Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Bokslutsrapport 2017 Traction

Midcap-bolaget som kontrolleras och styrs av Stillström har rapporterat. Traction är ett investmentbolag med innehav i både noterade och onoterade bolag. Man har en förkärlek att gå in i bolag där man har möjlighet att påverka. Dessutom brukar man vara disciplinerad och kunna hålla i pengar tills tillfälle ges.

Nilörn, BE Group och OEM är några av bolagen man har i sin portfölj.

Under Q4 minskade substansvärdet men sett till helåret 2017 så ökade substansvärdet med 12 % (justerat för utdelning). Det är bra. Inte minst med tanke på att Traction har en hel del likvider och räntebärande tillgångar. Substansvärdet uppgick vid årsskiftet till 186 kr/aktie.

 

 

Som synes är hela 81 kr av de 186 kronorna likvider eller räntetillgångar. Finns en hel del ”torrt krut” med andra ord. De räntebärande tillgångar är ungefär fördelat på hälften korta papper och hälften företagsobligationer och liknande. Det är väl lämpligt att anta att företagsobligationerna är till för att hållas, medan det andra hälften kan användas till uppkomna investeringsmöjligheter.

Traction sticker med andra ord ut lite genom att sitta på massa ”cash” i dessa tider då allt och alla är fullinvesterade. Något annat som också sticker ut är att det inte finns någon valberedning i bolaget. Som sagt. Det är familjen Stillström som ändock styr. En investering i Traction är ett förtroende för att de fortsätter rodda bolaget framgångsrikt.

En utdelning om 2,75 kr/aktie (2,15) föreslås.

Tittar vi på vad Traction själva tagit emot i utdelningar så motsvarar det ca 3,60 kr/aktie. 2,20 kr/aktie har man fått i finansiella intäkter.  Kostnaderna för att driva bolaget hamnar på ca 0,80 kr/aktie (motsvarande ca 0,4 % av substansvärdet). Den absolut största resultatpåverkande posten är värdeförändringar i innehaven. I år bidrog det med över 15 kr/aktie.

Oaktat värdeförändringar i portföljen får man alltså in netto ca 5 kr/aktie. Vilket kan ställas i relation till utdelningen, så man har långt ifrån behövt sälja innehav för att ha råd med utdelning. Jag tror att man även framöver kommer ha en defensivt lagd utdelningsnivå. Den låga ”förvaltningsavgiften” gör också bolaget till ett bra alternativ till diverse blandfonder.

En av de billigaste blandfonderna på marknaden är AMF Blandfond med också ganska för nischen låga 0,4 % i avgift. Under 2017 presterade den fonden 5,2 %.  Swedbanks motsvarighet presterade 8,5 %.  

En annan aspekt är att fonder köper man till dagsaktuellt NAV. Ett investmentbolag kan man köpa till substansrabatt. Till fondernas försvar är då att man oftast kan få ökad bolagsdiversifiering via en fond. Hur man vill göra där är upp till en själv.

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar