Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
589
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Bokslutsrapport 2017 Hexpol

Nästa bokslutsrapport in för granskning är från ett annat fordonsrelaterat bolag, Hexpol. En stor del av Hexpols produktion handlar om att tillverka olika sorters plastdetaljer till fordonsindustrin (ca 40% av kunderna).

Hexpol har en förvärvsdriven strategi därav den fina tillväxten (ca 13 % försäljningstillväxt i snitt per år de senaste 10 åren). Min investeringstes från början var att Hexpol hade en väldigt stark balansräkning samtidigt som det mesta såg ut att gå åt rätt håll. Förra året skiftades en hel del av den stora kassan ut till aktieägarna (via en extrautdelning). Första halvåret av 2017 bjöd på valutamedvind, medan andra halvan verkade börja bjuda på valutamotvind. Hexpol har en stark exponering mot USA.

Så vad har hänt som helhet under 2017?

Försäljningen har ökat med 12 %, men rörelseresultatet ökade bara med 3 %. Marginalpress m.a.o.

Rörelsemarginalen landade på 16,2 % (17,7). Resultatet per aktie blev 4,44 kr/aktie (4,06) men då är ca 0,30 kr/aktie av dem en engångsvinst hänförlig till skattesänkningen i Trumpenomics USA. Så krasst sett så ökade visserligen försäljningen men egentligen inte vinsten. Prisspress verkar fortsätta i branschen. Därtill hänför man marginalpressen till att man får ut lägre marginaler ifrån, under året, förvärvade verksamheter.

Vid Q3 var soliditeten 60 %. Man har nu jobbat upp den till 68% (77). Detta årskifte har man ingen nettokassa utan det står ungefär plus, minus, noll. Nettokassan delades ju i princip ut förra året. Balansräkningen är dock långt ifrån dålig. Det finns utrymme för fortsatta förvärv i den.

En ordinarie utdelning om 1,95 kr/aktie föreslås (1,75).

Om nuvarande trend fortsätter med försäljningsökningar och marginalpress så kommer ju vinsten inte öka nämnvärt framöver. Risken är också att vi får en konjunkturdipp och då kan marginalerna sjunka kraftigt i Hexpol. I kombination med ett eventuellt försäljningstapp så finns det ju en påtaglig riskfaktor här. På plussidan ligger att bolag med starka balansräkningar (inte minst om de gillar att förvärva) kan komma ut än starkare efter dylika dippar.

Direktavkastningen lockar ju ej, men jag gillar att man bygger kassa. Hittar man inget grandiost att köpa (som förut) så har de delat ut den hellre än att köpa på sig något dyrt. Sunt tänkt av ledningen.

Jag har vad jag definerar som en mindre bevakningspost i bolaget och som det ser ut nu så får det nog förbli så ett tag till. Priset är inte jättelockande, men ej heller så avskräckande som det är på vissa andra verkstadsrelaterade bolag. PE 18,7 och EV/EBIT 14,4.  

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (20)

Taggar