Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Bokslutsrapport 2017 Nederman

Nederman är ett miljöteknikbolag som levererar produkter och system inom just miljöteknik. Främst inom luftfiltrering och återvinning. Man projekterar, installerar, driftsätter och ger service. Sloganen "Ren luft, ren vinst" säger väl allt.

 

 

Amerika och Europa är de viktigaste marknaderna men man expanderar i Asien. Dock har lönsamheten inte varit den bästa där, än. Låt oss se vad som hänt nu när bokslutsrapporten släppts.

Omsättningen för helåret låg i princip på samma nivå som förra året, men orderingången ökade med ca 5 %.

Rörelseresultatet ökade och marginalen landade 8,8 % (8,1). Det var just i Asien som lönsamheten nu börjar ta fart. Goda nyheter även om området är det minsta så är det där försäljningen förväntas öka mest. Man nämner själv att i Indien börjar man bli ett etablerat namn och det bådar ju gott för framtiden. Tillväxten i Kina var stark. Får vi till ytterligare omsättningstillväxt här samt marginaler som börjar närma sig Europa och Amerikas då blir det ett fint tillskott till vinsten framöver.

Appropå vinsten så kom den in på 15,93 kr/aktie (14,72). En 8 %-ig ökning. Helt i linje med den långsiktiga trenden. Utdelningen föreslås till 6 kr/aktie (5,50).

Soliditeten är ned något 36 % (37), men ligger inom det "normala" intervallet.

Jag är redan indirekt ägare via Latour, men det lutar åt att jag plockar in en post Nederman-aktier inom den närmsta framtiden om börsklimatet tillåter. Lite kapitalstress har man ju när man sitter på likvider...

Värderingsmässigt så värderas Nederman till ca PE 15 och EV/EBIT 12.

Vinsttillväxten som 10-års snitt ligger på ca 10 %/år. Med det sagt så drabbades Nedermans intjäning relativt hårt senast det begav sig med krasch och lågkonjunktur. Investeringar i miljöteknik har en tendens att dras ned på då.

Jag ställde Nederman mot min checklista förra året för den som vill läsa lite mer.

Tankar om Nederman?

*Bildkällor: Nedermangroup.com

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar