Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Bokslutsrapport 2017 Christian Berner Tech

Kikade nyligen igenom bokslutet för teknikhandelsbolaget Christian Berner Tech som jag tyckte kunde var intressant att följa efter att jag ställt bolaget mot min aktieinvesteringschecklista.

Christian Berner Tech är ett smalltech bolag och därför brukar det inte falla under min ”radar” då jag i mina aktieinvesteringar brukligen brukar hålla mig till större noterade bolag.

Tittar vi på helåret 2017 så landade omsättningen på ca 450 milj kr. En omsättningsökning på ca 5 %. Orderingångenstillväxt var av samma storlek.

Rörelseresultatet landade på ca 20 milj och listbytet från First North till Smallcap kostade över 4 milj kr. Rullande rörelsemarginal landade på ca 4,4 % (5,5). 5-års medel är 4,3 %.

VD är inte riktigt nöjd med 2017 p.g.a. att en del stora ordrar som skulle levereras och färdigställas under december flyttats fram till 2018 samt en negativ utveckling i Norge (Norge står för ca 20 % av omsättningen och visade nu negativ rörelsemarginal).

Intressantare dock är att man nyligen gjort ett större förvärv som kommer ge genomslag under 2018. Zander & Ingerström. Under 2017 omsatte det bolaget 124 milj kr med en rörelsemarginal på ca 13 %.  Man köpte det för 125 milj kr på skuldfri basis (EV/EBITDA 7,3).

Christian Berner Tech hade n stark finansiell ställning vid min checklistegenomgång och man har här nyttjat det genom ett förvärv. Om konjunktur och lönsamhet håller i sig kan det alltså bli ett riktigt bra år för Christian Berner Tech eftersom förvärvet har potential att bidra rejält till resultatet.

Utdelningen föreslogs vara kvar på 0,50 kr/aktie vilket på nuvarande kurs ger en direktavkastning på 2,8 %. Årstämman kommer var den 23 april i Mölnlycke där huvudkontoret finns.

Vid ett positivt scenario går det faktiskt rättfärdiga nuvarande värdering. Jag kommer fortsätta följa detta smallcap bolag.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar