Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
589
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Bokslutsrapport 2017 Gränges

Gränges har släppt sin bokslutsrapport. Det blir det första bokslutet sedan jag blev aktieägare i bolaget.

Försäljningen steg kraftigt 2017 i jämförelse med förra året. Noranda förvärvet,som konsoliderades från augusti 2016, har naturligtvis bidragit rejält.

Vinsten per aktie landande på 8,64 kr/aktie (6,64). Soliditeten ökade till 42 % (37). De räntebärande skulderna minskade med 1/4. Rörelsemarginalen kom in på ca 8 %. (8,7 % som 6-års medel) och utdelningen föreslogs bli 3 kr/aktie (2,40).

Värderingsmässigt så ligger aktien på PE 10,2 och EV/EBIT 9,5.

Enligt Gränges så ser man positivt på framtiden och hyfsad god efterfrågan på sina produkter. Man är ganska beroende av fordonsindustrin och den här branschen kan naturligtvis svänga snabbt.

En intressant notis är att Gränges, hör och häpna, inte flyttar ut produktion till t.ex. Kina, utan flyttar hem! Anledningen är högre tullar i USA på import från Kina. Trumpenomics har tydligen inte inneburit att man infört samma tullar på import från Finspång därav flytt av produktion från Shanghai till Finspång.

Shanghai klarar sig dock. Den huvudsakliga produktionen där går till den Asiatiska marknaden. Det är den delen som producerar för USA-marknaden som lika gärna nu verkar flyttas till Finspång. Gränges fortsätter också sin investeringsplan i USA.

Det mesta ser ok ut tyckte jag i rapporten förutom bruttomarginalen som sjönk till ca 35 % (39).

Jag har inte justerat mitt bedömda ”värde” på bolaget baserat på bokslutet än. Även om det kanske vore motiverat med några kronor högre. Jag anser att man inte bör betala för mycket för ett bolag som Gränges som riskerar få kraftiga svängningar i intjäningsförmågan beroende på konjunkturläget. Jag kommer troligen köpa lite fler aktier framöver om priset inte sticker iväg då jag tycker att bolaget ser välskött ut, är hyfsat prissatt men ändock har potential till fortsatt stigande vinster.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (20)

Taggar