sin försäljning.

Peter Nilsson har avböjt omval och istället så har valberedningen föreslagit Cecilia Wikström. Wikström sitter i EU parlamentet som representant för Liberalerna. Som riksdagsledamot i Sverige engagerade hon sig i kultur- och yttrandefrihetsfrågor. Innan det arbetade hon som präst.

Min tolkning här är även den att man sökt få in en något mer internationell profil i styrelsesammansättningen. Alternativt att man räknar med att lite god karma då det gäller Gud och politik kan behövas framöver...  

Vi får se hur det hela fortlöper.

Den frågan man annars undrat över vad det gäller Beijer Alma är ju kassaflödet.

En hel del av kassaflödet har ju gått till investeringar tidigare. Detta behöver inte vara något dåligt. År som är investeringsintensiva (exempelvis att man rustar upp maskinparken eller dylikt) kan ofta följas av år då man skördar frukterna av sina investeringar. Nu gick inte lika mycket åt till investeringar som under 2016 utan man hamnade tillbaka på 2015 års nivåer. Däremot förvärvade man bolag för motsvarande summa som under 2016 så det s.k. fria kassaflödet blev inte bättre för det.

Soliditeten ligger på 58%.

Idag får man aktien till ca PE 19 och ca EV/EBIT 15. Vilket i mina ögon vare sig är sälj eller köp. Ska i alla fall bli spännande att se vad den nye VD:n kan tillföra under året som kommer.

Hur går dina tankar kring Beijer Alma?

 

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Jösses, har de blivit tokiga och tar in den tossiga aktivisten Cecilia Wikström? Gonatt där va. Mvh  https://investera-pengar.blogspot.se/

Spartacus's picture
161
630
47
0
Spartacus

@Investeraren_tw Hehehe, ja vi får se hur detta må sluta. Tack för kommentar! :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (39)

Taggar